New European Bauhaus

Formáljuk együtt a fenntartható, élhető jövőt!

A New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés – amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke indított útjára – célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai standardokra alapozott, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságra épülő európai életforma közös megteremtése. Fókuszában az élhető környezet megteremtése áll, a járványhelyzet okozta kihívásokból kilábalva egy jobb, ellenállóbb Európa építése. A kezdeményezés a European Green Deal leképezése a társadalom számára, amely híd szerepet kíván betölteni a művészet, a kultúra, valamint a tudomány, a technológia között, továbbá a különböző generációk összekapcsolását és az össztársadalmi mobilizáció fejlesztését célozza. Kulcsszavak: inkluzivitás – esztétikum – fenntarthatóság.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így összegezte a kezdeményezés vízióját videoüzenetében.

„Minden kreatív elmére szükségünk van – designerekre, művészekre, tudósokra, építészekre és polgárokra –, hogy sikerre vigyük a New European Bauhaus kezdeményezést.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

A Magyar Formatervezési Tanács, mint az Európai Design Szervezetek Szövetsége (BEDA) tagja, aktív szerepet vállal a kezdeményezés alakításában, népszerűsítésében. A BEDA tagszervezetei többek között a nemzetközi szövetség Open Doors Dialogue szakmai eszmecseréin vesznek részt, illetve osztják meg egymással tapasztalataikat, és közvetlen párbeszédet folytatnak a NEB szakmai felelőseivel.

A NEB felhívásában nagy hangsúlyt kap a fenntartható urbanisztikai, építészeti fejlesztések szerepe, ugyanakkor az alternatív, kísérletező megközelítéseknek, meghökkentő gondolatiságnak is kiemelt helye van a folyamatban, hiszen ez az újító szellem jellemezte magát a Bauhaus iskolát, szellemi műhelyt is.

A New European Bauhaus kezdeményezés három fázisból áll:

  • Tervezés: 2021. január–március, az intenzív „aratás” ideje, hozzászólások begyűjtése, nyitott végű folyamat; ez a kokreáció új megközelítést képvisel az Európai Bizottság munkamódszerében. Nagy számú, eltérő hátterű hozzászólás begyűjtése a cél.
  • Megvalósítás: 2021 szeptembere, a begyűjtött információk kiértékelése, öt kulcsterület meghatározása, pályázati források hozzárendelése, felhívások kiírása.
  • Terjesztés: tervezetten öt experimentális NEB-projekt megvalósítása, különböző EU-országokban.

 

A New European Bauhaus hivatalos honlapja: https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_en

A gyakran ismételt kérdések jegyzéke elérhető: https://europa.eu/new-european-bauhaus/frequently-asked-questions_en

A New European Bauhaus kezdeményezést bemutató sajtótájékoztató (2021. január 18.) videofelvétele: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-201140

A sajtótájékoztatón felszólalt:

  • Elisa Ferreira kohézióért és a reformokért felelős EU-biztos;
  • Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős EU-biztos.

Online információs alkalmak: https://europa.eu/new-european-bauhaus/events_en

Az első fázisban három kategóriában várnak javaslatokat, hozzászólásokat:

  • létező projektek, termékek, szolgáltatások, inspiráló példák;
  • ötletek, javaslatok, víziók;
  • kihívások, szükségletek megfogalmazása, legyenek azok lokálisak vagy globálisak.

Feltölthetők egyéni elgondolások, illetve workshopok, kerekasztal-beszélgetések stb. eredményeként, közösségileg kialakított elképzelések. Fontos, hogy nem csak kiforrott koncepciók, hanem merész ötletek, felvetések, jövőképek gyűjtése, égető kihívások megfogalmazására is van lehetőség.

Kérjük, hogy lehetőség szerint tüntessék fel az egyes feltöltések rövid leírásában, hogy az a BEDA tagszervezet Magyar Formatervezési Tanács közreműködésével került benyújtásra, ezzel is erősítve a design ökoszisztéma együttes szerepvállalását. Javasolt feltüntetési mód: Submitted by XXXXX, with the contribution of the Hungarian Design Council, member of BEDA.

Segédlet az egyéni inputok feltöltéséhez:

Elérhető a kitöltendő kérdőíves felületek mintája, illetve a sensemaker működési metódusa, amely a hozzászólások begyűjtésére és későbbi kiértékelésére szolgál:

https://europa.eu/new-european-bauhaus/co-designing-new-european-bauhaus/new-european-bauhaus-share-your-voice_en

A közösségi eszmecsere támogatására metodikai segédlet is elérhető a honlapon. Fontos a különféle szakterületek bevonása a párbeszédbe:

https://europa.eu/new-european-bauhaus/co-designing-new-european-bauhaus/host-conversation_en