Beszámoló

Beszámoló

a Magyar Formatervezési Tanács 2008-ban végzett munkájáról

"A válságból való kiutat a fenntartható fejlődést pártoló, környezettudatos tervezés jelenti – ez a sokféleképpen értelmezhető fogalom mindenképpen új és minden korábbinál összetettebb feladatok elé állítja a designereket."
Dr. Bendzsel Miklós

A magyar designszakmát a 2008-as esztendőben a minden korábbinál nagyobb érdeklődés, valamint a környezettudatosság erősödése jellemezte. Az MFT egyszerre tett jelentős lépéseket a szakembereket képző intézmények, valamint a potenciális megrendelők aktivizálása érdekében.
Elindult az MFT harmadik hároméves ciklusa 2008 májusában. A testület munkaprogramja újra megállapítja, hogy szükséges a formatervezés szerepének növelése a gazdaságban, mivel az erősíti a vállalati innovációt is. A tanács szerint a formatervező (designer vagy magyarosan dizájner) munkája – a közhiedelemmel ellentétben – nem csak a színekkel, formákkal, textúrákkal kapcsolatos, hanem olyan komplex tevékenység, amelynek ergonómiai, pszichológiai, kulturális, műszaki, gazdaságossági és etikai vonatkozásai együttesen testesítik meg a termékben a szépség és hasznosság fogalmát.
A zöld témák uralták a 29. Magyar Formatervezési Díjat, amelyre összesen 203 nevezés érkezett. A hat díjazott és az öt különdíjas pályamunka is azt jelezte, hogy egyre erősebb a környezettudatos szemlélet a magyar tervezők körében. A díj modernizációjának következő lépéseként a tanács munkabizottságot hozott létre egy designmenedzsment-díj meghirdetésének kidolgozására.
Az MFT a 2003-ban átalakított formatervezési díj eredményeinek regionális bemutatása és a potenciális megrendelők aktivizálása érdekében 2008-ban a regionális központokat felölelő, FormaTúra nevű vándorkiállításon mutatta be a 2003 és 2007 között díjazott alkotásokat. A cél elérése érdekében a helyi gazdasági szféra, valamint a műszaki, gazdasági képzőhelyek bevonásával szakmai fórumokat és tárlatvezetéseket is szerveztek a kiállításokhoz.
Újabb kilenc fiatal részesült a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjban, így két évtized alatt már 133 alkotó fiatal kapott segítséget szakmai pályájának elindításához. Az ösztöndíjrendszert a kezelő MFT és a finanszírozó három intézmény közösen megújította: a futamidő csökkent, az ösztöndíj nőtt, emellett az alkotók gyártó cégekkel közösen kialakított programmal is pályázhattak. Az ösztöndíjasok 2009. január végén számolnak be éves munkájukról, ezt követően értékelhető az új rendszer.
A fiatal tervezők vállalkozási ismereteinek erősítésére az MFT 2007-ben elkészítette a Start-up Guide című elektronikus kiadványt, amelynek legfrissebb, harmadik kiadása szabadon letölthető a tanács honlapjáról. A vállalkozási, jogi, kommunikációs és szellemi tulajdonvédelmi ismereteket tartalmazó anyag 2008-ban az árazásról szóló fejezettel és új interjúkkal bővült, valamint megújult a PR és szponzoráció című rész is. A 4.0-ás verzió május végére várható.
Az MFT nemzetközi munkájának eredménye, hogy Magyarország is megmutathatta magát 2008 novemberében a Világ designfővárosában, Torinóban, az International Design Casa rendezvény keretében. Az Icsid 2009 májusában várhatóan Budapesten tartja vezetőségi ülését.
A szakma gazdasági súlyát növelheti az európai designszervezet (BEDA) sikeres fellépése. A BEDA vezetői ugyanis 2008. februárban a kreatív iparágak fejlesztését érintő hárompontos akciótervről állapodtak meg Günter Verheugennel, az Európai Bizottság alelnökével. A szervezet reményei szerint az ügy Uniós felkarolása után a folyamat „leszivárog” és idővel nemzeti és vállalati szinten is nő a versenyképességet is javító design fontossága. A folyamatnak az is lökést adhat, hogy 2009 a Kreativitás és innováció európai éve lesz.
Az MFT a védnöke a 2008-ban ötödik alkalommal megrendezett Design Hét rendezvénysorozatnak, amely évről-évre szélesebb közönséget ér el. Emellett részt vett a szakma más, jelentős rendezvényein is, többek között: az MSZH-val közös standon a budapesti Lakástrend és Design vásáron, a formatervezők jubileumi műhelyén Zsennyén, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Gyermek-Játék kiállításán és a soproni InnoLignum faipari vásáron.
Szakmai partnerekkel közösen nemzetközi eseményeken is sikerült megjelenni: a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesülettel közösen a brüsszeli Magyar Kulturális Központ Új magyar design című kiállításán a liége-i (Belgium) Üvegtoronyban, valamint a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége külföldi kiállítási programjában.
A magyar formatervezés 1900-tól 2000-ig tartó történetét mutatta be 2008 nyarán a Made in Hungary nevű vándorkiállítás, amelynek társszervezője a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége volt. A magyarországi designtermés javát olyan emblematikus tárgyakon, illetve a róluk készült posztereken keresztül ismerhette meg a látogató, mint a Nyugat egyik 1911-ben napvilágot látott borítója, gróf Bethlen István miniszterelnök 1931-es Cabriolet luxuskocsija vagy az 1977-es keltezésű Rubik-kocka. A tárlat 2008-ban Románia három városában (Temesvár, Kolozsvár és Bukarest) várta az érdeklődőket.
Az MFT logója újabb elismerést kapott. A Csordás Zoltán tervezte logót beválasztották az Arculat és identitás címmel megjelentetett kiadványba, mely húsz olyan kiemelkedő magyar arculatot mutat be, mely átgondolt, kidolgozott iparművészeti alkotás és hatékonyan működő kommunikáció is egyben. A szellemes megoldásokat hordozó grafika 2006-ban már elnyerte a Best of Nation Díjat az Eulda European Logo Design Award 2006. évi pályázatán.

