Beszámoló az Icsid taggyűlésről és a "Design Difference" kongresszusról

Beszámoló az Icsid taggyűlésről és a "Design Difference" kongresszusról

2009. november 22–-27.

 

Az Icsid (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége) Szingapúrban tartotta 26. közgyűlését, a Singapore Design Festival (november 20–30.) alatt. A közgyűlést megelőzte a hagyományos, háromnapos szakmai kongresszus és az oktatással foglalkozó, egynapos konferencia. Az Icsid vezetőség tagjai aktív szerepet vállalnak a szakmai programokban.
A kongresszus címe Design Difference volt és az előadók a 2050-es évig terjedő időszakot vizsgálták. A továbbiakban részletesen írok néhány szakmailag kiemelkedő előadásról. Érdemes megjegyezni, hogy 2011-ben, Tokióban az építészek 24. világkonferenciája is a „Design 2050” a címet viseli majd.
A kongresszus szerkezete némileg eltért a megszokottól. A délelőtti, plenáris üléseken a neves előadók mellett ún. stúdiómesterek (Studio Masters) tartottak előadást. A mesterek már év elején megbízást kaptak arra, hogy egy-egy téma körül workshopot tartsanak és annak eredményét a kongresszuson bemutassák. Minden workshop vagy stúdió készített egy rövidfilmet is, amit a plenáris előadásán bemutatott.
Délután a mesterek 9 pavilonban fogadták a látogatókat, ahol kisebb csoportokban interaktív programot szerveztek. A napi program panelbeszélgetéssel zárult. A paneleket Paola Antonelli, a MOMA kurátora vezette, a napi előadókhoz csatlakoztak az Icsid vezetőség tagjai is.

 

Icsid taggyűlés
A taggyűlés első napja a vezetőség beszámolójával nyitott. Az Icsid a gazdasági válság ellenére stabil helyzetben van. A tagság, ha a korábbi éveknél alacsonyabb ütemben is, de növekedett. A növekedés elsősorban az oktatási intézmények és az ázsiai tagszervezetek arányát növelte. A közgyűlés ratifikálta a vezetőség által ajánlott új tagokat, köztük a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetemet.
Carlos Hinrichsen leköszönő elnök elmondta, hogy az elmúlt két év legnagyobb eredményének a regionális kapcsolatok erősítését tartja. A vezetőség ülésezett Latin-Amerikában, Afrikában és Kelet-Európában, így szorosabbra fonta a kapcsolatokat az egyes régiók designközösségével. Emellett megerősödött a regionális tanácsadó-hálózat is (regional advisor network, a korábbi vezetőségi tagok vehetnek részt benne).
Dilki de Silva főtitkár arról beszélt, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a titkárság elsődleges feladata és felelőssége a pénzügyi stabilitás és a tagbázis megőrzése volt. Közeli, személyes kapcsolatot próbálnak teremteni a tagszervezetekkel, hogy jobban megértsék, mire van leginkább szükségük, és a honlap fejlesztésével a szolgáltatásokat is szeretnék növelni. Kiemelte a Világ Design Fővárosa projektet. Eleinte talán nehezen azonosítható a projekt haszna a tagság számára, de ahogy a világ különböző pontjain egyre több város viseli majd a címet, a hatás érezhetőbb lesz. A címviselő városok példát mutatnak arra, hogyan illeszthető a design egy város fejlesztési stratégiájába.
A konkrét Icsid projektek bemutatására délután került sor.
Az elmúlt ciklusban két Interdesign is lezajlott. Az első Svédországban, ahol az egyre mélyebbre hatoló ércbánya miatt repedések jelentek meg a talajban és a teljes várost el kell költöztetni. A másik Interdesign Mexikóban volt és Monterey város infrastrukturális fejlesztésével foglalkozott.
A Világ Design Fővárosa (WDC) címet kétévente ítélik oda annak a városnak, amely példamutatóan, a társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődés hatékony eszközeként alkalmazza a designt. 2008-ban elsőként Torino viselte a címet, jövőre pedig Szöul lesz a világ design fővárosa. A 2012-es nyertes várost most jelentették be. Az Eindhovennel vívott versenyből Helsinki került ki nyertesen.
Helsinkiben a design kulcsszerepet játszik a város stratégiai döntéseiben. Az év témája az 'Embedded Design' lesz, amelynek lényege: a design kapjon szerepet a társadalom minden tevékenységében, legyen szó üzleti vállalkozásokról, egyénekről vagy akár az egész városról. Helsinki eleven hagyományokkal rendelkezik a design területén, akár a világhíres tervezőkre (Eliel Saarinen, Alvar Aalto, Tapio Wirkkala), akár a design által sikeres cégekre (Nokia, Kone and Marimekko), vagy a hírneves művészeti egyetemre gondolunk.
Helsinki közel húszfős delegációval érkezett Szingapúrba, hogy átvegye a díjat. Jussi Pajunen polgármester köszönőbeszédében elmondta, hogy a város nagy örömmel fogadta a kitüntetést, és felelősséggel lát neki a 2012-es program megvalósításának. Reméli, hogy a következő évek eredményes munkája nyomán Helsinki modellként áll majd a világ előtt.
Az első nap az elnökjelöltek és a vezetőségi tagságért versenyzők bemutatásával, illetve a szavazólapok leadásával zárult. A nyertesek listáját másnap hirdették ki.

Elnök:

Dr. Mark Breitenberg, California Collage of Arts, USA

Alelnök:  

Soon-in Lee, Seoul Design center, Dél-Korea

Vezetőség:      

Brandon Gien, Australian Design Awards, Ausztrália
Kazuo Tanaka, formatervező, GK Design, Japán
Martin Darbyshire, formatervező , Tangerine, Nagy-Britannia
Tapani Hyvönen, formatervező, ED-Design, Finnország
Nils Toft, formatervező, CBD A/S, Dánia
Michelle Berryman, formatervező, Echo Visualization, USA
Tony Chang, Taiwan design center, Taivan
Prof. Pradyumna Vyas, Natioanl Institute of Design, India
Prof. Mugendi M'Ritha, University of Cape Town, Dél-Afrika

Design difference kongresszus

"Design difference" kongresszus

Carlos Hinrichsen Icsid elnök köszönti a kongresszust

Carlos Hinrichsen Icsid elnök köszönti a kongresszust

A kongresszus tematikus szerkezete

A kongresszus tematikus szerkezete