Az online webinárium visszanézhető! — KKV-alap: április 26-tól 2 további támogatás érhető el

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) szellemitulajdon-védelmet segítő, kis- és középvállalkozásoknak szóló pályázata, a KKV-alap (SME Fund) 2023. április 26-tól újabb lehetőségekkel bővül: szabadalmat akár 1500, közösségi növényfajta-oltalmat akár 225 euró támogatással lehet igényelni. A pályázat menetével, a lehetőségek kiaknázásával kapcsolatban az EUIPO ingyenes webináriumot is tart 2023. április 18-án.

A szellemi tulajdon védelme a digitális korban elengedhetetlen, hiszen ez az egyetlen jogszerű akadálya az egyedi ötletek, termékek vagy szolgáltatások engedély nélküli felhasználásának. A szellemitulajdon-védelem különböző típusainak megértése lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy optimalizálják szellemi vagyonuk felhasználását, és gazdasági előnyhöz jussanak versenytársaikkal szemben. Az egyes oltalmi formák – mint például a szabadalom, a védjegy vagy a formatervezési minta – sok esetben kombinálhatók, vagyis ugyanazon megoldás, versenyeszköz levédése több módon is lehetséges.

Két új utalvány
Az oltalomszerzés megkönnyítését tűzte ki célul az Európai Bizottság és az EUIPO KKV-alapja. A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására írt ki pályázatot, amelyre bármely, az Európai Unió területén belül jegyzett kis- és középvállalkozás jelentkezhet. A támogatásokat a pályázatok beérkezésének sorrendjében ítélik oda.

A KKV-alap 2023-ban két szakaszban érhető el és utalványok formájában lehet pénzügyi támogatást szerezni. Az első szakasz (1. és 2. utalvány) 2023. január 23. óta elérhető: itt a magyar vállalkozások a 2. utalványt igényelhetik, amellyel védjegyek és formatervezési minták oltalmához szerezhetnek nemzeti és európai uniós szinten pénzügyi támogatást.

Az 1. utalvánnyal a vállalkozások szellemi vagyonának feltérképezésére van lehetőség (IP Scan), viszont ezt Magyarországon jelenleg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál ingyenesen igénybe lehet venni. A 2. utalvány (védjegyek és formatervezésiminta-oltalmak) esetében 1000 euró támogatást lehet szerezni. A költségtérítés mértéke az EU-n vagy Magyarországon belül érvényes oltalmakra 75 százalék, az EU-n kívül érvényes oltalmakra 50 százalék. A támogatás tartalmazza a bejelentést, az áruosztályt, vizsgálatot, a regisztrációt, a közzétételt és a közzététel halasztásának díját is.

Az idei évben az 1. és 2. utalványokra elkülönített teljes költségvetés 25 millió euró, és a támogatások igénybevételéért 2023. december 8-ig lehet jelentkezni (vagy amíg az alap ki nem merül).

Az április 26-án megnyíló második szakaszban (3. és 4. utalvány) a szabadalmi és közösségi növényfajta oltalmak részesülhetnek pénzügyi támogatásban. A 3.  utalvány (szabadalmak) 1500 eurós támogatást jelent majd. A költségtérítés mértéke egységesen nemzeti és EU-s szinten is 75 százalék. A 3. utalványokra elkülönített teljes költségvetés 2 millió euró.

A 4. utalvány (közösségi növényfajta oltalmak) egy teljesen új utalvány ebben az évben. A költségtérítés mértéke a bejelentési díj 50 százaléka lehet. Az összeg 225 euró (amely az online bejelentési díjat tartalmazza). A 4. utalványokra elkülönített teljes költségvetés 100 ezer euró.

Ha egy kkv támogatást kap, az utalványt vagy utalványokat 2 hónapon belül kell aktiválni. Ez az időszak további 2 hónappal meghosszabbítható. Ezt követi a végrehajtási időszak, amely 6 hónapig tart, és amely alatt a KKV-k továbbra is használhatják az utalványokat, és további visszatérítéseket igényelhetnek.

További információ és jelentkezés a támogatásra:
https://euipo.europa.eu/ohimportal/hu/online-services/sme-fund

Webinárium
A KKV-alappal, illetve az április 26-tól elérhető két új utalvánnyal kapcsolatban az EUIPO 2023. április 18-án (kedden) 10:00 órától ingyenes webináriumot tart, hogy a felmerül kérdéseket tisztázni lehessen.

Az eseményre itt lehet regisztrálni:
https://euipo.blumm.it/event/ar/427/webinar-20230418-1000

 

Rögzített webinárium

A webinárium visszanézhető a képre kattintva vagy az alábbi oldalról érhető el.
 

A prezentáció anyaga pdf formátumban letölthető»

 

2023/04/17