Egyéb országokban (nemzetközi bejelentés)

A nemzetközi piacokon való pozíciószerzés érdekében lehetőség van – az ún. Hágai Rendszeren keresztül – a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) Nemzetközi Irodájánál (Nemzetközi Iroda) nemzetközi lajstromozás iránti bejelentést tenni.  A nemzetközi ipariminta-oltalmi bejelentést a Hágai Megállapodás szabályozza, melyről itt olvashatnak bővebben. A Hágai Rendszernek köszönhetően egyszerre több országban, illetve régióban – egyszerre akár 91 ország területén – szerezhető egyidejűleg oltalom. A Hágai Rendszer használata gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a világ különböző országaiban történő oltalomszerzést, gyakran jelentős fordítási költségektől megkímélve a nemzetközi lajstromozást választó bejelentőket. A rendszer emellett jelentős eljárási és adminisztratív  könnyebbséget jelent a több országban történő oltalomszerzés folyamatában.

A nemzetközi bejelentések alaki követelményekre kiterjedő vizsgálatát a WIPO Nemzetközi Irodája végzi el, majd a bejelentéseket hivatalos lapjában, a Nemzetközi Design Közlönyben, közzéteszi. Ezt követően a bejelentésben megjelölt tagállamok, illetve régiók hivatalai (pl. az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) vagy a Benelux Szellemi Tulajdoni Hivatal (BOIP)) a hozzájuk közvetlenül tett bejelentésekkel azonos követelmények szerint folytatják le a bejelentés további vizsgálatát.

Magyarországi székhellyel, illetve lakhellyel rendelkező bejelentők a nemzetközi bejelentési kérelmet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál is benyújthatják. A Hivatal – 10700 Ft továbbítási díj megfizetését követően – a bejelentést a Nemzetközi Irodához továbbítja. A nemzetközi bejelentés benyújtható közvetlenül a WIPO Nemzetközi Irodája felé is.

A bejelentéssel kapcsolatos további részletek a WIPO honlapjáról ismerhetők meg.