New European Bauhaus

A New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés – amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke indított útjára – célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai standardokra alapozott, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságra épülő európai életforma közös megteremtése. Fókuszában az élhető környezet megteremtése áll, a járványhelyzet okozta kihívásokból kilábalva egy jobb, ellenállóbb Európa építése. A kezdeményezés a European Green Deal leképezése a társadalom számára, egyfajta hídszerepet kíván betölteni a művészet és kultúra, a tudomány és technológia között, valamint összekapcsolni a generációkat. Mindemellettaz össztársadalmat is mobilizálni hivatott. Kulcsszavak: inkluzivitás – esztétikum – fenntarthatóság.

A NEB három fázisból áll, az elsőben a cél minél több vélemény, hozzászólás begyűjtése mind szakmai szervezetektől, interdiszciplináris szakmai fórumok eredményeiből, egyéni hozzászólásokból, amelyekre alapozva meghatározhatóak lesznek a NEB elsődleges fókuszterületei.

A Magyar Formatervezési Tanács arra bátorítja szakmai partnereit, hogy a NEB honlapján osszák meg saját projekttapasztalataikat, illetve víziójukat, innovatív ötleteiket, javaslataikat, általuk prioritásnak tartott fejlesztési területeket. A hozzászólások feltöltésére március végéig van lehetőség. A folyamat második fázisában, tervezetten 2021 szeptemberében ezekhez rendelnek hozzá pályázati forrásokat és felhívásokat, a harmadik fázisban pedig tervezetten öt kísérleti bauhaus projekt valósítható majd meg különböző európai országokban. A NEB kapcsán további információkat olvashat a Magyar Formatervezési Tanács honlapján.

A NEB részletesebb bemutatására a szervező szakmai stáb online információs alkalmakat szervez, amelyeken a részvétel ingyenes, és regisztrációhoz sincs kötve:
https://europa.eu/new-european-bauhaus/events_en

Az első fázisban három kategóriában várnak javaslatokat, hozzászólásokat:

  • létező projektek, termékek, szolgáltatások, inspiráló példák
  • ötletek, javaslatok, víziók
  • kihívások, szükségletek megfogalmazása, legyenek azok lokálisak, vagy globálisak

Feltölthetők egyéni elgondolások, illetve, workshopok, kerekasztal-beszélgetések stb. eredményeként, közösségileg kialakított elképzelések. Fontos, hogy nem csak kiforrott koncepciók, hanem egyszerűen merész ötletek, felvetések, jövőképek gyűjtése, égető kihívások megfogalmazására is van lehetőség.

Segédletként az egyéni inputok feltöltéséhez elérhető a kitöltendő kérdőíves felületek mintája, illetve a sensemaker működési metódusa, amely a hozzászólások begyűjtésére és majdani kiértékelésére szolgál:
https://europa.eu/new-european-bauhaus/co-designing-new-european-bauhaus/new-european-bauhaus-share-your-voice_en

A közösségi eszmecsere támogatására metodikai segédlet is elérhető a honlapon. Fontos az eltérő szakterületek bevonása a párbeszédbe:
https://europa.eu/new-european-bauhaus/co-designing-new-european-bauhaus/host-conversation_en

2021/02/22