Magyar Formatervezési Díj

A Magyar Formatervezési Díj célja a magyar formatervezés teljesítményének bemutatása és népszerűsítése, a hazai formatervezés kiemelkedő alkotóinak elismerése, valamint a magyarországi termékek nemzetközi versenyképességének javítása a formatervezés eszközeivel. A díjat Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter az MFT közreműködésével hirdeti meg. Különdíjat adományoz az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács.
A jogelőd Ipari Formatervezési Nívódíj pályázatot elsőként 1979 őszén hirdették meg, így 2008-ban már 29. alkalommal keresi és díjazza a kiemelkedő teljesítményeket. A díjpályázat és a nyerteseket bemutató kiállítás az évek során a szakma egyik legfontosabb eseményévé vált.
Az évről évre változó mezőny jól tükrözi a magyar formatervezés helyzetét. A 29. Magyar Formatervezési Díjat 2008- ban elnyerő hat díjazott és az öt különdíjas pályamunka arról árulkodik, hogy egyre látványosabb a környezettudatos szemlélet a magyar tervezők körében. Összesen 203 pályamunka érkezett be.
A díjnyertes alkotásokat az Iparművészeti Múzeumban, a Design Hét nyitórendezvényeként mutatták be. E kiállítással egy időben volt látható a FormaTúra vándorkiállítás, amely az előző öt év nyerteseinek, különdíjasainak munkáit sorakoztatta fel.

