Több százan ünnepelték a Design Világnapját

Budapest, 2011. június 30.

Hazánk az Iparművészeti Múzeum ingyenes nyitvatartással és egy egyedi, a Magyar Formatervezési Tanács kezdeményezésére megvalósuló kamara-tárlattal csatlakozott a nemzetközi Design Világnapot ünneplő programokhoz. Június 29-én több száz hazai múzeumlátogató figyelme fordult a formatervezés felé.

Az Iparművészeti Múzeum első emeleti Dísztermében kapott helyet az az ízelítő mini-kiállítás, amely - többek között - Esztányi István székely rakottas szoknyára emlékeztető bőrtáskáját, Illésy Lenke piros-fekete kismamaruháját és Gera Noémi bélyeggel díszített pecsétes gyűrűjét is bemutatta. A Magyar Formatervezési Díjjal elismert, illetve Moholy-Nagy László és Kozma Lajos Ösztöndíjban részesült designerek munkái mellett, a FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) vetített képei és egy lengyel művész alkotása hívta fel magára a figyelmet. Agnieszka Nabielec, egy olyan, jelenleg hazánkban élő és alkotó fiatal művész, aki elkészítette "Szubjektív szótárát". Nabielec mukája a kiállítás szimbolikus jelentőségű színfoltja volt: ma, június 30-án, egy nappal a Design Világnap után ugyanis hazánk az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Lengyelországnak adja át.

A programban együttműködő partnerek voltak: Iparművészeti Múzeum, Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, Magyar Formatervezési Tanács.