Nemzetközi bejelentés

A külföldi jogszerzést segíti elő a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (a továbbiakban Szerződés), melynek keretein belül egyetlen nyelven, egy helyen benyújtott bejelentéssel megindítható a szabadalmi (használati mintaoltalmi) eljárás akár valamennyi szerződő államban.

A bejelentés megfelel egy-egy nemzeti (illetőleg regionális) bejelentésnek azokban a szerződő államokban, amelyeket a bejelentő a nemzetközi bejelentésben megjelölt (és amelyek egy regionális szerződés, például az Európai Szabadalmi Egyezmény tagjai).

A Szabadalmi Együttműködési Szerződés keretein belül az engedélyezési eljárás két szakaszban folyik. Az eljárás első szakaszában, a nemzetközi szakaszban a jogszabályoknak megfelelően nemzetközi kutatási jelentés és külön kérelemre nemzetközi elővizsgálati jelentés készül, valamint sor kerül a bejelentés közzétételére.

Az eljárás során az egyes eljárási lépésekért díjat kell fizetni, a díjak összegéről, valamint a megfizetésükre vonatkozó előírásokról szóló elnöki tájékoztató szerint.

Az eljárás második szakasza, a nemzeti szakasz a bejelentő kezdeményezésére a nemzeti hivatalok előtt folyik, a nemzeti jogszabályoknak megfelelően.

A nemzetközi kutatási jelentés és a nemzetközi elővizsgálati jelentés értékes segítséget ad a találmány szabadalmazhatóságának megítélésében és annak eldöntésében, hogy érdemes-e a tetemes költséget igénylő nemzeti eljárásokat megindítani.

A nemzetközi bejelentés költségeire és joghatásaira tekintettel javasolható szabadalmi ügyvivő segítségének igénybevétele.