FormaTúra

A Magyar Formatervezési Díj díjazottainak kiállítása (2003–2007)

A Magyar Formatervezési Tanács 2008-ban a hazai regionális központokat felölelő, FormaTúra nevű vándorkiállításon mutatta be a Magyar Formatervezési Díj legjobb alkotásait a 2003 és 2007 közötti időszakból.
A design, a kreatív forma a mindennapi élet nélkülözhetetlen részévé vált, de a tudomány, a gazdasági élet, a technikai fejlődés fontos, nélkülözhetetlen mozgatórugója is egyben. A tárlatok bemutatták a hétköznapok tárgyait, eszközeit csakúgy, mint a papírra vetett innovatív elképzeléseket és ötleteket, melyek még gyártóra várnak. Ez az öt év azért fontos, mert az MFT 2003-ban kibővítette, a „kor szelleméhez” igazította a díjpályázatot, így az rövid idő alatt a magyarországi designszakma legrangosabb elismerésévé vált. A reformtörekvések visszaigazolódni látszanak – erről a FormaTúra hét helyszínén a nagyközönség is meggyőződhetett. A vándorkiállításnak 2009 tavaszán Pécs ad otthont.
A FormaTúra a tájékoztatás és a design-gondolkodás népszerűsítése mellett aktivizálni is próbálta a fejlődési potenciállal rendelkező regionális központokat és a városokhoz kapcsolódó régiók gazdaságát. A céltudatosan alkalmazott design és formakultúra ugyanis elősegítheti a magyar vállalkozások piacra jutási lehetőségét, valamint biztosíthatja az előállított termékek, szolgáltatások versenyelőnyét, mellyel hozzájárulhatnak a régió fellendüléséhez. A cél elérése érdekében a fogadó városokban a helyi gazdasági szféra, valamint a műszaki, gazdasági képzőhelyek bevonásával szakmai fórumok, kerekasztal-beszélgetések, előadások, tárlatvezetések is kísérték a kiállításokat.

A vándorkiállítás házigazdái

2008. március a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének Design Centruma

 • 2008. április győri Széchenyi István Egyetem
 • 2008. május debreceni Kölcsey Központ
 • 2008. augusztus kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió
 • 2008. szeptember Miskolci Egyetem Galériája
 • 2008. október budapesti Iparművészeti Múzeum
 • 2008. november Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja

Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíj

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj húszéves lett. A két évtized alatt összesen 133 tehetséges fiatal kapott ösztöndíjat szakmai pályájának elindításához. Az ösztöndíj változatlan célja, hogy elősegítse a hazai formakultúra fejlődését és elterjedését, a design integrációját az innovációs folyamatokba, a gazdaságba. Támogatja az önálló alkotói munkát folytató fiatal formatervezők szakmai fejlődését, tehetségük kibontakoztatását.
A fiatal formatervezők számára évente meghirdetett ösztöndíjpályázatot 1988-ban három minisztérium alapította. Jelenleg az ösztöndíjat a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Magyar Szabadalmi Hivatal közösen finanszírozza.
A pályázatra önállóan kialakított, megalapozott szakmai programmal jelentkezhet minden 35 évesnél fiatalabb, szakirányú diplomával rendelkező tervező-, illetve iparművész, aki Magyarországon folytat alkotói tevékenységet. A nyerteseknek minden évben írásban és nyilvános kiállításon számot kell adniuk a végzett munkáról. A 2008-as ösztöndíjasok kiállítása február 19-én nyílik az Iparművészeti Múzeumban.
A jubileum egyben jó alkalom volt arra is, hogy az ösztöndíjrendszert az azt kezelő Magyar Formatervezési Tanács és a három finanszírozó intézmény együttesen átgondolja és megújítsa. A rövidebb futamidő és a magasabb ösztöndíj mellett a legfontosabb változás, hogy az alkotók gyártó cégekkel közösen kialakított programmal is pályázhattak. A tervek szerint a 2009-es kiírásban is – a megszokott, önálló alkotómunka mellett – preferáltan megjelennek a gyártó cégek által javasolt, előre meghatározott témák is.

