Kihirdették a 2017. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjakat

A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) és a MOME+ (a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem inkubációs projektje) szervezésében megvalósult program keretében, 2017. április 27-én este került sor a 2017. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjak kihirdetésére. Az eseménynek – mely egyben a 2016. évi ösztöndíjas kiállítás finisszázs programja is volt - a Kortárs Építészeti Központ adott otthont. 

Az immár közel három évtizedes múltra visszatekintő Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj a design innovációs szerepének növelését ösztönözve a hazai, fiatal designerek szakmai fejlődését segíti elő. A Magyar Formatervezési Tanács által kezelt, a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével meghirdetett pályázaton 2017-ben ösztöndíjat ajánlott fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., új finanszírozóként a Nyír-Demonich Zrt. és a Planet-Gép Kft.. Önálló szakmai feladatkiírással csatlakozott a programhoz a Maform Kft., a Multinterwork Kft., valamint a Mobilsofa Kft..

Koós Pál formatervező, egyetemi docens, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézetének igazgatója, a MOME+ projektvezetője és az MFT elnökhelyettese köszöntő szavai után dr. Łuszcz Viktor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke, Lázár Zsuzsa, a Budai Rajziskola igazgatója, az Ösztöndíjbizottság elnöke, valamint a társfinanszírozók képviselői átadták a friss ösztöndíjasoknak a pályázat elnyeréséről szóló értesítőt. Az ünnepélyes eredményhirdetés után az ösztöndíjbizottság tagjai és a gyártói együttműködésekben részt vevő szakemberek részvételével a bírálás kihívásairól, a várakozásokról és friss elképzelésekről tartottak fórumbeszélgetést. A gyártói együttműködések kölcsönös előnyeit és eredményességét jelzi, hogy a Nyír-Demonich Zrt. a pályázatok ismeretében két fiatal, innovatív szakembernek is ösztöndíjat ajánlott fel, ahogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. is saját, Herendi Ösztöndíját is a pályázaton megismert alkotónak ítélte meg. A beszélgetést az új ösztöndíjasok rövid, néhány perces programismertetője követte.

A 2016. évi ösztöndíjas projektek április 30-áig még megtekinthetőek a Kortárs Építészeti Központban.

 

A 2017-es ösztöndíjasok névsora:
 

Boronkay Péter: Konyhabútor család a Planet-Gép Kft. számára

Herter Katalin Júlia: Szobanövénytartó-edénycsalád – mediterrán kaspó fantázia a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. számára

Hukaya Simon: Optifold – lemezhajtogatással előállított fémkeret

Kele Sára: Nomaad – kisbútor kollekció a Nyír-Demonich Zrt. számára

Kohut-Görömbei Luca: Fénygyűjtő ékszerek – totálreflexió és egyéb optikai játékok alkalmazása az ékszertervezésben

Kőrös Gábor Benedek: Mese

Miklósi Ádám József: ECG holter termékfejlesztés IoT filozófián elindulva a Maform Kft. számára

Németh Ninetta: Minimal wardrobe

Vigyázó András: "Delivered" bútorkollekció a Nyír-Demonich Zrt. részére 

2017/04/28