Nemzetközi jelenlét

BEDA

Az MFT tagja a BEDA (Bureau of European Design Associations – Európai Designszövetségek Irodája) európai szervezetnek, mely mára egész Európában jelen lévő, kiterjedt hálózattal rendelkezik, tevékenységének homlokterében a szakpolitika európai szintű képviseletével. A BEDA 1969-ben jött létre az Európa Tanács tagországaiban működő formatervezési szakmai szövetségek együttműködésével, azzal a céllal, hogy a designszakma európai képviselőit összefogja, egy-egy innovatív termék vagy szolgáltatás piacra kerülésének esélyeit növelje, és ösztönözze a magánszektor szereplőit.

 

Icsid

Az Magyar Formatervezési Tanács tagja a formatervezés nemzetközi szervezetének, az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Tanácsának (International Council of Societies of Industrial Design – Icsid). A szervezet küldetése, hogy „a design eszközeivel segítse társadalmi, kulturális és gazdasági életminőségünk fejlődését". A szervezet, alapításának 50. évfordulójára emlékezve, 2007 óta ünnepli a Design Világnapját (World Industrial Design Day), melyhez évről-évre az MFT is szakmai program megrendezésével kapcsolódik. Az Icsid meghatározó projektje a kétévente meghirdetett World Design Capital és World Design Impact Prize is.

 

EuroDesign

Az Európai Bizottság 2011-ben, az Innovatív Unió stratégia keretében elindította az Európai Design Innovációs Kezdeményezést (European Design Innovation Initiative), hogy a design, az innováció és a versenyképesség területeit összekapcsolja. Az Európai Design Innovációs Kezdeményezéshez kapcsolódóan az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága a felhasználó-központú innovációs folyamatok előmozdítására, új megközelítések kidolgozására pályázati felhívást hirdetett meg. A felhíváson hat konzorcium nyert támogatást vállalt feladataik, célkitűzéseik megvalósítására, amelyek a design hatékonyabb és tudatosabb használatával, a gazdasági és társadalmi kihívásokra választ adó innovációk elősegítésével hozzájárulnak Európa versenyképességének növekedéséhez. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács, a EuroDesign – A design értékének mérése elnevezésű konzorcium tagjaként 2012 márciusa és 2014 júniusa között vett részt ebben a munkában.

 

Design Management Europe

A Design Management Europe hálózata Európában egyedülálló módon a kiemelkedő designmenedzsment teljesítmények elismerésére jött létre 2007-ben.