Az MFT a nemzetközi porondon

A Magyar Formatervezési Tanács aktívan részt vesz a design európai (BEDA – Bureau of European Design Associations) és világszövetsége (Icsid – International Council of Societies of Industrial Design) munkájában, és ezzel képviseli Magyarországot a nemzetközi, szakmai közéletben.
Az 1969-ben létrehozott BEDA 2008-ban nagy lépést tett a design szerepének uniós elismerése érdekében. Többéves előkészület után még 2007 októberében találkozott a BEDA delegációja José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság (EB) elnökével. A találkozón felvetették egy Uniós szintű összefogás szükségességét a design erejének növelése érdekében. A szervezet reményei szerint ugyanis az ügy Uniós felkarolása után idővel nemzeti és vállalati szinten nőhet a design fontossága. Majd 2008. februárban Michael Thomson, a BEDA elnöke és Jan Stavik alelnök találkozott Günter Verheugen EB-alelnökkel, a vállalkozásokért és az iparért felelős biztossal. Verheugen szerint a bizottság „teljes mértékben egyetért azzal, hogy a formatervezést Európa versenyképességének létfontosságú elemeként pozícionálják.” Emellett három fő akciópontot is elfogadtak:

 • Az EB 2009-ben, a Kreativitás és innováció európai évében közleményt ad ki a formatervezésről, ezzel is támogatva a kreatív iparágak fejlődését.
 • Tudásalapot hoznak létre az európai formatervezés érdekében, valamint összehasonlító elemzés készül az európai desingról és annak menedzseléséről.
 • Állandó testület áll fel az innovációs politika fő elemének tekintett formatervezési irányelvekről folytatott párbeszéd érdekében.

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Tanácsa (Icsid) a formatervezés népszerűsítésére és támogatására alakult nonprofit világszervezet. A jelenleg több mint 150 tagot számláló szervezet 50 országban összesen mintegy 150.000 formatervező érdekeit képviseli. Az Icsid tagjai szakmai szövetségek, promóciós szervezetek, oktatási intézmények illetve vállalkozások. Magyarországi tagszervezete az MFT mellett a Magyar Képző és Iparművészek Szövetsége, a Nyugat-magyarországi Egyetem és 2008-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A MFT irodavezetője, Várhelyi Judit 2009-ig, a szervezet következő közgyűléséig az Icsid vezetőségi tagja.
Az Icsid hirdette meg a design világnapját (WIDD), az ipari formatervezés elismerésének nemzetközi ünnepét, amelyet első alkalommal 2007. június 29-én, megalakulásuk 50. évfordulóján tartottak. A világnap létrehozásának célja, hogy nyomon kövesse az ipari formatervezés fejlődését, alakulását. A WIDD felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a szakmát előmozdító formatervezők és szakemberek munkájára, valamint lehetőséget biztosít a legfontosabb témák megvitatásához. Az évente június 29-én megrendezésre kerülő nemzetközi programsorozat révén a WIDD összeköti a formatervezőket és a designrajongókat. A MFT az eseményt a WAMP design vásáron ünnepelte.
Az Icsid működteti a Világ designfővárosa (WDC) pályázatot. Ezt kétévente egy-egy olyan város nyerheti el, amelynek vezetése felismerte a designnak a város életére gyakorolt élénkítő hatását és az életminőség javításában betöltött szerepét.

