Montrealban ülésezett a design világszervezete

Montrealban ülésezett a design világszervezete

2013 november 18-19.

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (International Council of Societies of Industrial Design, Icsid) kétévente tartott közgyűlésén az elnök és a főtitkár beszámol a vezetőség munkájáról. A világszervezet program-portfóliója egyre növekszik, a hagyományos Interdesign workshop mellett megjelent az Icsid megalakulásának 50. évfordulója alkalmából alapított Design Világnap, valamint a Designfőváros (World Design Capital) projekt és a World Design Impact Prize, amely díjra tagszervezetek nevezhetnek be.

Az Icsid leköszönő elnöke, Soon-In Lee köszöntőjében kiemelte: az Icsid számára létfontosságú, hogy a design szakmai tartalmának folyamatosan változásával lépést tartson. A szakma területi súlypontja is változóban van: az ázsiai tagszervezetek száma az idén megelőzte az európaiakét. 2013-ban 23 új tagszervezet csatlakozott az Icsid-hez, a legtöbb Ázsiából (és ezen belül is Törökországból).

A vezetőség javaslatára a közgyűlés szavazott az IDA partnerkapcsolat felbontásáról, amely közel egy évtizede fogja össze a formatervezők, a grafikusok és a belsőépítészek világszövetségeit. (Az IDA együttműködési szerződése szerint a szövetség és a brand megszűnik, amennyiben bármelyik alapítópartner kilép belőle.) Az elmúlt tíz évben a szövetség fenntartása az éves ülések jelentős pénzügyi és időbeli befektetése ellenére sem hozott komolyabb eredményt. A három világszervezet szerződéses kötelezettséget vállalt a 2015-ös IDA-kongresszus közös megrendezésére a koreai Gwangju városával, így az lesz a szövetség utolsó közös projektje.

Dilki De Silva főtitkár asszony elmondta, hogy a montreali székhelyű titkárság folyamatosan növekszik, jelenleg már tíz állandó munkatárssal dolgozik. Az új projektekből és partnerkapcsolatokból származó bevételek részaránya emelkedik, így a tagdíjak ma már a világszervezet éves büdzséjének csak 32 %-át teszik ki.

Az Icsid elnöki székét a következő terminusban az ausztrál dr. Brandon Gien foglalhatja el. Bemutatkozó beszédében köszönetet mondott a szervezet korábbi elnökeinek, és felidézte az Icsid történetének néhány meghatározó pillanatát. Szerinte a designszakma még soha nem töltött be ilyen fontos szerepet a világban, hiszen a hagyományos tárgytervezés mellett ma már üzleti, ipari, kormányzati és társadalmi változások hajtómotorjává is vált. Folyamatos kihívást jelent a világszervezet nemzetközi tekintélyének megőrzése, a szelektív partnerkapcsolatok és az Icsid program-portfóliójának fejlesztése. Mindezek mellett a világszervezet legfontosabb feladata a design emberi és környezeti hatásának, valamint társadalmi felelősségének felmutatása.
Dr. Gien öt pontban foglalta össze programját:

  • a nemzetközi együttműködés, szelektív partnerkapcsolatok, a szakmapolitika, a designszakma érdekérvényesítése;
  • a gyakorló designereket közvetlenül érintő munka erősítése;
  • összehangolt Icsid projekt- és brand-stratégia;
  • a világszervezet pénzügyi stabilitásának fenntartása;
  • a világ designerei számára példamutató szervezet felépítése.

 

Icsid-projektek

A Világ Design Fővárosa
A Világ Design Fővárosa (WDC) címet kétévente ítélik oda annak a városnak, amely a designt példamutatóan, a társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődés hatékony eszközeként alkalmazza. A bírálóbizottság értékeli az építészeti és városfejlesztési programokat, de figyelmet fordít a designhoz kapcsolódó kommunikációra, valamint a fenntarthatóság hangsúlyos megjelenítésére is.
2008-ban, elsőként, Torino viselte a címet, 2010-ben Szöul, 2012-ben Helsinki, 2014-ben pedig Cape Town lesz a világ designfővárosa. A 2016-os nyertes város Taipei.
A jövő évi program már elérhető Cape Town honlapján.

Interdesign
A következő Interdesign workshopot a Wellingkar Institute of Management Development and Research rendezi Mumbaiban, február 5-19. között,  Humanising a Metropolis címmel. https://www.facebook.com/interdesignmumbai

World Impact Prize
A díj elsődleges célja a társadalmi célú designprojektek elismerése. Tizenhét tagszervezet összesen harmincnégy projektet nevezett, közülük hét került rá a szűkített listára. A nyertest a tagszervezetek választják.

A közgyűlés első napja a következő két év tisztségviselőinek megválasztásával zárult. Az alelnöki pozícióért hárman,  a kilenc vezetőségi helyért tizennégyen indultak. A 2013-15 közötti időszak vezetőségének névsora a következő:

Elnök 
Dr. Brandon Gien, Ausztrália
elnök, Good Design Australia

Elnökhelyettes
Dr. Mugendi M'Rithaa, Dél-Afrika
professzor, Cape Peninsula University of Technology (CPUT)

Vezetőség
Luisa Bocchietto, Olaszország
elnök, Associazione per il Disegno Industriale (ADI)

Tony K. M. Chang, Tajvan
tanácsadó, korábbi elnök, Taiwan Design Center

Vivian Wai Kwan Cheng, Hong Kong
nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgató, Hong Kong Design Institute

Mario Gagnon, Kanada
formatervező, Alto Design
elnök, Association des designers industriels du Québec

Eunjoo Maing, Korea
igazgató, Korea Institute of Design Promotion

Pierre-Yves Panis, Franciaország
formatervező, alelnök, Orange

Srini Srinivasan, Egyesült Államok
elnök, LUMIUM

Dr. Makoto Watanabe, Japán
nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnök, Chiba University

Ralph Wiegmann, Németország
elnök, iF designdíj

Az új vezetőség első ülését Mumbaiban, 2014 februárjában tartja.

A taggyűlést hagyományosan megelőző kongresszus 2013-ban elmaradt, a második napot szűk szakmai program zárta, három előadóval.
Dong-hoon Chang, a Samsung felhasználói élményekért felelős vezető tervezője az új Galaxy telefon designelveit mutatta be. Az egyedülálló munkaköri leírással rendelkező Maureen Thurston (ő  Deloitte Australia könyvvizsgáló és tanácsadó cég designtudatos gondolkodásért felelős partnere) elmondta, hogy nemrég csatlakozott a céghez, így eredményekről egyelőre nem számolhat be, de a felső vezetés azt reméli, hogy a designtudatos gondolkodás elsajátítása és kliensközpontú alkalmazása versenyelőnyt biztosít a könyvvizsgáló cég számára. David Kusuma, az orlandói központú Tupperware cég termékfejlesztési stratégiájáról és gyakorlatáról beszélt.