Design Hét 2008 – Párbeszéd

 

Budapest, október 3-12.

A Design Terminál Kht. idén ötödik alkalommal rendezi meg a fővárosban a Design Hét című eseménysorozatot. A jubileumi Design Hét, az előző évek sikerein felbuzdulva már 10 napon keresztül, október 3-tól 12-ig zajlik .

A 2008-as év központi témája, gondolata a Párbeszéd. A folyamatos fejlődés kultúrája, ahogy korunkat jellemezni szokták, valójában folyamatos párbeszéd eredménye. A minket körülvevő anyagi/tárgyi világ, a vizuális kultúra, amelyben élünk, alkotói válaszként született meg a társadalom szükségleteire és kulturális igényeire. Az idei Design Hét hívószava egyként utal a tárgy és a felhasználó interakciójára, a designer és a megbízó együttműködésére, a tervező és a társadalom aktív kapcsolatára.

A zavarba ejtően gazdag, több tucat helyszínen szervezett program remek lehetőséget kínál arra, hogy a téma iránt érdeklődők alapos betekintést nyerjenek a hazai és nemzetközi formatervezés legfrissebb eredményeibe,tendenciáiba. Összesen több mint 50 különböző rendezvény, kiállítás, divatbemutató, konferencia és kerekasztal beszélgetés várja a látogatókat.

A Design Hét sztárvendégeként, s az idei programsor valóságos show-elemeként a holland Marcel Wanders tart előadást Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME). A kortárs designszcéna legeredetibb figurájának több munkája designtörténeti jelentőségű, amszterdami stúdiója számos európai-nemzetközi sikertörténet aktív alakítója.

Hagyományosan a Design Hét részét képezi a Magyar Formatervezési Díj 2008. évi pályázati anyagának és nyerteseinek seregszemléje az Iparművészeti Múzeumban, ami idén kiegészül az elmúlt öt év során díjazott alkotásokat felvonultató FormaTúra kiállítással is. Ugyanitt lesz látható a MOME európai vándorkiállítása, a TasteMOMEnts, amelynek keretében 27 tervező közel 100 tárgya kerül bemutatásra, továbbá kortárs magyar divatshow teszi izgalmasabbá a Design Hetet.

Tovább színesíti a palettát a New York, London és Berlin után Budapestre érkező, nagyszabású Made in Italy” designválogatás, amely a világhírű olasz formatervezés legjobbjai mellett fiatal tehetségek munkáit is bemutatja. Szintén rendhagyó rendezvénynek ígérkezik a külföldön méltán sikeres Pecha Kucha Night, ahol pörgős prezentációk keretében külföldi és magyar designerek beszélnek legfrissebb projektjeikről.

A minden évben más-más tematika szerint felépített túraprogram idén exkluzív budapesti hotelek belsőépítészeti titkaiba enged bepillantást, s a látványt neves hazai belsőépítészek értelmezik majd. A Design Hét 5 éves születésnapját designshopokkal és üzletekkel közösen rendezett akcióval ünnepli, melynek lényege, hogy a Design Hét ideje alatt városszerte több mint 50 üzletben lehet kedvezményesen vásárolni. Igazi csemegét jelent majd a Portfolió névre keresztelt minitárlat sorozat, amely fiatal illusztrátorok munkáit a főváros 20 kulturális csomópontján (kávéházakban, galériákban, speciális üzletekben) tárja a nagyérdemű elé.

A részletes program szeptember 18-tól a www.design7.hu honlapon érhető el.

Katalógus