Emberközpontú megközelítés a grafikától a wearable innovációkig a Magyar Formatervezési Díj második fordulójában

Június végén ünnepelte a nemzetközi design közösség a World Design Organisation kezdeményezése nyomán a Design Világnapját, melynek idei témája a „thinking outside the box” volt, vagyis a kreatív gondolkodás, ami minden design produktum alapja.

Nem véletlen, hogy a világnaphoz kapcsolódó szakmai program mellett minden évben erre az időszakra időzíti a Magyar Formatervezési Tanács a Magyar Formatervezési Díj második fordulójának bírálását. A három napig tartó értékelés során döntenek arról, hogy kik érdemelnek díjat a meghirdetett kategóriákban és mely alkotások nyerhetik el a kiállítás jogát.

Az ünnepélyes díjátadó gáláig a díjazottak kiléte titkos, annyi azonban elárulható, hogy az elismerést és kiállítási jogot nyert nevezések ugyan a design legkülönbözőbb területeiről kerültek ki, bizonyos trendek azért jól kirajzolódnak. Ilyen például az emberközpontú design hozzáállás, mely a forma és funkció egységét minden esetben az ember köré építi, legyen szó termékről, vagy szolgáltatásról. Itthon is egyre népszerűbbek a hardveres fejlesztésekkel foglalkozó vállalkozások, melyek szerencsére egyre többször bízzák designerekre a terméktervezést. Ők azok, akik leginkább smart és wearable termékekkel neveztek.

Az egészség, egészségmegőrzés most is népszerű téma volt a pályázók között.

Örömteli, hogy egyre több a már a piacon is kipróbált és sikert aratott termék a díjazott pályaművek között, mert ez annak az indikátora, hogy a vállalkozások egyre inkább stratégiai szinten használják a designt és fokozatosan egyre tudatosabbak ezen a téren. A vállalkozások design iránti elkötelezettségének erősítése a Magyar Formatervezési Díj egyik célkitűzése is, hiszen a jó design növeli a termékek versenyképességét, elősegíti, hogy valóban hasznos, valós társadalmi kérdésekre választ adó termékek szülessenek, a fenntarthatóságot szem előtt tartó termékéletúttal.

A bírálóbizottság a design szakma és gazdasági szcéna elismert képviselőiből állt, Koós Pál, Ferenczy Noémi-díjas formatervező, egyetemi docens, intézetigazgató, a Magyar Formatervezési Tanács elnökhelyettesének vezetésével két fordulóban értékelte és ismerte el a leginnovatívabb, friss hazai design eredményeket.

 

 

A Magyar Formatervezési Díjat idén is négy kategóriában ítélték oda, termék, terv, vizuális kommunikáció és diák kategóriában.

 

Az ünnepélyes díjátadásra október 6-án, a 2017-es Design Hét Budapest megnyitó kiemelt eseményeként kerül sor. 

2017/07/25