Design7

 

Szeptember 25 - október 2 

Idén harmadjára rendezték meg a Magyar Formatervezési Tanács védnöksége alatt a Design7 című rendezvénysorozatot - 19 helyszínen 52 programot kínálva. A központ most az Erzsébet téri Gödör klub volt, a kiemelt, nagyobb szabású programokra itt került sor. A város több galériája, múzeuma, kulturális és oktatási intézete, designüzlete, alkotócsoportja csatlakozott az "intenzív designkampányhoz", ami a szervezők szándéka szerint "a design dinamizmusát hirdeti és a mozgással, a mobilitással való kapcsolatát járja körül." Az egyhetes rendezvény jelmondata is erre utal: "Mozgásban a design!"
A legtöbb esemény valamilyen formában valóban érintette a mozgás témakörét, több kiállítás foglalkozott a közlekedésdesign történetével, új fejleményeivel és problémáival, illetve különböző mobil vagy mozgásra képes tárgyakkal a neonreklámoktól a járműveken át a ventilátorokig. A Design7 nyitó eseményei is erre fókuszáltak. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Ipari Formatervező Szakának kiállítása az utóbbi öt évben készült járműterveket mutatta be. A Mégis mozog! - E pur si muove! című tárlat, a bukaresti Ion Mincu Műépítészeti és Városrendezési Egyetem Formatervezési Tanszékének új kutatási projektjei során született alkotásokat kínálta. Ezekhez kapcsolódott a Magyar Elektrotechnikai Múzeum tavaly indított ForMA című kiállítássorozatának újabb darabja, ami a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, termék- és formatervező mérnök szakos hallgatóinak biztosított bemutatkozási lehetőséget "A mozgás szabadsága a designban" mottóval. 
Az események gerincét a naponta sorra kerülő tematikus filmvetítések adták. A jelentősebb designtermékek hosszú sorával megismertető hosszabb-rövidebb filmetűdök, dokumentumfilmek, reklámok, animációs filmek, a közlekedési eszközök, az öltözködés, a világítás és fénytechnika, a lakás és a rendszerváltás előtti magyar design témaköreire fókuszáltak.
A Deák térről minden este designtúrára indulhattunk - ezúttal nem busszal, hanem a hamarosan "nyugalomba vonuló", idén ötvenéves UV-villamossal. A külföldi turisták számára ma már kuriózumnak számító jármű, három, összevont villamosvonalon közlekedett a belvárosban. A "design roadshow-n" az utasok idegenvezetéssel kísért járműtervezési és -történeti kiállításokat láthattak a különleges fénytechnikai módszerekkel elvarázsolt "fedélzeten".
A hétvége, a szabadidő jegyében, oldottabb, könnyedebb programokkal telt - a matinévetítéseken híres designerek portréfilmjei és gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt szóló rajzfilmek voltak láthatók. A Gödör Klub eseményeit divatbemutató és a Design7 egyes helyszíneit végigjáró kisbuszos túra egészítette ki.  
Az eseménysorozatot hétfőn a Magyar Formatervezési Díj 2006. évi nyerteseinek kiállítása és díjátadó ünnepsége zárta.