A Design Management Díj 2020. évi díjazottjai

Díjazott

Plydesign Kft.

Fotó/Photo: HERNÁD Géza
Leírás

A bírálóbizottság értékelése:
Plydesign 2014–2020 – A tudatosság és szellem győzelme

Az Európai Bizottság dinamikus szektorként jellemzi a bútoripart, ami annak köszönhető, hogy ideálisan lehet ötvözni az új technológiákat az innovációval, a tervezői gondolkodás kreativitásával és a kulturális örökséggel. Amikor az EU szakértői ezt a kijelentést tették, akkor olyan vállalatok lebegtek a szemük előtt példaként, mint a Plydesign.

Babits Tamás már beleszületett a bútorgyártásba, majd amerikai tanulmányokat folytatott, és hazatért a családi vállalkozásba, az évtizedes gyártói tapasztalatokkal, szakembergárdával és gépekkel bíró Licit Kft.-be. Tudatosan készült a kiváló minőségű, nagyobb hozzáadott értékű bútorok gyártására; szemléletváltást hozott a tradicionális családi faipari üzembe.

„A terméktervezés különben sem egyéni műfaj – jegyezte meg a cég másik alapítója, Kerékgyártó András egy interjúban –, hanem folyamatos párbeszéd és együttműködés, visszacsatolások sora.” A tervező és a gyártó az ideális kooperáció során nem korlátozzák, hanem inspirálják egymást, hiszen céljuk ugyanaz: új terméket létrehozni. Finnországi tanulmányai során elkészített rétegeltlemez-széke volt a bizonyíték, hogy létezik olyan ember, akivel együttműködve a célokat el lehet érni. Így született a Plydesign.

A két alapító úgy gondolkodott, ahogy a nagykönyvben meg van írva „A sikeres vállalati stratégia” című fejezetben. De ők nem csak gondolkodtak, hanem dolgoztak és következetesen megvalósították terveiket.

Hatéves működése során a szervezeti struktúrába integrált designmenedzsment-szemlélet eredményeként a 2014-ben két fővel induló vállalkozás agilis és a digitális marketingkommunikáció és projektmenedzsment eszközeit magabiztosan használó, nyitott, hattagú csapattá (ügyvezető, vezető tervező, kereskedelmi és értékesítési menedzser, projektmenedzser, PR- és marketingmenedzser, grafikus) fejlődött. Mögöttük ott a biztos gyártói háttér, az évtizedes tudás, melynek köszönhetően a cég nyitott az újításokra, rendelkezik a szükséges gépekkel és kiváló szakemberekkel, akik a tervezőasztalról a szériagyártásig juttatják el a bútorokat.

Tudják, hogy nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani. Kommunikációjuk világszínvonalú, híven tükrözi a termékek és a cég minőségét. Biztosan támogatja az értékesítést: az árbevétel több mint 80 százaléka exportból származik. Íme, így lehet Magyarországról kilépve piacot szerezni. A Plydesign tevékenysége során nagy hangsúlyt fektet a tudásátadásra: aktívan segíti az akadémiai utánpótlást, támogatja a feltörekvő magyar designereket, továbbá elkötelezetten részt vesz a designérzékenyítő céllal rendezett kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon.

Kijelenthetjük, hogy tevékenységük hosszú távon a hazai bútoripar fellendülését ösztönzi, és követendő példaként szolgál. A mai magyar bútorgyártásban oly kevés a saját termék, miközben a Plydesign a bizonyíték arra, hogy a bérmunka és az olcsó tömegcikkek útvesztőjéből a designszemlélet és a magas minőségű bútorgyártás jelenti a kiutat.

Plydesign Kft.

A 2014-ben alapított bútormárka a nemzetközi porondon is versenyképes minőségi és innovatív termékeket kínál. Emellett kifejezett célja, hogy az alapítók által közvetített tervezői attitűd és üzleti szemlélet segítségével ösztönözze a hazai bútoripar fellendülését, és hozzájáruljon nemzetközi pozíciójának erősítéséhez. A Plydesign csapata szerint a designer feladata jóval több, mint funkciójukat betöltő és szép használati tárgyak előállítása. Számukra a formatervezés a társadalom és az egyén bonyolult összefüggés- és viszonyrendszerének vizsgálatával kezdődik, termékeik pedig valós igényekre, mindennapi szükségletekre reflektálnak. Elsősorban különféle székek tervezésére fókuszálnak, ám dohányzó- és étkezőasztalok is megtalálhatók a kínálatukban. Mobiliáik minden tekintetben megfelelnek a 21. századi elvárásoknak, legyen szó otthoni vagy közületi használatról. A jellemzően idompréselt rétegelt lemez technológiával készülő modellek kifinomultak, hajlított, lágy formáik tapintásra késztetnek. A gondosan megmunkált felületeknek, a visszafogott formavilágnak és nem utolsósorban a fa meleg tónusának köszönhetően időtálló élményt nyújtanak a felhasználóknak. A kényelem mellett fontos szempont a bútorok kialakításánál a gazdaságos szállíthatóság és a könnyű összeszerelhetőség. A márka a fenntarthatóságra is gondosan ügyel. A kivitelezésnél kizárólag FSC (Forest Stewardship Council) minősítéssel rendelkező forrásból származó faanyaggal dolgoznak, sőt az alkalmazott technológia is környezetkímélő, hiszen a rétegelt lemez felhasználása során kevesebb hulladék keletkezik, mint a tömörfa esetében. A Plydesign bútorok időtállók, és akár több generációt is kiszolgálnak.

A márka számára az együttműködésre való törekvés és a tudásátadás is kiemelten fontos. Ennek szép példája a szoros kapcsolat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel. Ennek keretében a márka aktívan támogatja a feltörekvő tervezőgenerációt, és elkötelezetten részt vesz  a designérzékenyítő céllal rendezett kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon. A Plydesign a saját kollekciók fejlesztése és forgalmazása mellett külföldi cégeknek gyártásszervezési, -összehangolási, logisztikai szolgáltatást is nyújt. Ez többek között azt jelenti, hogy felkutatja külföldi partnerei számára a megfelelő beszállítókat, koordinálja a különféle a folyamatokat, valamint megszervezi a végső összeszerelést és a termékek kiküldését a partner által megadott félhez.

A márka szlogenje – We do care (Minket valóban érdekel) – remekül összefoglalja ars poeticáját: pontosan azt az odafigyelő törődést és tudatosságot fejezi ki, amely a működés minden rétegében jelen van a termékfejlesztéstől, az anyaghasználattól kezdve a produktum igényességén át egészen a vállalati kultúra színvonaláig, az üzleti és vásárlói kapcsolatok minőségéig.