Magyar design sikerek Barcelonában

Magyar design sikerek Barcelonában

Kiállítás és konferencia, 2014. április 24-május 11.

 

Április 24-én Disseny Hub Barcelonában nyílt meg a 'Shapes of Hungary' kiállítás a Magyar Formatervezési Tanács és a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület szervezésében, melynek felvezető eseménye a "New Trends: contemporary design in Hungary" című workshop volt. Az esemény célja, melyet a Barcelonai magyar főkonzulátus hívott életre, Magyarország design szempontú, árnyalt bemutatása volt a hosszú távú intézményi együttműködések és üzleti partnerségek kialakítása érdekében, egyben részét képezte a Magyarország tíz éves EU tagságát ünneplő rendezvénysorozatnak. Mindkét rendezvénynek a Disseny Hub Barcelona központ adott otthont. A nemrég átadott épület három intézményt foglal magába, ez a központja a Barcelona Design Centre-nek (BCD), a Fostering Arts and Design (FAD) szervezetnek, illetve a város design múzeumának, mely a tervek szerint ősszel nyitja meg kapuit az új együttesben. A résztvevőket Medveczky Iván főkonzul és Erdős György külgazdasági szakdiplomata, valamint a Design Hubban működő három intézmény képviselői köszöntötték.

A workshop a magyar design eredményeinek átfogó áttekintésére vállalkozott, ennek részeként bemutatásra kerültek a szakpolitikai stratégiák a Magyar Formatervezési Tanács tevékenységén, támogatási rendszerein, valamint a tíz éves Design Hét Budapest program ismertetésén keresztül Osvárt Judit, a Budapest Design Hét projektvezetője és Jankó Anna, az MFT projektmenedzserének előadásán keresztül. Ébli Gábor PhD a MOME intézménytörténetét is összegezve a társadalmi felelősségvállalásra építő projekteket vonultatott fel, többek között a MOME EcoLab "Bódvalenke" projektjét és ENSZ együttműködését, Toronyi Péter "Kálha" fejlesztését, vagy a HelloWood tevékenységét. Ezt követően tervezői előadások világítottak rá olyan nemzetközi jelentőségű sikerekre és fejlesztési eredményekre, mint például Losonczi Áron üvegbeton fejlesztése, a Litracon, Katyi Ádám Westeinde betűtípusa, a Barcelonában működő, Nagy Borbála által alapított és tervezett DIDONGO gyermekfejlesztő foglalkoztató sorozat, vagy Nagy Péter Sándor építész kézműves édességek készítésére irányuló Cukor projektje.

Az MFT és a FISE szervezésében megvalósult kiállítás alapját a 2013-ban a TENT Londonon hasonló címmel rendezett magyar bemutatkozás adja, illetve számos Magyar Formatervezési Díjjal, kiállítói címmel, Moholy ösztöndíjjal kitüntetett alkotó szerepel a válogatásban. A kiállításhoz kapcsolódóan bemutatásra kerültek a Design Management Díj 5 évét bemutató roll upok.

A nagyközönség a 'Shapes of Hungary' kiállítást a Disseny Hub Barcelona földszinti, központi terében április 25-től május 11-ig tekinthette meg.

A konferencia részletes programja elérhető: http://www.fise.hu/Program-HU.pdf

 

 
 

Fotó: Magérusz Anna