Magyar design a 21. században — Utazó kiállítás- és rendezvénysorozat

A kiállítás a bizonyos szegmensekben világszínvonalú és világsikereket elérő magyar designt úgy mutatja be, mint a hazai kultúrába mélyen beágyazódó, a modern magyar művészet és ipari formatervezés hagyományain alapuló, a 21. században is élő és virágzó, kortárs trendekre valós időben reagáló diszciplínát, mely az utóbbi években a kulturális jelentőségen túl egyre nagyobb gazdasági jelentőségre is szert tesz – hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A kiállítás a speciálisan magyar jellemvonásként is értelmezhető, Moholy-Nagy László és Rubik Ernő örökségére épülő, játékos, folyamatosan kísérletező, újdonságokra rugalmasan reagáló, friss, ötletes, kreatív megközelítést állítja középpontba úgy, hogy egyaránt hangsúlyozza a design kulturális és gazdasági vetületeit – különös tekintettel a külföldi partnerek számára nagy jelentőséggel bíró KKE-régión belüli szerepünkre, valamint a rendkívül jó eredményeket elérő, egymással szorosan együttműködő intézményrendszerre, amely e designereket oktatja, felkészíti, inkubálja, különböző eszközökkel segíti, valamint nemzetközi kapcsolatépítésben és piacra lépésben is támogatja.

Célja, hogy bemutassa a magyar formatervezés jelenét és jövőjét, néhány kiemelkedő alkotót és nemzetközi piacon már sikereket elért alkotást, valamint ezeken keresztül azt az erős, aktív és egymással jól együttműködő intézményrendszert és szinergiákat, amely e designerek munkáját a háttérben segíti. A kiállítás indirekt módon a magyar kreativitásra, problémamegoldó képességére is felhívja a figyelmet, valamint támogatja egy kreatív, rugalmas, naprakész és innovatív országimázs kialakítását, melyben a 21. századi Magyarország képét fiatal, technológiai és művészeti tekintetben egyaránt felkészült designerek formálják, alakítják (= Shaping Hungary).

A kiállított tárgyak léptékükben is változatosak, így teljes körűen képesek illusztrálni a magyar designerek felkészültségét a személyes használati tárgyaktól a környezetformáló projektekig.

A kiállítás 2016. október 20-ig látható a WIPO új épületében.

 

Szervező
Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkársága

Szakmai partnerek
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala / Magyar Formatervezési Tanács
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Kurátor
Osvárt Judit / Magyar Formatervezési Tanács

Installáció
Gross András belsőépítész, Medence Csoport

Grafika
Nagy Dániel tervezőgrafikus

 

Shaping Hungary kiállítási katalógus»

 

2016/10/05