Beszámoló

a Magyar Formatervezési Tanács 2011-ben végzett munkájáról

Beszámoló

A Magyar Formatervezési Tanács éves beszámolója 2011

A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) és Irodája (MFTI), a 266/2001. (XII. 21.) számú kormányrendelet és saját ügyrendje alapján, hároméves munkaprogram és éves munkaterv keretein belül végzi tevékenységét.

I. Erőforrások

A munkatervi feladatok pénzügyi hátterét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (korábban Magyar Szabadalmi Hivatal) költségvetése biztosította. Két kiemelt, éves pályázat, a Magyar Formatervezési Díj és a Moholy-Nagy László állami ösztöndíj fedezetéhez jelentős mértékben hozzájárult a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Nemzeti Innovációs Hivatal.

A munkatervi feladatok pénzügyi hátterét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (korábban Magyar Szabadalmi Hivatal) költségvetése biztosította. Két kiemelt éves feladata a Magyar Formatervezési Díj, melynek díjfedezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosította, valamint a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj, amely az Emberi Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Nemzeti Innovációs Hivatal társfinanszírozásában valósult meg.

Az MFT működésével kapcsolatos feladatokat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezeti egységeként működő Iroda (MFTI) látja el, két főállású köztisztviselővel.
Az MFT célkitűzéseit segíti a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által alapított, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kezelésében lévő Forum Hungaricum Nonprofit Kft.

 

II. Az éves munkaterv szerkezete és beszámolója

Az MFT hároméves munkaprogramjai tartalmazzák a kitűzött célok elérése felé vezető lépéseket és tükrözi az MFT prioritásait. A részletes feladatokat - a költségvetés ismeretében - az éves munkatervek tartalmazzák, melyek öt célcsoporthoz rendelve határozzák meg a 2011-es feladatokat, amelyeket célcsoportonként, általános kötelező, a tárgyévi esedékes és stratégiai feladat megosztással jegyeztük.

Az MFT tevékenységének kiemelt feladata volt a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj pályázat szakszerű lebonyolítása, a díjpályázat 2000-2011 között elismert alkotásainak bemutatása a holland királyi főváros, Hága szomszédságában, Delftben, valamint ehhez kapcsolódóan a holland-magyar üzleti találkozóval egybekötött szeminárium szervezése. Ebben szakmai partnerünk volt a holland-magyar üzleti kapcsolatokat segítő Hungarian Business Network (HBN); a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatására és a külföldi cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzésére életre hívott Nemzeti Külgazdasági Hivatal hágai irodája (HITA); a Magyar Köztársaság hágai nagykövetsége, valamint Tamás Margit, a Margit Tamás Art & Business Concepts vezetője, a delfti egyetem építész kar filmművészeti kurzusának oktatója.

Az MFT nemzetközi munkájának egyik elismerése volt a felkérés, hogy az MFT spanyol, angol, dán, svéd és osztrák designpromóciós, valamint közgazdasági oktatási szervezetekkel együttműködve vegyen részt egy konzorciumban, mely az Európai Bizottság által meghirdetett "Közös fellépések, tevékenységek a nem-technikai, felhasználó-központú innováció előmozdításáért" című pályázatra jött létre. A sikeres pályázat eredményeképp a közel két és fél éves projekt során a design gazdasági hatásának elemzésére és mérhetőségére elkészítik az ún. Barcelona Kézikönyvet, amely eredményekkel és valós makrogazdasági adatokkal szolgál a designtörekvések GDP-növelő hatásáról.

