Hagyomány és progresszió Miskolcon - FormaTúra -

Jubileumi Vándorkiállítás nyílt Miskolcon

Vándorkiállítás és Szakmai Fórum Miskolcon
2008. szeptember 15. Miskolci Egyetem

A Magyar Formatervezési Díj elmúlt öt évének nyertes alkotásait bemutató vándorkiállítás szeptember 10-én, 14 órakor nyílt meg a Miskolci Egyetem Galériájában.
A kiállítást Prof. Dr. Dobróka Mihály, a Miskolci Egyetem tudományos és nemzetközi rektor-helyettese, valamint Pohárnok Mihály, a Design Terminál Kht. ügyvezető igazgatója, a Magyar Formatervezési Tanács tagja nyitotta meg.
A Formatúra Vándorkiállítás kísérő rendezvényeként, "Innováció, design a településfejlesztésben" címmel szakmai fórumnak adott otthont a Miskolci Egyetem Tanácsterme, 2008. szeptember 15 - én. A téma szakértőinek bevonásával, szakmai fórum keretében nyílt lehetőség a térség lehetséges gazdasági - kulturális - társadalmi kitörési pontjainak megvitatására.

A meghívott szakembereket köszöntötte Prof. Dr. Patkó Gyula a Miskolci Egyetem rektora, valamint Dr. Bendzsel Miklós a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke.

Iván Zoltán B-A-Z megye főépítésze előadásában bemutatta a településrendezés és fejlesztés
összefüggéseit, az új,  modernkori funkcióval rendelkező épületek organikus városképi illeszkedésének problematikáját.

Viszlai József - Miskolc Megyei Jogú Város főépítésze, történelmi távlatokban mutatta be Miskolc város fejlődését, korabeli dokumentumokkal, térkép részletekkel gazdagítva előadását. A jenlévők végigkövethették Miskolc fejlődési stációit a mezőváros - kereskedőváros - iparváros - időszakait, melyek az adott építészeti formakultúrára is jelentős hatással bírtak.

Dr. Piskóti István egyetemi docens, a Miskolci Egyetem Marketing Intézetének igazgatója,
a város márkázására, és a közösségű szintű marketing fontosságára hívta fel figyelmet.
"Együttműködve versenyezni" - a sikeres város, régió jövője - emelte ki referátumában.

Orlai Balázs - Kukorelli Péter formatervezőművészek, a közösségért végzett munkák kreatív energiáiról, a szakmaiságról, a design közösségi szervezőerejéről tartottak érdekfeszítő, fiatalos lendületű előadást.

Dr. Lehoczky László a Miskolci Egyetem Tudományszervezési és Nemzetközi Osztályának vezetője zárszavában kiemelte, hogy a fórum előadásai új impulzusokat, ötleteket adtak a szakma számára, melyek a közös érdekek és célok mentén, egymásba illeszthetők.

A FormaTúra vándorkiállítás szeptember 28-ig, hétfőtől-péntekig 09-16 óra között, szeptember 26-án 10-24 óra között még megtekinthető.

 

 

a fotókat Kocsis Zoltán készítette