Példák nem elfogadható megjelölésekre

Megkülönböztetésre nem alkalmas megjelölések:

Az „XL Energy Drink” szóösszetétel megjelölés csak arról tájékoztatja a fogyasztót, hogy az energiaital fajtájú áruk milyen kiszerelésben vásárolhatók meg.

A”SUPERNAIL” szó körömépítési és körömápolási anyagokra csupán azok minőségét mutatja meg.

Megtévesztő megjelölések:

A PICK SZALÁMI megjelölés árujegyzéke a Nizzai Osztályozás 29. osztályába sorolt tejtermékek vagy gyümölcsök árukra nézve megtévesztő, ezért a megjelölésben szereplő szalámi szóelem miatt  csak szalámi termékekre oltalomképes, minden más, ettől eltérő termék vonatkozásában megtévesztő az áru fajtája szempontjából.

A LIPTON’S GREEN LABEL TEA megjelöléshez olyan árujegyzék tartozott, amelyben a tea mellett a „kávé, kakaó és fűszerek” termékeket is feltüntették. A megjelölés csak „tea” termékekre oltalomképes.

Az ukrán bejelentő  megjelölésének szóeleme Switzerland (Svájc neve angolul) rövidítése, az ábrás eleme a svájci címer imitációja, így a megjelölést összességében svájcinak vélhetik a fogyasztók, így a megjelölés földrajzi származás szempontjából megtévesztő.

Közerkölcsbe ütközőnek találta a Hivatal például a „Kamionosok és Kurvák” megjelölést.

 

Nemzeti jelképek engedély nélküli használata:

Az állami felségjelet, nemzetközi szervezetet megillető jelzést tartalmazó megjelölések (pl. nemzeti lobogó, címer vagy annak címertani utánzata, az Európai Unió jelképe) kizárólag abban az esetben lajstromozhatók, amennyiben annak védjegykénti lajstromozásához az illetékes szerv, írásban hozzájárul. Az írásos hozzájárulást célszerű a védjegybejelentés benyújtását megelőzően beszerezni, azonban az a bejelentést követően – a Hivatal felhívásában megadott határidőn belül – is benyújtható. A magyar nemzeti lobogó, címer vagy annak utánzata esetén a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Európai Unió jelképét tartalmazó megjelölés esetén az Európai Bizottságtól kell engedélyt kérni. (http://www.coe.int/02/Logo/DownloadLogoE.asp)


(engedéllyel rendelkező lajstromozott védjegy)

 (a bejelentő a Hivatal felhívása ellenére nem kért engedélyt a nemzeti zászló és az EU jelkép használatához, így a megjelölés ezek hiányában nem volt lajstromozható)

A Hivatal az összetéveszthetőségre alapított felszólalás kapcsán a megjelölések és az árujegyzékek hasonlóságát egyaránt vizsgálja. Minden döntése egyedi, így az alábbi példák a megjelölések összetéveszthetőségéről csupán tájékoztató jellegűek.

 

Összetéveszthető megjelölések, melyek mindegyike azonos vagy hasonló árukra vonatkozott:

Korábbi védjegy                                                                   Védjegybejelentés

 

RODI                                                                                  

MICROVIT                                                                           MICROVITAL

PREVAXIM