 

1. Tájékoztatás - a nagyközönségtől a szakmai körökig

Az MFT feladata a formatervezéssel kapcsolatos ismeretanyag bővítése és terjesztése. Ennek elsődleges eszköze az MFT saját honlapja (www.mft.org.hu), amit folyamatosan fejlesztettünk, valamint hat hírlevele, amit a honlapon is publikáltunk. A tájékoztatást szolgálják még az MFT nyomtatott és digitális kiadványai, illetve adatbázisai is, ezek felsorolása a beszámoló végén olvasható.
Az MFT rendszeresen képviselteti magát a magyar design történetét, helyzetét feldolgozó, eredményeit népszerűsítő szakmai rendezvényeken. Többek között az MFT a védnöke az immár hagyományosnak mondható Design Hét Budapest rendezvénysorozatnak, amely évről évre szélesebb közönséget ér el. (A Design Terminál 2011-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg a Design Hét Budapest fesztivált).

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Design Terminál Nonprofit Kft. és a Gorenje szlovéniai központjának együttműködésében valósult meg Karim Rashid, korunk egyik legnépszerűbb sztárdesignerének előadása, valamint a kivételesen gazdag életművel büszkélkedő tervező Magyarországon is kapható tárgyaiból összeállított minitárlat. A szakmai előadás után a neves tervező nyilvános konzultáció keretében építő kritikákkal adott támpontokat a hallgatóknak. A nagyközönség a Design Terminál Erzsébet téri épületének kirakatában a Design Híradó keretében ismerkedhettek meg Karim Rashid munkásságával.

2011 tavaszán a Magyar Tudományos Akadémia adott otthont "A kultúra hozzájárulása az Európa 2020 stratégia végrehajtásához" címet viselő konferenciának, amely hazánk EU-elnökségét is még emlékezetesebbé tette. A tanácskozás ideje alatt az elmúlt tíz évben Magyar Formatervezési Díjjal elismert tehetséges designerek tárgyait és terveit tekinthették meg az Európai Unió delegáltjai. A találkozó a kulturális és kreatív ágazatok gazdaságélénkítő hatása mellett a társadalmi kohézió erősítését, valamint az innováció és a kultúra közötti szinergiák kihasználását is nagyító alá vette.

Az immár komoly hagyományokra visszatekintő, a nagyközönséget és a szakma képviselőit egyaránt megszólító Lakástrend és Design kiállításon az MFT szakmai segítségével került sor az igényes magyar tárgykultúra egy önálló kiállítására, a "madeinhungary" tárlatra. A "madeinhungary" elsősorban a lakberendezés témakörét érintő tervezők tárgyaiból nyújtott áttekintést. Így főként bútortervezők, belsőépítészek, formatervezők, textiltervezők, keramikusok, üvegtervezők, ötvösök alkotásaival ismerkedhettek meg a látogatók.

Az MFT támogatásával, a "Kultúrfolyam" című EU-elnökségi programsorozat keretében egy szokatlan projekt is megvalósult a bécsi Collegium Hungaricum közreműködésével - annak galériájában - A kék..zöld címmel. A Duna Stratégia három országának művészei - a budapesti Szőke Gábor Miklós, a bécsi Walking Chair Design Stúdió művészei, Fidel Peugeuot és Karl Emilio Pircher, és a prágai Daniel Posta és Zdenek Vacek - közös koncepció alapján találták ki és építették meg tárlatukat, amely áttételesen a Dunával mint természeti jelenséggel foglalkozik, zöld gondolatokat képviselve. A közös kreatív és innovatív koncepción alapuló kiállítást a Design Hét Budapest rendezvénysorozat alatt a budapesti nagyközönség is megtekinthette.

 

2. Oktatás, elméleti munka - felsőfokú intézmények tanárai és hallgatói

Az MFT elsőként 2008-ban kötött hároméves együttműködési keret-megállapodásokat a három legnagyobb hazai designszakembereket képző intézményekkel - a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, a Nyugat-magyarországi Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel - az oktatók és hallgatók nemzetközi mobilitása céljából. Az együttműködés sikerrel zajlott, így az MFT 2011-ben újabb hároméves együttműködési keret-megállapodást jegyzett a képző intézményekkel.
A design alkalmazására vonatkozó korszerű ismeretek terjesztésének területén a Tanács 2011-ben is folytatta az együttműködést a leendő gazdasági döntéshozók képzésében jelentős szerepet játszó intézményekkel. A Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézetével közösen, ötödik alkalommal is elindította "A design vállalati irányítási kérdései" című kurzust. A hallgatók részt vettek az MFT szakmai programján, a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj beszámoló kiállításán. 

