Torino volt 2008-ban a Világ Designfővárosa

 

A világ 150 ezer formatervezőjét képviselő Icsid (International Council of Societies of Industrial Design - Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége) 2005-ös kongresszusán merült fel egy különleges designévad megrendezésének ötlete, melyet a Világ Designfővárosa (World Design Capital) névre kereszteltek. Az Icsid és az Icograda (International Council of Graphic Design Associations - Grafikai Társaságok Nemzetközi Szövetsége) közös projektjére egy kétévente megrendezésre kerülő nyílt pályázat keretében lehet jelentkezni. A címet a világ bármely olyan városa elnyerheti, amelynek vezetése felismerte a design gazdaságot élénkítő kulturális és társadalmi potenciálját, és aktívan ki is használja az ebben rejlő lehetőségeket.

Az első eseménysorozatot 2008-ban Torino rendezhette meg, ahol összesen 340 program várta az idelátogatókat. A temérdek workshop, kiállítás, előadás és vásár az olasz formatervezés mellett a nemzetközi tárgykultúra területén zajló folyamatokba is bepillantást engedett. Komoly érdeklődés övezte a rangos designdíj, a Compasso d'Oro történetét és díjazottjait felvonultató kiállítást, illetve a legendás Olivetti gyár történetét és a kutatásfejlesztésre létrehozott Olivetti Alapítvány tevékenységét feldolgozó tárlatot. Érdekes, valós igényekre reflektáló termékek születtek a Torino Geodesign projekt keretében, s nagy sikert aratott a - többek között Bertjan Pot, Ross Lovegrove, Matali Crasset és Patricia Urquiola. részvételével megrendezett - Flexibilty - Design in a Fast-Changing Society című installáció is.

Novemberben egy kétnapos szakkonferenciára került sor, Shaping the Global Design Agenda címen, amelynek kiemelt témája a design volt mint az innováció és a versenyképesség fontos eszköze. A szakkonferencia arra kereste a választ, hogy globalizálódó világunkban a nemzeti formatervezési politika mekkora és milyen szerepet tölt be a jövő felvirágoztatásában és a jólét alakításában mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Claudio Scajola olasz gazdasági miniszter nyitószavaival: "A 2009-es év Európában ismét a kreativitás, az innováció éve lesz, és bizonyos értelemben a designt a kreativitás tudományának tekinthetjük. Remek lehetőség ez, amit ki kell használnunk a terület európai szakpolitikáinak létrehozására".

A konferencia záróeseményeként Szöul - a következő, 2010-es Világ Designfővárosa - ünnepélyesen átvette a stafétabotot Torinótól. Carlos Hinrischen, az Icsid elnöke és Tom Dealessandri, Torino alpolgármestere átadta a Formatervezés Világfővárosa 2010 dísztáblát Szöul alpolgármesterének, Kwon Young-Gullnak.

A konferenciához kapcsolódott az évad egyik legizgalmasabb rendezvénye, az International Design Casa című projekt is, amely tizenöt ország formakultúrájának és egyedi vonásainak megismerését tette lehetővé. A kelet-közép-európai régió egy kifejezetten erre az alkalomra készült különleges grafikai installáción keresztül mutatkozott be. A hat ország - Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és hazánk - közös tárlatát Várhelyi Judit, a Magyar Formatervezési Tanács Irodájának főtanácsosa koordinálta. Az Artintown galériában a régió hat országának 5-5 meghatározó, mára ikonikus szerepet is betöltő design-tárgya volt látható. Magyarországot Breuer Marcell Wassily széke, a Rubik-kocka, a Magyar Formatervezési Díjas Etalon hangfal és Corvus repülőgép, valamint a Geppetto Stúdió tojástartója képviselte.

A kiválasztott tárgyakról készült rajzokra épült a kiállítóteret beszövő grafikai installáció. Országonként egy-egy tárgy meglepetésszerűen teljes valóságában is megjelent a tér különböző pontjain, mintegy "megszökve" a falakról. Az installációt Szabó Levente grafikus tervezte.

A kiállítási térben naponta változó összeállításban rövid animációs filmeket vetítettek. Nem véletlen az animáció hangsúlyozása, hiszen a kisfilmek a széles közönség számára befogadhatóak és a projektben részt vevő országok magas színvonalú animációs hagyományokkal büszkélkedhetnek. Magyarország animációs filmcsokrát a Moholy-Nagy Egyetem professzora, Fülöp József állította össze.

A kiállítást 2008. november 6-13. között, naponta 11.00- 20.00 óra között lehetett látogatni, november 8-a kivételével, amikor a torinói "Fehér Éjszaka" alkalmával a város minden múzeuma és galériája éjfélig tartott nyitva.

A Magyar Formatervezési Tanács partnere az Észt Formatervezők Egyesülete, a lett Design Információs Központ, a Litván Design Fórum, a lengyel Ipari Formatervezők Egyesülete és a sziléziai designközpont, valamint a Szlovák Design Központ volt.

 

A kiállítás katalógusa pdf formátumban letölthető.

 

Torino, a világ első designfővárosa a számok tükrében:

Programok összesen: 340
kiállítás: 137
konferencia: 41
szeminárium: 33
workshop: 24
pályázat: 20
előadás: 22
kongresszus: 10
vásár: 3
egyéb rendezvény: 50
Belföldi és nemzetközi sajtómegjelenések száma: 3250

 

Kapcsolódó hírek

Szöul lesz 2010-ben a Világ Designfővárosa

A Design Háza Torinóban

 


Torino, a design világfővárosa, 2008