A Design Háza Torinóban

 

A világ első designfővárosa címet Torino nyerte el, így 2008-ban az olasz nagyváros köszöntheti a formatervezés rajongóit. Az egész éves programsorozat keretében novemberben két jelentős eseményt is rendeznek: a "Shaping the Global Design Agenda" című konferenciát és az "International Design Casa 2008" című kiállítást.

"Shaping the Global Design Agenda"

Idén Torinó kapta a feladatot, hogy megmutassa a dizájn szerepét a nemzetek gazdaságának fejlődésében és kulturális növekedésében. Az "Alakítsuk együtt a világ dizájnját!" című szakkonferencia november 6-7 között arra keresi a választ, hogy globalizálódó világunkban a nemzeti formatervezési politika mekkora és milyen szerepet tölt be a jövő felvirágoztatásában és a jólét alakításában a fejlett és a fejlődő országokban. A konferencia kiemelt témája a design gyakorlati alkalmazása mint az innováció és a versenyképesség fontos eszköze. Az előadók között szerepel Carlos Hinrichsen, az Icsid (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége - International Council of Societies and Design) chilei elnöke, Peter Zec, az Icsid szenátora, Dr Joachim Spangenberg, a Fenntartható Fejlődés Európai Kutatóintézet (Sustainable Europe Research Institute) szakértője, és Peter Dröll, az Európai Bizottság Vállalkozás és Ipar Főigazgatóság (Directorate General for Enterprise and Industry) innovációs politikáért felelős vezetője. A konferencia célközönségét design-promóciós szakemberek, a kormányok formatervezési politikájának döntéshozói, ipari szereplők, egyetemi oktatók, oktatási szakemberek és formatervezők alkotják.

"International Design Casa 2008"

A konferencia kísérőrendezvénye november 6. és 13. között az "International Design Casa 2008", mely azt a célt szolgálja, hogy lehetőséget teremtsen a különböző nemzetek tárgykultúrájának megismerésére és azok sajátszerűségének összehasonlítására. Szerte Torinóban érdekesebbnél érdekesebb kiállítások várják a látogatókat. A kínálatban szerepel Dél-Korea, Franciaország, Japán és Szingapúr mellett Kelet-Közép-Európa Design Casa-ja is. Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és hazánk egy kifejezetten erre az alkalomra készült grafikai installáción keresztül mutatkozik be. A Magyarország vezette közös "produkciót" Várhelyi Judit, a Magyar Formatervezési Tanács Irodájának főtanácsosa koordinálja. Az installációt Szabó Levente tervezi.

Hat országot, hat nemzetet, a design hat egyedi megközelítését ismerheti meg a látogató az Artintown Galériában. Minden ország öt tárgyat választott ki, ezeknek a rajzaira épül az installáció. Némelyik tárgy – meglepetésszerűen – teljes valóságában is megjelenik a tér különböző pontjain.

A kiállítás ideje alatt animációs kisfilmeket mutatnak be, melyek sajátos módon mesélnek az országokról. Magyarország animációs filmcsokrát a Moholy-Nagy Egyetem professzora, Fülöp József állította össze.

A galéria kávézójában alkalom nyílik a hat ország designkiadványainak nézegetésére, valamint kötetlen beszélgetésekre a designszakma képviselőivel.

További információk a www.torinoworlddesigncapital.it oldalon olvashatók.