2013

Millenniumi Díj 2013

MTA ZENETUDOMÁNYI INTÉZET - BARTÓK ARCHÍVUM
ELTE KÖRNYEZETOPTIKAI LABORATÓRIUM
SZABADTÉRI NÉPRAJZI MÚZEUM - SZENTENDREI SKANZEN
TIT TERMÉSZET VILÁGA (TERMÉSZETTUDOMÁNYI KÖZLÖNY) SZERKESZTŐSÉGE

MTA ZENETUDOMÁNYI INTÉZET - BARTÓK ARCHÍVUM

Az intézmény feladata Bartók Béla zeneszerzői és tudományos hagyatékának gondozása, életművének kutatása, a nemzetközi Bartók-kutatás szervezése. Az Archívum a zeneszerző Magyarországon hagyott kézirataira, könyv- és kottatárára épül. Itt található a kompozíciók második legnagyobb autográf-gyűjteménye, Bartók népzenekutatói munkájának hatalmas forrásanyaga, a zeneszerző könyv- és kottatárának, levelezésének, egyéb gyűjteményeinek jelentős része. A világ legnagyobb, egyesített dokumentumgyűjteményét birtokló műhely elhivatottan gondozza a Documenta Bartokiana sorozatot, Bartók instruktív kiadásainak kötetfolyamát, valamint a kritikai összkiadás hatalmas vállalkozását.

 

ELTE KÖRNYEZETOPTIKAI LABORATÓRIUM

A biofizikai vizsgálatokat végző kutatóműhely szép példája a tudományterületeken és országokon átívelő, nemzetközi színvonalú kutatásnak, a szinergikus hatások kiaknázásának. Irányításával közös kutatási és fejlesztési feladatok megoldásán az alkalmazott kutatási eredmények és olyan, egyre bővülő számú találmányok létrehozásában dolgoznak együtt a fizikusok, biológusok és meteorológusok, mint a felhőalap-távolság mérésére szolgáló eljárás és berendezés. A poláros fényszennyezés csökkentésére irányuló mintázat, tárgy és eljárás ugyancsak jelentős hatósugarú innováció lehet.

 

SZABADTÉRI NÉPRAJZI MÚZEUM - SZENTENDREI SKANZEN

Az intézmény alapításának célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban. Az eredetileg tervezett kilenc tájegység a tervek szerint a határainkon kívüli magyarság életmódját bemutató tájegységgel, a 10-15.századi Magyarország falusi építészetének bemutatásával, és a 20. századi falu építményeit, életmód-típusait bemutató kiállítási egységgel bővül. Az értékmentő, megőrző, felmutató funkciók kimagasló kutatási publikációs és kulturális továbbörökítő munkássággal párosulnak, inspiráló módon egyesítve az épített és a szellemi örökséget.

 

TIT TERMÉSZET VILÁGA (TERMÉSZETTUDOMÁNYI KÖZLÖNY) SZERKESZTŐSÉGE

A világ egyik legrégibb tudományos ismeretterjesztő folyóirata 1869-ben jött létre a természettudományos kultúra ápolására. A lap közérthetően tájékoztat a természettudományok és a technika legújabb eredményeiről, bemutatja a tudományt művelő embert. A szerkesztőség különös gondot fordít arra, hogy az érdeklődő fiatalok figyelmét a műszaki és a természettudományok felé irányítsa; pályázatokkal kisebb-nagyobb alkotómunka elvégzésére ösztönözze. A Természet Világa 1991 óta egy 16 oldalas tudományos diáklapot "működtet", melyet tehetséges középiskolások írnak. Ez egyedülálló Európában. E cikkpályázat abban különbözik minden más tehetségkutató versenytől, hogy itt a diákok a tudásukról érthetően, szép magyarsággal adnak számot.