Design7

 

 

2005. október 14-23.

 

2005 októberében a Design Terminál Kht. és a Magyar Formatervezési Tanács második alkalommal rendezi meg a Design7 rendezvényeit a Budapesti Őszi Fesztivál keretében. Az idei Design7 középpontjában a design, szolgáltató, nevelő, oktató szerepe áll. Az idei eseménysorozat két fő vonulatát a public space - köztér, és a Magyar Iparművészeti Egyetem (MIE) 125. évfordulója képezi.

A szolgáltató szerepet hivatott hangsúlyozni a Magyar Formatervezési Díj 2005. évi kiállítása, a köztéri designprogramok, utcai kirakat- és DesignKonténer kiállítások, a finn Lappset utcabútor, valamint a New Yorkból a Vakok Világnapjára Budapestre érkező, "Design for the Dark" cseh vándorkiállítás.

A számos magyar és külföldi designtárlat, két konferencia, kerekasztal-beszélgetés és a "Plakát.hu" könyvbemutató mellett, idén a Design7 kiemelt eseményét a versenyformában bonyolított utcai kirakatkiállítások jelentik. Budapest forgalmi csomópontjain elhelyezkedő bevásárlóközpontokban, üzletházakban, áruházakban (Árkád, Mamut, Duna Plaza, Corvin, Flórián) hét tervezőképző intézmény hallgatóinak kreativitását tükröző, az eladható design üzenetét kommunikáló kiállításokat rendezünk.

A designoktatás fontosságát, hazai gazdag hagyományát és újító törekvéseit jelzik az évfordulós események, megemlékezve a magyar formatervező-képzés 125 évéről és az idén 50 éves Dekoratőr Iskoláról.

A Magyar Iparművészeti Egyetem évfordulóját övező gazdag programot, nemzetközi rektori konferencia, divatbemutatók, 125 tárgyat árverésre bocsátó designaukció, a "22.000 név" című központi tárlat, nyílt napok, interaktív Időszalag, a köztéri objekt - és lampion-kiállítások, valamint a 125x utcafesztivál színesítik.

A méltán népszerű és nagy látogatottságot vonzó magyar divattervezés is több fórumon mutatkozik be a Design7 során, Divatfesztivál (Kaleidoscope Divatműhely), Divatolimpia (Magyar Divat Szövetség), a MIE és a Budapesti Divatiskola bemutatói formájában.

Díjeső!

Külön örömet jelent, hogy a Hét ideje alatt négy seregszemlén szakmai díjak adományozásával is elismerik a legújabb, kiemelkedő, hazai tervezői teljesítményeket. Elsősorban az év legnagyobb szakmai eseményének számító Magyar Formatervezési Díj 2005 kiállításon, másodsorban a tervezőhallgatók kirakattárlatán, az Aranyrajzszög grafikai díj kiállításán, valamint a három kategóriában, másodízben meghirdetett Divatolimpián.

A tavalyi sikeres, buszos Designtúrák az idén, térben-időben-tartalomban bővebb kibontást nyernek. Hét napon át tematikus túrák keretében, közel ötven designbolt, bemutatóterem, galéria, kávézó, és kiállítási helyszín megtekintésére nyílik lehetőség.