Magyar design a 21. században - A magyar kreativitást és designt bemutató Shaping Hungary utazó kiállítás újabb állomása Krakkó - 2016. november 22.

Magyarország legújabb kori történelmében figyelemreméltó fejezetet tesznek ki a világhírnévre szert tett, a mai napig használatban lévő eszközök, eljárások. A „biro” néven híressé vált golyóstoll (Bíró László, 1938), a Rubik-kocka (Rubik Ernő, 1975), az összes mai számítógép alapjául szolgáló Neumann-architektúra (Neumann János, 1945) csak néhány azon ötletek közül, melyek magyar feltalálók, formatervezők, mérnökök agyából pattantak ki – és amelyek azóta is hirdetik a magyar kreativitást a világban.

A 21. század szintén bővelkedik olyan magyar találmányokban, szabadalmakban és formatervezett alkotásokban, amelyek jelentős sikereket aratnak világszerte. A rendszerváltás óta felnőtt generációk a magas szintű oktatásnak, az egyre erősödő kreatívipari ökoszisztémának és az innováció mind több területen zajló térnyerésének köszönhetően egyre versenyképesebbek a nemzetközi piacon. Egyre több vállalkozás ismeri fel Magyarországon a design gazdasági jelentőségét, és alkalmaz formatervezőt, grafikust, csomagolástervezőt vagy más szakembert – megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a jól képzett, felkészült designerek világpiaci mércével is sikeres termékek, szolgáltatások létrejöttében működjenek közre.

A Shaping Design kiállítássorozat legújabb állomása Krakkó, ahol november 22. és december 13. között tekinthető meg a magyar tárlat a Design Tanszék épületében. A Krakkói Jan Matejko Képzőművészeti Akadémia Design Tanszéke, a lengyel tervezőképzés elsőként alakult, és napjainkban is az egyik legfontosabb fellegvára. Krakkó és környéke a lengyel gazdasági élet egyik fontos központja, ahol a design is kiemelkedő szerephez jut.

November folyamán rendezik meg a városban a "Zaprojektowani" (Megtervezett) vásárt, ahol a lengyel tervezők kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

A kiállítás időpontja, címe:

2016. november 22 - december 13., H-P: 11 - 16 óra között

w Galerii Schody Wydziału Form Przemysłowych (Ipari Formatervezés Tanszék galériája) ul. Smoleńsk 9. 31-108 Kraków

 

Szervező

Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkársága

 

Szakmai partnerek

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala / Magyar Formatervezési Tanács

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

 

Kurátor

Osvárt Judit / Magyar Formatervezési Tanács

Installáció:

Gross András belsőépítész, Medence Csoport

Grafika:

Nagy Dániel tervezőgrafikus

2016/11/24