 

3. Gazdaságélénkítés - vállalkozói, civil- és állami szféra

A design alkalmazásának ösztönzésére az MFT egyik eszköze a Magyar Formatervezési Díj. A pályázat évente monitorozza a hazai design kiemelkedő eredményeit, a díjátadáshoz kapcsolódó sajtófigyelem pedig széles körben ismertté teszi ezeket. (Jogszabályi háttér: 17/2005. (III. 26.) GKM rendelet).

A Magyar Formatervezési Díj 2011-es pályázati felhívására ismét rekordszámú, 308 pályamunka érkezett be - termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka kategóriában. A Magyar Formatervezési Díjat elnyerő kilenc díjazott és négy különdíjas pályamunka jól mutatta, hogy a hazai gazdasági szereplők, elsősorban a kis- és középvállalatok is egyre inkább felismerik a formatervezés jelentőségét. A növekvő designtudatosságot mutatja, hogy 2011-ben már közel ötven vállalkozás vett részt a versengésben, a díjazott alkotások közül majd minden második megvalósult termék volt. A piaci résztvevők designhoz való viszonyát, a design szemléletű üzleti gondolkodás jelenlétét a hazai kis- és középvállalkozások körében vizsgálta az MFT megbízásából készített Medián felmérés. Ennek eredménye azt mutatta, hogy a nehezebb időszakot átvészelő cégek már élnek a design tudatos alkalmazásának előnyeivel.

A 32. Magyar Formatervezési Díj pályázat ünnepélyes díjátadását és a kiállítás megnyitó ünnepségét kitüntetett figyelem övezte, melyen közel fél ezren voltak jelen a tárlatnak otthont adó Iparművészeti Múzeumban. A díjazottak minden eddiginél több sajtómegjelenést értek el a sajtókampány időszakában - szeptember-november között -, átlagosan napi egy megjelenést regisztráltunk. A másfél hónapos nyitva tartás alatt a kiállítást több mint négy és félezer látogató tekintette meg.
A gazdaság és design kapcsolatát kívánja erősíteni a 2009-ben életre hívott Design Management Díj is. A Díj célja, hogy bemutassa, hogyan segítheti a design alkalmazása és szakszerű menedzselése egy szervezet célkitűzéseinek megvalósítását, eredményes működését, és elismerje ennek kiváló példáit. Az elmúlt években a design fogalma, eszköztára egyre szélesebb körben beépült a hazai vállalkozások és intézmények mindennapi munkájába. Ennek a folyamatnak az erősítésére és ösztönzésére irányul az elismerés, amely olyan vállalatokat, intézményeket vagy szervezeteket díjaz, melyek a formatervezést példaértékűen integrálják innováció-politikai eszköztárukba.
A designereket potenciálisan alkalmazó cégek, vállalatok olyan hazai jó példákat mutattak be, amelyekből kitűnt, hogy a formatervezésben a fenntartható innováció eszközét látva érdemes a designba invesztálni a sikeresség érdekében. A 2011. évi díjazott esetében a márka számára a design egyszerre eleme a vállalati kultúrának és része a sikeres üzletpolitikának, legyen szó akár termékválaszték bővítésről, akár a nemzetközi piacon való bemutatkozásról. A díjazott azonos megjelenési és minőségi színvonalon érvényesíti saját designfilozófiáját a hazai és a külföldi piacokon, s konzisztens üzletpolitikájának és integrált designirányításának is köszönheti, hogy egy éles piaci versenykörnyezetben is sikeresen működik.
A hazai design kiemelkedő eredményeit felsorakoztató Magyar Formatervezési Díj pályázat és a Design Management Díj felhíváshoz kapcsolódóan, holland meghívásra a Magyar Formatervezési Díj legjobbjai egy hónapon keresztül a holland királyi főváros, Hága szomszédságában, Delft központjában voltak láthatók. A Made in Hungary PLUS eseménysorozat részeként szervezett tárlaton az elmúlt tizenegy év Magyar Formatervezési Díjjal elismert alkotásai tablókon, az idei díjazottak pedig tárgyi valójukban tűntek fel, képviselve a magyar designerek innovatív gondolkodását és sokszínűségét a design egyik európai fellegvárában. A bemutatkozás sikerét jelzi, hogy a tárlat meghívást kapott Hágába, az Európai Szabadalmi Hivatal épületébe, a kiállításra 2012 elején került sor.
A delfti eseménysorozat részeként a megnyitó másnapján az MFT holland-magyar üzleti találkozóval egybekötött szemináriumon is részt vett. A konferencia fókuszában a legújabb magyar fejlesztésű szabadalmak és design termékek álltak, felhívva a figyelmet a design gazdaságélénkítő szerepére, a formatervezésben rejlő gazdasági lehetőségekre.
A designereket potenciálisan alkalmazó cégek, vállalatok jó példáiból kitűnt, hogy a formatervezésben a fenntartható innováció eszközét látva érdemes a designba invesztálni a sikeresség érdekében.

