ISO minősítés

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2011. januártól ISO szabványok szerint tanúsított integrált irányítási rendszerben végzi tevékenységét

Ügyfeleinknek a kiváló minőségű szolgáltatásokra és munkafolyamatokra vonatkozó igénye mindig kiemelt fontosságú volt hivatalunk számára. Hogy eleget tegyünk ezeknek az igényeknek, és bizonyítsuk, hogy bármikor képesek vagyunk egyenletesen jó minőségű tevékenységre, hivatalunk 2010-ben ISO szerinti tanúsításnak vetette alá magát. 

A tanúsítvány megújítására három évente kerül sor. A megújított tanúsítvány értelmében a Hivatal tevékenysége továbbra is megfelel az  ISO 9001:2015 minőségirányítási és az ISO/IEC 27001:2013 információbiztonság irányítási szabvány követelményeinek. 2018. január 15-től a Hivatal minőségirányítási rendszere áttért a korábbi ISO 9001:2008 szabványról az új ISO 9001:2015-ös szabványra. Az áttérés kapcsán új tanúsítványt állított ki a Hivatal ISO integrált irányítási rendszerét tanúsító szervezet. 

Az integrált irányítási rendszer hatálya az ISO 9001:2015 minőségirányítási szabvány szerint kiterjed a Hivatal hatáskörébe tartozó iparjogvédelmi és szerzői jogi hatósági vizsgálatokra és eljárásokra, a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) számára végzett nemzetközi kutatási és elővizsgálati eljárásokra, a kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésével kapcsolatos hatósági és szakértői feladatokra, az állami dokumentációs és információs tevékenységre, valamint az alaptevékenység keretében nyújtott szolgáltatásokra.

Az integrált irányítási rendszer hatálya az ISO/IEC 27001:2013 információbiztonság irányítási szabvány szerint kiterjed a Hivatal hatáskörébe tartozó iparjogvédelmi és szerzői jogi hatósági vizsgálatokra és eljárásokra,  a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) számára végzett nemzetközi kutatási és elővizsgálati eljárásokra, a kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésével kapcsolatos hatósági és szakértői feladatokra, az állami dokumentációs és információs tevékenységre, az alaptevékenység keretében nyújtott szolgáltatásokra, valamint az Alapító Okiratban felsorolt további feladatok során használt információs rendszerek biztonságára az Alkalmazhatósági Nyilatkozat szerint.
 
A Hivatal céljait és elkötelezettségét az Integrált Irányítási Rendszer működtetésével kapcsolatban a Minőségpolitika, és az Információbiztonsági politika tartalmazza.