A Design Management Díj 2023. évi díjazottjai

Díjazott

77 Elektronika Kft.

Fotó: HORVÁTH Miklós
Leírás

A bírálóbizottság értékelése

A magyar egészségipar haladó hagyományainak egyik – világsikerű termékcsaládokkal rendelkező – zászlóshajója a több mint 35 éve a termékfejlesztés élvonalában tevékenykedő családi tulajdonú cég.

Az orvosi diagnosztika eszköztárában a nagy megbízhatóságú, teherbíró, ergonomikus, könnyen kezelhető és tartós egyéni mérőeszközöknek csakúgy, mint a laboratóriumi viszonyok között rendszerbe állított műszerparkoknak kiemelt követelményeket kell teljesíteniük. Kategóriájukban a korszerű designmenedzsment-szemlélet legfontosabb komponenseinek (felhasználói élmény megteremtése, design thinking, társadalmi érzékenység, vállalati kultúra) érvényesülése a szakmai és üzleti siker záloga.

A vállalkozás orvoselektronikai palettája igen tudatos fókuszálással a vércukormérő és a vizeletvizsgáló készülékek és reagensanyagaik gyártására koncentrál – a tervezés, fejlesztés saját kézben tartásával és önálló kereskedelmi értékesítéssel. A több mint száz országba irányuló export kiemelkedő eredményessége a teljes körű diabétesz-menedzsmentre törekvés, a magabiztos és elegáns arculat, az érzékeny kommunikáció, a szervizháttér, valamint a folyamatos továbbfejlesztések (a vércukormérő-család friss verziószáma a 74.) egymásra épülő rendszerének köszönhető.

Ugyancsak komoly versenyelőnyük az egyszerű és rugalmas saját mérésektől a folyamatos cukormonitorozási rendszerig terjedő szükségletek egyenszilárdságú kielégítése, továbbá a piaci igények, technikai lehetőségek és az üzleti potenciál kreatív egyesítése: mindez tudatos designgondolkodásra épül.

A Család, Innováció, Minőség hármas jelszóegyüttes következetesen érvényesül mind a társadalmi felelősségvállalás (kiváló együttműködés a Magyar Diabetes Társasággal), mind a nemzetközi terjeszkedés és vállalati növekedés (OEM-értékesítés, Roche-kooperáció, felvásárlások) eredményeiben.

A családi céget stratégiai szemlélete és vállalati kultúrája, komplex szellemi tőkéje és potenciálja a DMD sugallta szemlélet hiteles és sikeres nagykövetévé avatta.

Leírás

A helyi piacon is nagy jelentőségű a konzekvens arculat és design, de egy olyan vállalkozás esetében, mely több mint száz országba exportálja termékeit, kiemelkedő jelentőséggel bír. Még fontosabb a jó design akkor, ha a vállalat az egészségügy területén tevékenykedik, és a végfelhasználók számára is gyárt különböző diagnosztikai eszközöket, készülékeket – itt ugyanis egyszerre kell ergonomikus, könnyen használható termékeket kínálni, bizalmat ébresztve a vásárlóban, valamint ezek globális versenyében is vonzónak és versenyképesnek maradni a B2C (business-to-consumer) és B2B (business-to-business) vetületben is. Tovább színesíti a képet a készülékeket ma már szinte minden esetben kiegészítő online felületek használata: az IoT-képes eszközök kezelőpaneljeinek, az applikációknak, a weboldalaknak és a közösségimédia-felületeknek ugyancsak a márka értékeit kell közvetíteniük – nem is szólva a számos egyéb megjelenési módról, úgymint a kiállítási standok, katalógusok, hirdetések, csomagolások és más elemek.

A 77 Elektronika ugyanakkor nemcsak azért jár élen a hazai vállalkozások között, mert professzionális grafikai arculata, valamint annak fő színárnyalata szinte minden termékén és felületén megjelenik, hanem elsősorban azért, mert a design átfogó, stratégiai szintű alkalmazásával jóval a design thinking mint metódus meghonosodása előtt kezdtek vezetői szinten, aktívan és tudatosan foglalkozni a cégnél. Egy vállalkozás sikeressége napjainkban igen nagy részben a felhasználói élményen múlik, a 77 Elektronika pedig idejekorán felismerte azt, hogy a hardver és a szoftver minél zökkenőmentesebb összesimítása által készülékeik használata egyszerűbbé és gördülékenyebbé válik – ami nagyobb felhasználói elégedettséget, márkahűséget és hosszú távon visszatérő vásárlókat és jó hírnevet eredményez. Ugyanez a stratégiai szintű designtudatosság jelenik meg a termékfejlesztésen túl a társadalmi felelősségvállalás, a vállalati kultúra, a minőségpolitika, illetve a helyi közösségek építésében való felelős közreműködés területein is – így például a központi telephelyhez közeli zeneház és színház működésébe való aktív bekapcsolódásban és az általános egészségvédelmi szűrőprogramok szervezésében is. Egy olyan területen, ahol a folyamatos technológiai innováció alapvető elvárás, és ahol az egyre globálisabbá váló piac nemzetközi óriásvállalatai között kell helytállni, a termékfejlesztéstől a vállalati folyamatok megtervezésén át a kommunikációs eszközökig ívelő, designtudatos gondolkodásmód és stratégia bizonyíthatóan óriási versenyelőnyt ad minden vállalkozásnak, bármely szakterületen is tevékenykedik – a 77 Elektronika épp ezért lehet követendő példa minden hazai kis-, közép-, de akár nagyvállalat számára is.