A THRASHPRESSO lett a World Design Impact Prize 2021 nyertes projektje

A Design Világszervezete (World Design Organization - WDO) – melynek tagja a Magyar Formatervezési Tanács – által 2011-ben alapított World Design Impact Prize célja a kiemelt társadalmi hasznú, designvezérelt projektek ösztönzése. Az idei év nyertes pályázatát november 23-án, a kanadai Montréalban hirdették ki a virtuális World Design Talks esemény keretében. A díjat a tíz finalista közül a tajvani MINIWIZ cég TRASHPRESSO elnevezésű mobil hulladékfeldolgozó üzeme nyerte el, amely a világ első olyan mobilüzeme, ami az ipari és a háztartási hulladékot egyaránt fenntartható alapanyaggá tudja alakítani.

A napenergiával működő szerkezet két, hűtőszekrény méretű hordozható egységből áll. A készülék forradalmasította a hulladékgyűjtést és -szelektálást, a hulladékot pedig az építőiparban felhasználható alapanyagokká alakítja.

Évente körülbelül 2 milliárd tonna hulladékot termelünk világszerte, emiatt a fenntartható feldolgozás kétségkívül globális kérdéssé vált. A TRAHSPRESSO projekt nem csupán újrahasznosításra motiválja a fejlett és fejlődő országokat egyaránt, hanem arra is rávilágít, mennyire fontos lenne fejlesztenünk és újraértelmeznünk a hulladékgazdálkodáshoz való hozzáállásunkat a fenntarthatóság jegyében.

Az idei World Design Impact Prize pályázói nem csak a design hatékonyságára világítottak rá, hanem azt is bemutatták, hogyan lehet a design a változás hírnöke olyan, mindannyiunkat érintő ügyekben, mint az ivóvízhiány, a higiénia, a hajléktalanság, az oktatás, vagy az anyák megfelelő egészségügyi ellátása.

2021/11/30