Torinó – a Világ designfővárosa

A két design világszervezet, az Icsid és az Icograda (International Council of Graphic Design Associations) közösen hozta létre a Világ designfővárosa (World Design Capital - WDC) címet – melyet elsőként, 2008-ban Torinó viselhetett. A Világ designfővárosa kétévente, egy nyílt pályázat útján lehet bármely olyan város, amelynek vezetése felismerte a design gazdaságélénkítő, kulturális és társadalmi potenciálját és aktívan ki is használja az ebben rejlő lehetőségeket. A cím egy évre szól; 2010-ben Szöulé lesz a lehetőség, a 2012-es címre március 31-ig lehet pályázni.
Az olasz nagyváros egész éven át tartó programsorozattal várta a formatervezés rajongóit. Ennek keretében novemberben kétnapos design konferenciát rendeztek Shaping the Global Design Agenda címen, amelyet egy, városszerte számos galériát érintő rendezvénysorozat egészített ki. Az International Design Casa névre keresztelt projekt keretében lehetőség nyílt a részt vevő nemzetek tárgykultúrájának összehasonlítására, sajátosságainak megismerésére.
Az Icsid vezetőségében végzett szakmai munka eredményeként a torinói szervezők kérésére a kelet-európai régió országainak közös mustráját a Magyar Formatervezési Tanács koordinálta. A torinoi Artintown galériában egy kifejezetten erre az alkalomra készült grafikai installáció a régióból megjelent hat ország 5-5 meghatározó, mára ikonikus szerepet is betöltő designtárgyát mutatta be. November 6–13. között kétezer látogató nézte meg a régiós Casat, amelynek létrehozásában az MFT partnereként az Észt Formatervezők Egyesülete, a lett Design Információs Központ, a Litván Design Fórum, a lengyel Ipari Formatervezők Egyesülete és a sziléziai designközpont, valamint a Szlovák Design Központ vett részt.
Az MFT a 2004-es, Budapesten tartott közép-európai designtalálkozó rendezése óta több regionális programban is részt vett; emellett kapcsolati hálója segítségével egyedülálló, nyilvános adatbázist tart fenn honlapján, amely a régió építészeti és design szakintézményeit, szervezeteit és sajtóorgánumait gyűjti össze.

Eseménynaptár 2008

 • január 14–15. Az APCI Challenges of Design Promotion konferenciája Párizsban
 • február 4. Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjasok éves beszámolója
 • február 21. A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) első ülése az évben
 • február 29.–március 16. Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjasok kiállítása az Iparművészeti Múzeumban
 • március 6–9. Lakástrend és design kiállítás Budapesten, az Erzsébet téri Gödörben
 • március 14–18. Icsid vezetőségi ülés
 • március 20.–április 4. FormaTúra vándorkiállítás Sopronban
 • március 28–30. BEDA éves taggyűlése Ljubjanában
 • április 11–26. FormaTúra vándorkiállítás Győrött
 • április 26. A szellemi tulajdon világnapja
 • április 17–19. Regionális designpályázat és értékelése Cieszynben
 • május 8.–június 13. FormaTúra vándorkiállítás Debrecenben
 • május 22. Az MFT második ülése az évben, egyúttal a harmadik ciklus alakuló ülése
 • május 28. A Made in Hungary kiállítás megnyitása Temesvárott
 • május 30.–június 1. Icsid vezetőségi ülés
 • június 26. A Made in Hungary kiállítás megnyitása Kolozsvárott
 • június 29. A design világnapja
 • augusztus 11–31. FormaTúra vándorkiállítás Kecskeméten
 • szeptember 10–26. FormaTúra vándorkiállítás Miskolcon
 • szeptember 5–14. Design workshop és konferencia Zsennyén
 • szeptember 12. InnoLignum innovációs konferencia Sopronban
 • szeptember 17. Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjasok féléves konzultációja
 • szeptember 26.–október 19. Új magyar design kiállítás Liége-ben
 • szeptember 30. A Made in Hungary kiállítás megnyitása Bukarestben
 • október 3–12. Design Hét rendezvénysorozat Budapesten
 • október 1. Az MFT harmadik ülése az évben
 • október 7. Magyar Formatervezési Díj gála
 • október 8–26. Magyar Formatervezési Díj és a FormaTúra vándorkiállítás megnyitása az Iparművészeti Múzeumban
 • október 15–20. Icsid vezetőségi ülés
 • november 3–15. FormaTúra vándorkiállítás Szegeden
 • november 6–13. International Design Casa Torinóban
 • december 3. Az MFT negyedik ülése az évben
 • december 18. A III. Gyermek–Játék országos pályázat eredményhirdetése