Graduation Projects 2017

A lengyel Zamek Cieszyn design szervezet idén is meghirdette a Graduation Projects rendezvényt: a visegrádi országokban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) végzett designerek diplomamunkáinak seregszemléjét, mely kezdeményezésnek a Magyar Formatervezési Tanács is szakmai partnere. A felhívásra az október 31-i határidőig összesen 354 diplomapályázat érkezett be formatervezés és grafika kategóriában.

A kiválasztott projekteket 2018 elején a Zamek Cieszyn létrejöttének 13. évfordulója alkalmából Cieszyn várában tartandó rendezvényen, illetve nemzetközi kiállítás keretében mutatják be. A bírálóbizottságban a formatervezés kategória szakértőjeként – a Magyar Formatervezési Tanács képviseletében – Hosszú Gergely négyszeres Red Dot díjas designer, a Co&Co Designcommunication Kft. ügyvezető-tulajdonosa vett részt.

További részletek:

http://www.graduationprojects.eu/

https://www.facebook.com/Graduation-Projects-1952267491680312/

 

Hosszú Gergely bírálóbizottsági tag beszámolója:

Mivel a zsűrizésnek két online szakasza is lezárult, így a személyes, helyszíni bírálat során már a teljes spektrumát láthattunk annak, hogy ebben a régióban hogyan is gondolkodik ma egy végzős designer, mennyire érzékeny társadalmilag, mennyire idealista és kritikus az őt körülvevő világgal szemben. Büszkén elmondhatjuk, hogy szakmánk legfiatalabb generációja egyre érzékenyebb, afféle indikátora és remélhetőleg katalizátora is a történéseknek. Jó volt látni, hogy nagyon sok pályázó választotta az „inclusive” tervezői irányokat, illetve számos pályamű igazi fricska volt mai tárgy- és infoepilepsziában szenvedő világunkkal szemben. A zsűri elsősorban a jól kommunikáló terveket kereste, illetve azokat a melléállásokat, összefüggéseket, melyek kiválóan fémjelzik napjainkban a designszakma felelősségét.

Összesen 354 pályamű, azaz diplomamunka érkezett Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból és Magyarországról, közülük 201 2D kategóriában, 153 pedig 3D-ben. Ez igen nagy szám, ami azt jelenti: megvan a szakmai utánpótlás, mi több, a frissen végzett designereknek mondanivalójuk is van.

Mind a négy visegrádi országból érkeztek bírálóbizottsági tagok, akik szintén aktív szakmabeliek, így nagy egyetértésben négy-öt óra alatt meg is születtek a kiállításra szűkített eredmények mind a 2D, mind pedig a 3D kategóriában. A csaknem 360 pályamű közül 40 olyat találtunk, ami nagyon plasztikusan mutatja be, hogy a térségbeli ifjú designerek hogyan és milyen válaszokat adnak a mai világunkban felvetődő olykor nagyon konkrét, olykor nagyon átfogó globális kérdésekre. Ezt a negyven pályaművet lehet majd látni a januári kiállításon; a megmérettetés magyar részről is szép eredményeket hozott, hiszen hazánkból tíz diplomamunkát választott ki a bizottság.

Beküldött pályázatok 2d 3d Együtt
Csehország 17 11 28
Lengyelország 154 121 275
Szlovákia 11 3 14
Magyarország 19 18 37
ÖSSZESEN 201 153 354

 

 

 

 

 

 

 

2018/03/05