H Í R L E V É L / 2004. 5. szám, 2004. szeptember 20.

 

A Magyar Formatervezési Tanács Irodájának tájékoztatója

MFTI / 2004. 5. szám, 2004. szeptember 20.

Reméljük, hogy a nyár kellemes kikapcsolódást, felüdülést hozott mindenki számára.

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy megnyílt a Magyar Formatervezési Tanács honlapja, kérjük, látogassanak el www.mft.org.hu weboldalra . Észrevételeiket, javaslataikat szívesen vesszük.

Lázasan munkával szerveződik a Design7 rendezvénysorozat, az érdekes és sokat ígérő programokat ajánljuk szíves figyelmükbe. A részletes programot megtalálják honlapunkon.

Örömmel adunk tájékoztatást arról, hogy a Berlinben nagy sikerrel bemutatkozott Oh! - Object from Hungary kiállításunk meghívást kapott Szlovákiába. A kiállítást szeptember 9-én Várhelyi Judit irodavezető asszony nyitotta meg a trencséni vármúzeumban. A Magyar Szabadalmi Hivatal képviseletében Szöllősi Gusztáv, a mintaoltalmi osztály vezetője vett részt a megnyitón. A kiállítás bekerült az októberi szlovák "Design napok" programjába is, így jelentős látogatottságra számíthatunk.

2004. szeptember 7-én került sor a Moholy-Nagy László Ösztöndíjbizottság ülésére, amit az ösztöndíjasok konzultációja követett. A Bizottság elfogadta a hallgatók munkáit, és hasznos instrukciókkal adtak lendületet a programok folytatásához.

2004. szeptember 15-16. között került megrendezésre az Országos Kerámiaművészeti Konferencia Hódmezővásárhelyen. A Tanácsot Zsótér László, Irodánkat Várhelyi Judit irodavezető asszony képviselte. A konferencia Hódmezővásárhely kerámiatörténeti hagyományait és a magyarországi kerámia- és porcelángyárak, a keramikusművészek a gyári tervezésben ésgyártmányfejlesztésben témaköröket ölelte fel. Az előadások után Kerámia Vásárhelyen című kiállítást tekinthették meg a résztvevők.

A Kocka Fiatal Tervezőművészek Egyesülete Formal 2 Formatervezési kiállítás címmel immár második alkalommal kínál bemutatkozási lehetőséget a friss szellemiséget képviselő fiatal tervezőművészeknek.

A kiállítássorozat újabb állomása nemzetközivé szélesedve - Északnyugat-Magyarország mellett - Délnyugat-Szlovákia régiójának bevonásával kerül megrendezésre. A bemutatkozó fiatal tervezőművészek az iparművészet minden területét lefedik: belsőépítészet, tárgytervezés (bútor- és járműtervezés), textiltervezés, csomagolástervezés.

Kiállítás - és konferencia -sorozat következő állomása:

Formál 2 Formatervezési Kiállítás és Konferencia, Szlovákia

2004. október 19 - november 28.; Pozsony, Szlovák Nemzeti Galéria, Kulturális Minisztérium Díszterme (Nám. SNP 33)

Megnyitó: 2004. október 19 - én 17.00 óra

Megnyitja: dr. Györffy Csaba, szlovákiai magyar nagykövet.

Konferencia - Szlovákia; 2004. október 27.,16.00.óra

Pozsony, Szlovák Nemzeti Galéria, Kulturális Minisztérium Díszterme (Nám. SNP 33)

 

  • Danubius Design. Programismertetés, a részszervezetek munkájának kapcsolódása.
    Előadó: prof. George Teodorescu, Danubius Design németországi képviselője, ICSID Board Európai Régió, Stuttgard
  • Design.hu. A magyar designer helyzet feltérképezése.
    Előadók: Szentpéteri Tibor DLA hc., formatervező, tanszékvezető, egyetemi tanár (NYME-AMI), Várhelyi Judit , a Magyar Formatervezési Tanács Irodájának vezetője, Pósa Viktor és Kiss Tamás, belsőépítészek.

 

A Magyar Formatervezési Díj pályázat 2003. évi nyertesei kaptak bemutatkozási lehetőséget a 2004. szeptember 15-én megnyílt BIO biennálén Ljubljanában . Irodánk a közvetítető szerepet töltött be; nagy örömünkre minden jelentkezőt beválogattak a kiállítók közé. A biennálén pályázók saját költségünkön vesznek részt. Még örömtelibb hír, hogy GOOD PROJECT AWARD-díjat nyert Horváth Krisztina és Kurucz Orsolya, Touchwriter című pályamunkája.

A tavalyi évhez hasonlóan Irodánk felkérést kapott a Budapesti Műszaki Egyetem Terméktervező Tanszékérőlaz "Ami a siker mögött van" címet viselő beszélgetésen való részvételre. Az előadás a fejlesztők, formatervezők, gyártók és értékesítők sikerért folytatott együttműködését, annak örömeit, nehézségeit veszi nagyító alá.

Irodánk javaslatára a beszélgetésre meghívják Magyar Formatervezési Díj pályázat egyik díjazott pályamunkáját (Qnet ügyfélirányitó rendszer) alkotó Iványi Lászlót, valamint a gyártó cég ügyvezetőjét, Törő Attilát. Az előadásra 2004. október 19-én 14 órakor kerül sor.

Bízunk benne, hogy formatervezés területét érintő gazdag őszi programajánlatunk számos rendezvénye, eseménye számíthat figyelmükre, érdeklődésükre.