Indul a FormaTÚRA

 

A Magyar Formatervezési Díj díjazottainak kiállítása 2003 - 2007

A Magyar Szabadalmi Hivatal Formatervezési Tanácsa 2003-ban a kor szelleméhez igazította a közel 30 éve alapított Magyar Formatervezési Díjpályázatot, ami rövid idő alatt a hazai designszakma legrangosabb elismerésévé vált. A díj célja, hogy a XXI. század trendjeinek figyelembe vételével szolgálja a magyar gazdaságot, a szellemi innovációt, a hazai design nemzetközi versenyképességét, és példát szolgáltasson a formatervezés pozíciójának erősítésében résztvevő valamennyi szereplő, az oktatás, a vállalkozói szféra, valamint a vásárlóközönség számára. A reformtörekvések visszaigazolódni látszanak, amiről most a nagyközönség is meggyőződhet.
A Formatúra című vándorkiállítás az elmúlt öt esztendő termék-, vizuális kommunikáció-, terv- és diákmunka-kategóriákban kiemelkedő teljesítményt nyújtó pályázatok nyerteseinek, különdíjasainak, és kiemelt pályázóinak a munkáit mutatja be. A tárlaton megtekinthetők mindennapi életünk tárgyai, eszközei csakúgy, mint a papírra vetett innovatív elképzelések és ötletek, melyek még gyártóra várnak.
A kiállítás azonban nemcsak tájékoztatni kíván, hanem aktivizálni is az adott régió-város gazdaságát a szellemi innováció segítségével, egy-egy sikeres termék gyártásának, szolgáltatás működtetésének potenciális lehetőségével. Ennek érdekében, a helyi Kereskedelmi és Iparkamarákkal és a Magyar Szabadalmi Hivatallal összefogva, pódiumbeszélgetéseket szervezünk a design, a versenygazdaság és az innováció témakörében.
A vándorút első állomása Sopron, ahol a kiállítás megnyitója kapcsolódik az Alkalmazott Művészeti Intézet felújított épületének átadási ünnepségéhez.
A FormaTÚRA Sopronból Győrbe, majd Debrecenbe halad tovább.