 

4. A tervezői munka segítése - a formatervezők

A formatervezés a kreatív ipar részeként különleges helyet foglal el a művészet és az innováció metszéspontjában. Emberközpontú kialakítást és érintkezési felületet biztosít a felhasználóknak és olyan új értékeket teremt, amelyek egyszerre javítják életminőségünket és a gazdasági mutatókat. A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj ezeket a célokat szeretné elősegíteni a pályakezdő formatervezők munkáján, továbbképzésén keresztül, illetve minden olyan lehetőség biztosításával, amely az új, korszerű technika és technológia befogadását elősegíti. A fiatal tehetségek önálló alkotói munkáját és szakmai fejlődését segítve, a hazai formakultúra fejlődését és annak nemzetgazdaságba való integrálását, azaz a hazai gazdaság versenyképességének növelését célozza meg. Az Emberi Erőforrás Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel és a Nemzeti Innovációs Hivatallal közösen finanszírozott program évi tizenöt pályakezdő tervezőnek biztosít támogatást.
Az ösztöndíj jelenlegi rendszere hosszú évek felelős munkájának eredménye, mely tükrözi a formatervezés szakmai céljait, metodikáját, tartalmát és összefogja a finanszírozó intézmények igényeit. Az MFT 2008-ban, az ösztöndíj alapításának huszadik évfordulóján megkezdte az ösztöndíjpályázat korszerűsítését, ennek legfontosabb eredményeként rövidebb futamidő és magasabb ösztöndíj mellett az alkotók gyártó cégekkel közösen kialakított programmal is pályázhatnak. Az elmúlt három ösztöndíjas teszt év visszajelzései azt mutatják, hogy a reformlépések jó irányba haladnak; mind a cégek, mind az ösztöndíjasok eredményesnek értékelték a közös munkát; az ösztöndíjasok értékes szakmai tudáshoz jutottak, míg a cégek lehetőséget kaptak termékpalettájuk megújítására. Egyre több együttműködő partner vállalja a közreműködést az ösztöndíjrendszerben, és a feszes munkatempót kívánó pályázat ellenére a pályázói aktivitás is emelkedett.
Az ösztöndíjprogram eredményeként számos esetben késztermékek és prototípusok születtek, az ösztöndíjasok az ösztöndíjprogram futamideje alatt vagy az azt követő években iparjogvédelmi bejelentést tettek. Az ösztöndíjprogram átalakítását követően a fiatal tervezőknek lehetőségük nyílt arra, hogy az önálló alkotómunkát vállaló, illetve a gyártói háttérrel rendelkező pályázatok mellett elméleti témát feldolgozó pályázatokat is benyújtsanak az ösztöndíjbizottságnak. A fiatalok témaválasztásuk tekintetében kezdetben kevéssé, majd fokozatosan fordultak az elméleti, kutatási témák felé.

