Designblok - Prágai Design Hét

Designblok - Prágai Design Hét

Prága, 2010. október 5-10.

Szesztai Szonja beszámolója
Magyar Szabadalmi Hivatal
Magyar Formatervezési Tanács Irodája

A Designblok, a Prágai Design Hét programjai 40 helyszínen; kiállítóterekben, bemutatótermekben, üzletekben, és egy régi irodaház épületében várták a látogatókat.

A 12. évét ünneplő esemény kiemelt központja idén is a "Superstudio" volt, amely leginkább hatalmas design-zsongásnak, design-kivonulásnak nevezhető. Az ez évi helyszín, a Cseh Elektromos Művek régi, már használaton kívüli székházának architektúrája és atmoszférája tökéletes színtérként szolgált, és mindemellett 7.000 m2-en maximálisan kiszolgálta a program követelményeit. A hat szintes irodaház néhány éve üresen áll, de a beépített bútorok, burkolatok még jó állapotban megmaradtak. Ezekbe az irodákba, szintenként a közel 30 helyiségbe költöztek be az egyéni kiállítók, tervező csoportok, meghívott külföldi designerek, vagy éppen neves cseh cégek. A kiállítók szabadkezet kaptak, sokan átfestették vagy beborították a kevésbé jó állapotban lévő falakat, különleges berendezésekbe, kifeszített textilek, fa építmények, vagy éppen szalmabálák közé helyezték alkotásaikat. A Superstudio hangulatában és kínálatában ötvöződött a budapesti WAMP cseh változata, a hazai régmúlt és kortárs designt is promotáló tárlatok, valamint a nagyobb cégeket prezentáló, illetve a környezetvédelem témára építő kiállítások is. A kiállított, néhány esetben meg is vásárolható tárgyak között egyebek között szerepeltek bútorok, gyerekjátékok, lámpák, szilikátipari termékek, cseh divattervezők ruha-kreációi, cipői, ékszerek és kiegészítők. A fiatal cseh tervezőkből álló Okolo elnevezésű csoport saját kiállítása mellett egy tárlattal adózott a főként fával dolgozó Antonín Hepnar tervező nagyra becsült munkásságának. Néhány installáció a nagy múltú és elismert cseh üveggyártás biztató jövőjére hívta fel a figyelmet, csakúgy, mint a cseh "Tisza cipő", a Botas gyár standja. A környezetbarát csomagolásokat felvonultató tárlat főként angol, holland és amerikai példákat sorakoztatott fel, bizonyítva, hogy hogyan lehet a csomagolóanyag, illetve a nyomtató tinta mennyiségét csökkentve, az anyagok minőségét és jellegét szem előtt tartva, környezet- és egyben felhasználóbarát kiszereléseket létrehozni. A hat nap során a rendezvény nem csak kiállításokkal, hanem előadásokkal, könyvbemutatóval, koktél-partikkal, esténként pedig látványos divatbemutatókkal várta az érdeklődőket.

A prágai fesztivál szervezői igazán lendületes és változatos programsorozatot valósítottak meg. A cseh rendezvény megjelenésében és hangulatában méltó párja a Design Hét Budapestnek.

Letölthető prezentáció