E-kutatás

Az e-kutatás adatbázis az SZTNH bárki által hozzáférhető adatbázisa, amely lehetővé teszi a Hivatal által vezetett elektronikus nyilvántartás adataiban, továbbá a Magyarország területén hatályos nemzetközi és közösségi iparjogvédelmi oltalmi formák adataiban történő részletes tájékozódást.

Az adatbázis valamennyi oltalmi formát magába foglaló keresést tesz lehetővé az Egyszerű keresés felületen – e szolgáltatás segítségével például feltérképezhetjük egy intézmény teljes nemzeti iparjogvédelmi portfolióját.

Az Összetett keresésen belül a bal oldali menüben kiválasztva a "Formatervezési minták oltalma” menüpontot lehetőség nyílik komplex keresőkérdések összeállításával a releváns formatervezésiminta-oltalmak célzott leválogatására.

A fenti jelölőnégyzetek használatával kiválaszthatjuk, hogy a Hivatalhoz beérkező nemzeti formatervezésiminta-oltalmi bejelentések, vagy a „hágai”, azaz a Hágai rendszeren keresztül oltalmazott nemzetközi ipari minták között szeretnénk kutatni. Ezek között azok a nemzetközi bejelentések szerepelnek, amelyeknek magyar a bejelentője, és azok a külföldi bejelentések, amelyekben Magyarországot megjelölték. Mindkét jelölőnégyzetet üresen hagyva a nemzeti és a nemzetközi bejelentések is szerepelni fognak a találatok között. Az összes, Hágai Megállapodás szerinti nemzetközi bejelentés között a WIPO Hague Express adatbázisában kutathatunk.

Az „Azonosítók” szűrőt akkor használjuk, ha konkrét ügyet szeretnénk keresni, ezt az ügyszám vagy a lajstromszám megadásával tehetjük meg.

A „Minta szerinti termék megnevezése” szűrő használatakor nem kell pontosan egyeznie a megadott szóelemnek a bejelentésekben megadott megnevezésekkel, a rendszer az összes olyan találatot listázni fogja, amelyben szerepel az a szó, amit itt megadunk.

A „Dátumok” szűrő segítségével leszűkíthetjük a találatokat adott időszakban bejelentett vagy lajstromozott mintákra.

A „Locarnói osztályjelzet” megadásával lehetőségünk van listázni egy adott locarnói osztályba sorolt mintákat. Itt kötőjeles formátumban szükséges megadni az osztályt és alosztályt, például: 25-02.

Amennyiben ismerjük a jogosult, a bejelentő, a szerző, vagy esetleg észrevételt tevő személy nevét, és szeretnénk a hozzá tartozó bejelentéseket vizsgálni, ezt is megtehetjük a megfelelő mezőbe írva a neveket.

A találatok listázásakor három megjelenítési mód közül választhatunk. A normál találati lista a bejelentések részleteit mutatja, az ábrás találati listán a minták ábrázolásai jelennek meg, a táblázatos találati listán a legfontosabb információk és a sor végén a jellemző ábra. Bármely találatra kattintva megtekinthetjük a bejelentés adatlapját, ahol szerepelnek az ábrázolások, és további részletes információkat találunk.

Hague Express»