Szakmai ismeretük elmélyítésére az MFT lehetőséget biztosított az ösztöndíjasoknak, hogy részt vegyenek a SEED Kisvállalkozási-fejlesztési Alapítvány szervezésében a tudatos, kreatív vállalkozóknak megrendezett "A formatervezéstől az üzleti tervezésig" című konferencián.
Emellett gyarapíthatták tudásukat szintén a SEED Kisvállalkozási-fejlesztési Alapítvány szervezésében megrendezett "A szellemi tulajdon védelme a vállalkozások innovációs tevékenysége során" című, a hazai és nemzetközi védjegyoltalmazás alapjainak ismertetését adó konferencián.
Az elmúlt években az MFT - az ösztöndíjon kívül is - kiemelt figyelmet szentelt a pályakezdők ügyének. A frissdiplomás tervezők karrierjének indulását, saját vállalkozás alapítását segíti a "Start Up Guide" ingyenesen letölthető elektronikus kiadvány, amit az MFT 2007-ben indított útjára.
A Tanács gondozásában megjelentetett, a fiatal alkotók pályakezdését támogató pályázati, jogi, vállalkozási, fogyasztóvédelmi és szellemi tulajdonvédelmi ismereteket tartalmazó kiadvány 2011-es, hatodik megjelenése már közel kilencven oldalnyi hasznos információt tartalmaz. Aktuális új fejezete - az "Állami programok szolgálatodra" címmel - az állami támogatással igénybe vehető, főként mikro- és kisvállalkozások számára kidolgozott hitelkonstrukciókat mutatja be. Az útmutató május végére, a diplomázás időszakára készült el, és szabadon letölthető az MFT honlapjáról: www.mft.org.hu/startupguide.

 

5. Nemzetközi kapcsolatok - szakmai szervezetek

A Magyar Formatervezési Tanács részt vesz a design szervezetek európai szövetsége (BEDA) és a design világszervezete (Icsid) szakmapolitikai munkájában, és rajtuk keresztül képviseli Magyarországot a nemzetközi szakmai közéletben, a magyar formatervezés nemzetközi ismertségét, reputációját gondozza.
A BEDA (Bureau of European Design Associations - Európai Designszövetségek Irodája) (www.beda.org) 1969-ben jött létre az Európa Tanács tagországaiban működő formatervezési szakmai szövetségek együttműködésével. Célja a szakmai érdekek képviselete az Európai Unió intézményrendszerében, központja Brüsszelben található. Elkötelezettségének sikerét jelzi, hogy a design ügye ma már kiemelt szerepet élvez az Európa 2020 Stratégián belül. A Stratégia zászlaja alatt jött létre 2010-ben az Innovatív Unió, melynek célja egy felelős gazdaságpolitikát folytató, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó méltányos társadalmi közösség megvalósítása.

