A Design Management Díj 2022. évi díjazottjai

Díjazott

PANYOLIUM

Fotó/photo: Morucz-Kiss Klára
Leírás

A bírálóbizottság értékelése

A panyolai gyümölcsfeldolgozó manufaktúra működése és szellemisége a legmagasabb szintű designgondolkodás megtestesülése, amelynek keretében a kreatív gondolkodás és a találékony megvalósítás biztos stílusérzékkel párosul: mindez harmonikusság és kívánatosság érzetét kelti a fogyasztóban, látogatóban egyaránt. Az értékteremtő designmenedzsment kiemelkedő jegyei mind azonosíthatók munkájukban.

A latin főnévvé formált helységfogalom földrajzi meghatározása, illetve jelmondatos öndefiníciója bizalomébresztő és emlékezetes (ölelés, természet, ártéri dzsungelgyümölcsösök).

A gyümölcsök termőhelyi, kezelési, feldolgozási és termékpaletta-ismertetései megtervezett és kézben tartott tradicionális és egészséges törekvésekről tanúskodnak, miközben a szerény, de öntudatos hitvallások (méltánytalanul alulértékelt, értéktelenből értéket) az értékmentésben partnerré avatják magát a vásárlót is.

Az arculat, a gondos önreprezentáció a hazai designtehetségek gondos fókuszálásának köszönhetően hitelesen közvetíti a fenntartható természeti környezet tiszteletét, a tradíció és az innováció rangos frigyre lép a szecesszió, a mediterrán életérzés, a láthatóság értékeinek rafinált alkalmazásával.

A cég üzletvitele és filozófiája a helyi értékek megbecsülésén alapszik, a hagyományok a szárító fűzfa kasok használatától a fatüzelés kizárólagosságán át a biodiverzitásra is ügyelő ültetési, telepítési programokig a teljes körforgást szolgálják.

Az értékesítés a látványmanufaktúra, a beavatás és a közösségi énkép ápolása jegyében, az online térben a felhasználó-érdeklődő rokonszenves támogatásával zajlik.

Mórucz István kisvállalkozása, a Panyolium az értékteremtő önazonosság és a formaérzékeny termelő, kereskedő kínálta élménygazdaság olyan példája, amely nem csupán a 2022. évi Design Management Díjat érdemli ki, hanem méltán ragadtat minden beavatottat Pannónia dicséretére.

Leírás

Magyarország északkeleti csücskében fekszik Panyola, ahol három folyó ölelésében adnak bőséges termést az úgynevezett „ártéri dzsungelgyümölcsösök”. A manufaktúra az itt termő szilvából, meggyből és körtéből, valamint az őshonos különleges milotai dióból készít tradicionális kézműves módszerekkel tartósítószer, mesterséges színezőanyag és hozzáadott cukor nélkül aszalt gyümölcsöket, lekvárokat, teákat és csokoládégolyókat. A termékek alapanyagát saját tulajdonú földjükön termesztik vegyszeres gyomirtók és rovarirtók használata nélkül, csak gyógynövényekből készült főzetekkel védve a gyümölcsfákat. A növények immunrendszerét biológiai kondicionálókkal erősítik annak érdekében, hogy saját erejükből is meg tudjanak birkózni a betegségekkel. Évről évre egyre nagyobb területen ültetnek gyümölcsfákat. A gazdálkodás során kiemelten fontosnak tartják a biodiverzitás megőrzését. Kizárólag kiváló minőségű, friss alapanyagokból dolgoznak, de felhasználják azokat a gyümölcsöket is, például az aszalt gyümölcsből készült teákban, amelyek minőségüket tekintve hibátlanok, de küllemük nem tökéletes. Minden termékük természetes rostokban és antioxidánsokban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény. A feldolgozás során a hagyományos elemek és eljárások megőrzésére törekednek: az aszalóba helyi fűzfavesszőből saját kezűleg font kasokban kerül a gyümölcs. Az aszalás és a lekvárfőzés során kizárólag megújuló energiaforrást használnak, jellemzően fával – gyakran a gyümölcsösben felhalmozódó faanyaggal – tüzelnek.

A brand arculata, annak minden egyes eleme átgondolt, megjelenése egységes és karakteres. A Panyolium minden platformon azonnal felismerhető, legyen szó nyomdai vagy digitális anyagokról, a honlapról vagy a közösségimédia-megjelenésről. Kitüntetett figyelmet szentelnek termékeik csomagolásának, amelyet hazai designerekkel közösen terveztek. Inspirációként, a márka filozófiáját követve, maga a természeti környezet és a fenntarthatóság szolgált, a cél pedig a tradíció és az innováció összhangjának megteremtése volt. Hasonló elvek mentén alakították ki a manufaktúra külső és belső tereit is. Az épületek meghatározó eleme a fa, az enteriőrben is fabútorokat, fonott kosarakat találunk, a falakon helyiekről készült életképek sorakoznak. Az üzem központja a mintabolt, ahol a látogatók a vásárlás mellett a csomagolás teljes folyamatába is bepillanthatnak, sőt a kora tavasztól késő őszig érkező csoportokat örömmel körbe is vezetik.

A márka minőségre, természetességre és fenntarthatóságra törekvő koncepciója a tevékenység teljes spektrumában megjelenik, a márkafilozófia a működés minden elemét áthatja a gazdálkodás jellegétől kezdve, a feldolgozás és a termékfejlesztés módján át, egészen a vizuális megjelenésig.

panyolium.hu