Megnyílt a 2008. évi ösztöndíjasok beszámoló kiállítása

 

Iparművészeti Múzeum
2009. február 20. - március 29.

Február 19-én ünnepélyes keretek között nyílt meg a Moholy-Nagy László Formatervezési és Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti ösztöndíjasok tárlata az Iparművészeti Múzeumban. A 20. századi iparművészet két alapvető iránya a craft és a design, melyek egymást felerősítve jelennek meg, s bár módszerében a kettő szétválasztható, mégis egymásra találnak.

Tehetséges, kreatív, fiatal tervezők munkái láthatóak a tárlaton. Ahogy dr. Szentpéteri Márton a kiállítás megnyitóján figyelmeztetett, a legtágabban vett szakma célja, hogy a fiatal tervezők és iparművészek Magyarországon tudják megvalósítani céljaikat, s itthon oldják meg azokat az urbanisztikai, közlekedési és egyéb problémákat, amelyek felmerülnek a hétköznapokban, s amelyeket senki más nem oldhat meg helyettük.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat 1989-ben hívták életre azzal a céllal, hogy pályakezdő designereket segítsenek karrierjük elindulásában, tehetségük kibontakoztatásában. Az Ösztöndíj jelenlegi rendszere hosszú évek felelős munkájának eredménye, amely tükrözi a szakma, a formatervezés céljait, metodikáját, tartalmát és összefogja a finanszírozó intézmények igényeit.

Az eltelt húsz évben 133 fiatal részesült támogatásban, melynek összege személyenként évi 1,2 millió forint. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és a Magyar Szabadalmi Hivatal által fenntartott ösztöndíjra olyan 35 év alatti tervezők pályázhatnak, akik Magyarországon alkotnak és szakirányú, egyetemi diplomával rendelkeznek.

A tizenöt Moholy-Nagy ösztöndíjast elsősorban a hétköznapi élet minőségének javítása, közvetlen környezetének alakítása foglalkoztatja, s ez újszerű gondolkodásmódból építkező alkotásokban ölt testet. Lenkei Balázs interaktív, számítógépes munkaszéke, Magony Zsuzsanna multifunkcionális öltözékei a megváltozott tárgyhasználati igényekre reflektálnak praktikus és ergonomikus formában. Remek példa a kiapadhatatlan fantáziára Kárpáti Tibor Braille írásos mesekönyve, amelyen keresztül megtapasztalható, mi is az a tapintható grafika, sőt Kiss Tibor nőiruha kollekciója azt is megmutatja, milyen eredeti inspirációs forrásként szolgálhat akár a leghétköznapibb viselet, egy egyszerű férfiing.
A 2008-as ösztöndíjasok munkáinak megvalósításában egyes gyártócégek által javasolt témák is megjelentek. Közéjük tartozik Buzás Andrea filigrán porcelánból készült parfümös üvegcséje, Rejka Erika pendrive-ja, Szilágyi Erzsébet zodiákus jeleket ábrázoló ékszerei (Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt.); Maurer Klimes Ákos művese-állomásra tervezett orvosi széke (Digiterm Kft.), illetve Orosz Klára interaktív készségfejlesztő játszóeszközei (Polyduct Zrt.), amelyek variálható oktatási segédeszközként is funkcionálnak.
A Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj - az Oktatási és Kulturális Minisztérium segítségével - ugyancsak a pályakezdő formatervezők és iparművészek szakmai támogatását célozza immár tizenkilenc éve. Az idei válogatásban olyan izgalmas és kreatív munkák láthatók, mint Barka Melinda speciális réteges technikával készülő porcelántálai, Gera Noémi szöveges üzenetekkel ellátott egyedi ékszerei, de helyet kaptak Kauker Szilvia attraktív cementalapú burkolólapjai és Fehér Beatrix méltán népszerű egyedi grafikákkal díszített, kifejezetten dolgozó nőknek készülő öltözékei.

A kiállítás megnyitóján került sor az ösztöndíjak 2009-es nyerteseinek kihirdetésére is.

A 2009-es Moholy-Nagy László Ösztöndíj-pályázat nyertesei:

Anev Kámen Nikolov kommunikációs tervezőművész
Bagó Ákos Károly ipari termék- és formatervező mérnök
Bányai Ildikó Inez textiltervező művész
Becker Judit szilikátipari tervezőművész
Dévai Zsófia textiltervező művész
Juhos Lehel formatervező művész
Nagy Krisztina formatervező művész
Pozsár Péter építész tervező művész
Stiblo Ferenc formatervező művész
Szász Boglárka Rita formatervező művész
Szentgyörgyi Szandra formatervező művész
Vajta Mónika építész tervező művész

 

A tárlat 2009. február 20. és március 29. között tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban (1091 Budapest, Üllői út 33-37.; www.imm.hu).

A 2008. évi beszámoló kiállítás katalógusa.