Az Innovatív Unió egyik kiemelt feladatának teljesítésére, a design alkalmazásának erősítésére 2011-ben az Európai Bizottság életre hívta az Európai Design Innovációs Kezdeményezést, és stratégiájának kidolgozására annak vezetőtestületét. A BEDA elnöke és alelnöke, valamint további szakmai kiválóságok mellett, egyetlen közép-európai résztvevőként a 15 fős grémium tagjává kérték fel az MFT elnökét, ezzel is tovább erősítve hazánk regionális szerepét.
Az Icsid (International Council of Societies of Industrial Design - Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége) a formatervezés nemzetközi szervezete. Küldetése, hogy "a design eszközeivel segítse társadalmi, kulturális és gazdasági életminőségünk fejlődését". (www.icsid.org)
Az Icsid fennállásának 50. évfordulója alkalmából - első ízben 2008-ban - hirdette meg a Design Világnapot, melyről az MFT is minden évben megemlékezik. A Design Világnapja az első olyan világméretű megmozdulás, amely a designra és annak életminőségünkre gyakorolt pozitív hatására kívánja felhívni a figyelmet.
A június 29-i világnap ünneplői között Magyarország is szerepelt: a Magyar Formatervezési Tanács az Iparművészeti Múzeummal és a Fiatal Iparművészek Stúdiójával karöltve szervezte meg a "Tárt kapukkal" című közös programot. A múzeum dísztermében vetített képes bemutatót rendeztek kortárs hazai iparművészek, designerek alkotásaiból, s néhány olyan karakteres tárgy is kiállításra került, amely segítette a Világnap központi gondolatának - Ipari formatervezés: Miként teszi jobbá az életed? - mélyebb megértését.
A Tanács 2011-ben több külföldi szakmai szervezet programján is rész vett. Így jelen volt a BEDA taggyűlésén Eindhovenben, az APCI konferencián Párizsban, a Cieszyn-i Design Központ szakmai programján, a milánói nemzetközi bútorkiállításon és szakvásáron (Salone Internazionale del Mobile), a Design Management Díj Europe díjátadóján és a hozzá kapcsolódó BEDA workshopon Tallinban. A Tanács jelenléte lehetőséget teremtett a szakmai kapcsolatok erősítésére és további nemzetközi együttműködések elindítására.
A Balassi Intézet keretében működő külföldi magyar intézetek programjához kapcsolódóan (Bécs, Helsinki stb.) az MFT dúsítani kívánja a design-tárgyú kulturális, innovációs kínálatot a jövőben is.
Hisszük, hogy a lefektetett alapokra építve a Tanács negyedik hároméves munkaciklusa újabb jelentős és kézzelfogható eredményeket tud majd elérni. Ebben a munkában számítunk a Design Terminál meghatározó közreműködésére is.

 

III. Az MFT működéséhez kapcsolódó feladatok

Az MFT Irodájának feladata - az éves munkaterv teljesítése mellett - a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala egységeként a testület működésével kapcsolatos pénzügyi, adminisztrációs, iratkezelési, statisztikai feladatok ellátása. Az Iroda archiválja a testület üléseinek jegyzőkönyveit, valamint a Magyar Formatervezési Díj, a Design Management Díj és a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatok anyagát.

Budapest, 2011. május 10.

 

1. sz. melléklet - Adatok

Sajtó megjelenések száma:

 • nyomtatott sajtó: 37
 • online média: 251
 • RTV: 13

Előadások száma belföldön:

 • BME - Majcher Barbara
 • MOME - Majcher Barbara
 • Moholy-tárlat - Majcher Barbara
 • Meswork re+design lab 2011- Szesztai Szonja

Előadások száma külföldön:

 • Made in Hungary Plus - Design & Innovation - Szesztai Szonja

Kiállítások száma: 5

 • Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok kiállítása
 • Magyar Formatervezési Díj 2011. évi kiállítása
 • Magyar Formatervezési Díj 2000-2011. jubileumi kiállítása Delftben
 • Design Management Díj 2011. évi kiállítása
 • Magyar Formatervezési Díj 2009. évi kiállítása - MTA

Egyéb szakmai rendezvények száma:

 • A Magyar Formatervezési Díj kiállítás kísérőrendezvényei:
 • Made in Hungary PLUS - Design & Innovation konferencia Delftben
 • A design világnapja - Tárlat és előadás az Iparművészeti Múzeumban

Kiadványok száma:

 • Éves jelentés (magyar és angol nyelven)
 • A Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok katalógusa (magyar és angol nyelven)
 • A Magyar Formatervezési Díj katalógusa (magyar és angol nyelven)
 • A Design Management Díj leporellója (magyar és angol nyelven)
 • Start-up Guide 6.0 elektronikus kiadvány
 • MFD 2000-2011 leporelló (magyar és angol nyelven)

