Általános- és középiskolás szellemitulajdon-védelmi tudásfejlesztő programok és anyagok

 

Az innovációnak, a kutatói-fejlesztői tevékenységnek köszönhetünk olyan, ma már nélkülözhetetlen műszaki eszközöket, mint a mobiltelefon, a számítógép, vagy az életmentő gyógyszerek. A termékeket jelölő márkajelzések, védjegyek segítenek bennünket vásárlásunk során eligazodni. Szórakozásunkat, művelődésünket pedig a filmek, zenék, könyvek biztosítják. Mindezek értéket, szellemi tulajdont testesítenek meg. Szellemi tulajdona mindenkinek lehet, hiszen nem csak egy bestsellert védhet a szerzői jog, de egy rajzot, blogbejegyzést, fogalmazást is. Éppígy például a sarki boltos cégéréből is lehet védjegy, nem csupán a nagy áruházláncok emblémáiból. A szellemi tulajdon körülvesz a mindennapokban.

A szellemitulajdon-védelem eszmei alapvetése az alkotás tisztelete, egyik célja pedig annak garantálása, hogy az alkotást létrehozó személy valamilyen módon élvezhesse munkája gyümölcsét. Az anyagi elismerés mellett éppoly fontos az erkölcsi elismerés is, ami egy jelentős találmány feltalálója vagy egy híres zenemű szerzője mellett mindenkinek kijár, aki szellemi alkotást hoz létre, ezáltal lehetővé téve, hogy nevét a kortársak és az utókor is megismerhesse.

Ezen szemlélet, illetve magatartási normák átadása a felnövekvő generáció számára a felnőttek, tanítók, tanárok, szülők felelőssége. Hosszú távon csak így érhető el, hogy a fiatalok tudatos fogyasztókká és a szellemi értékeket okosan kezelni tudó társadalmi szereplőkké váljanak.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogató programot indított azzal a céllal, hogy segítse a pedagógusokat ennek az üzenetnek a közvetítésében, és felhívja a figyelmet a szellemi javak oltalmának fontosságára a közoktatásban is.

A programmal kapcsolatban bővebb információért írjon az oktatas [169] hipo [961] gov [961] hu e-mail címre.

 

A program eddigi anyagai az alábbi linkeken érhetőek el:

FAKE nélkül! hamisításellenes diákkampány

Agy-torna-óra – érdekességek a szerzői jogból

120 éves a szellemitulajdon-védelem Magyarországon, tudatosságnövelő kampány és kvízjáték

Közöd? Van! Szellemitulajdon-védelmi pályázat tanár szakos hallgatók részére

Diákpályázat védjegykampány középiskolás diákoknak

Szellemitulajdon-védelmi tartalmakat feldolgozó óravázlatok

"A dinamótól Harry Potterig" című óravázlatíró pályázat

További információs és tájékoztató anyagok, egyéb források

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tanároknak szóló pályázatai