Adatbázisok az MFT honlapján:

 • Magyar Formatervezési Díj archív és naprakész információ
 • Design Management Díj archív és naprakész információ
 • Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj archív és naprakész információ
 • DESIGNINTÉZMÉNYEK MAGYARORSZÁGON: Ezen az oldalon a design hazai képzőhelyeit, szakmai szervezeteit és intézményeit, valamint a közgyűjteményeket és galériákat gyűjtöttük össze.
 • DESIGNINTÉZMÉNYEK KÖZÉP-EURÓPÁBAN: Az adatbázis a közép-európai régióban működő, építészettel, formatervezéssel, környezettervezéssel és tervezőgrafikával kapcsolatos egyetemek, intézmények, kiállítóhelyek és szaklapok adatait tartalmazza, országok szerint csoportosítva.

Ezen felül számos, a formatervezéssel foglalkozó hazai és nemzetközi szervezet, intézmény weboldalának címe is megtalálható.

2. sz. melléklet - Eseménynaptár

 • 2011. január 10-11. APCI konferencia, Párizs
 • 2011. január 20. Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok éves beszámolója
 • 2011. február 3. Karim Rashid előadása és kiállítása a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen
 • 2011. február 4. Zamek Cieszyn Design Központ, szakmai program Cieszynben
 • 2010. február 24. - ápr.3. Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok kiállítása az Iparművészeti Múzeumban
 • 2011. február 28. - márc. 1. Magyar Formatervezési Díj kiállítás "A kultúra hozzájárulása az Európa 2020 Stratégia végrehajtásához" című konferencián, a Magyar Tudományos Akadémián
 • 2011. márc. 3-6. Lakástrend és Design Kiállítás a Műcsarnokban
 • 2011. márc. 10. Tárlatvezetés a "Meshwork re+design:lab 2011" című nemzetközi workshop résztvevőinek a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj kiállításon
 • 2011. március 11-12. BEDA éves közgyűlés és workshop Eindhovenben
 • 2011. április 13. MFT cikluszáró ülése
 • 2011. április 14-17. Salone Internazionale del Mobile kiállítás Milánóban
 • 2011. április 26. A szellemi tulajdon világnapja
 • 2011. május 4. Európai Design Management Díj regionális találkozó
 • 2011. május 12. "Kicsiben is hatékonyan - marketing mikrovállalkozásoknak" konferencia a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány szervezésében - továbbképzés a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok számára
 • 2011. június 9. "A kék...zöld" című nemzetközi kiállítás a bécsi Collegium Hungaricumban
 • 2011. június 29. A Design Világnapja - "Tárt kapukkal" kiállítás az Iparművészeti Múzeum és a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület közreműködésével.
 • 2011. szeptember 8. Konzultáció a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok számára
 • 2011. szeptember 23. Európai Design Management Díj díjátadója Tallinban
 • 2011. szeptember 24. BEDA workshop Tallinban
 • 2011. szept. 30. - okt. 9. Design Hét Budapest rendezvénysorozat
 • 2011. október 3. Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj gála és kiállításmegnyitó az Iparművészeti Múzeumban
 • 2011. okt. 4. - nov. 13. Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj kiállítás az Iparművészeti Múzeumban
 • 2011. október 6. Magyar Munkaruha Design pályázat díjátadója, a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület szervezésében
 • 2011. október 10. "Ami a siker mögött van" - előadás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen
 • 2011. november 9. "A szellemi tulajdon védelme a vállalkozások innovációs tevékenysége során" a SEED alapítvány szervezésében, továbbképzés a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok számára
 • 2011. nov. 23. - dec.22. Magyar Formatervezési Díj 2000-2011 kiállítás Delftben
 • 2011. november 24. Made in Hungary PLUS - Design & Innovation konferencia Delftben
 • 2011. november 25. Konzultáció a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok számára
 • 2011. december 2. "Az MFT designstratégiája" - előadás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a "Designpolitika" című tárgy keretében