Beszámoló az Icsid taggyűlésről és a "Design at the Edges" konferenciáról

Beszámoló az Icsid taggyűlésről és a "Design at the Edges" konferenciáról

IDA-kongresszus - "Design at the Edges"
A tajpeji kongresszus volt az IDA-szövetség első, közösen szervezett rendezvénye. (A szövetség a formatervezők, grafikusok és belsőépítészek világszövetségeit fogja össze). A kongresszus címe - "Design a széleken" - a design határvidékére vonatkozik, mind a különböző designszakterületek, mind a design és más tudományágak közötti együttműködésre. A cím egyben a design egyre bővülő alkalmazási területének radikális, kísérleti aspektusaira is utal.
Az IDA-kongresszus új, egyedi koncepcióra épül: a plenáris, vitaindító előadásokat nem neves tervezők, hanem más szakterületek képviselői tartják. Az öt előadás globális kihívásokat elemzett gazdasági fejlődés, internet, biotechnológia, urbanizmus és nemzetközi migráció témákban.
Dr. Mark Breitenberg, az Icsid elnöke nyitóbeszédében rámutatott, hogy a design egyre táguló területeken alkalmazható, és a kongresszus révén az IDA-partnerek közösen, egyesült erővel tudják ezt kifejezni.
Russel Kennedy, az Icograda elnöke kiemelte, hogy a kreatív iparágak ma a világgazdaság legdinamikusabban fejlődő területei közé tartoznak, és a 2010-es ENSZ-jelentés szerint ez az egyik lehetséges útja a fejlődő országok felzárkózásának.
Shashi Caan, az IFI elnöke szerint a design fogalmának és alkalmazásának bővülése folyamatos kihívások elé állítja a designereket, a képzőhelyeket és a designszervezeteket, de csak ezeket elfogadva és a bennük rejlő kockázatokat bátran felvállalva lehet valami radikálisan újat létrehozni.
A kongresszus nyitórendezvényét Vincent C. Siew, Tajvan alelnöke zárta. Megerősítette a kormány elkötelezett támogatását a design, a kreatív, innovatív kezdeményezések iránt annak érdekében, hogy a "Made in Taiwan" címkét a "Designed in Taiwan" felirattal cserélhessék le. A kongresszust a tajvani és tajpeji kormány a legmagasabb szinten támogatta - az esti rendezvényeken ismételten részt vett a kormányfő, a gazdasági miniszter és a polgármester.
A háromnapos rendezvényen délelőttönként plenáris ülések, délutánonként pedig öt helyszínen párhuzamos szekcióülések zajlottak. Néhány, szakmailag kiemelkedő előadás tartalma itt olvasható. További információ a kongresszus honlapján található.

A Taipei World Design Expo a kongresszussal párhuzamosan, három helyszínen mutatta be a tajvani és nemzetközi design legjobbjait.
Az Expot városszerte poszterek, óriásplakátok, bannerek hirdetik és hihetetlenül népszerű - már nyitáskor sorok álltak a bejáratnál.

A Világ Design Fővárosa 2014 cím
A Világ Design Fővárosa (WDC) címet kétévente ítélik oda annak a városnak, amely példamutatóan, a társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődés hatékony eszközeként alkalmazza a designt. A bírálóbizottság figyelembe veszi az építészetet, a városi fejlesztési programokat, de figyelmet fordít a designhoz kapcsolódó kommunikációra, valamint a fenntarthatóság hangsúlyos megjelenítésére is.
2008-ban elsőként Torino viselte a címet, 2010-ben Szöul, jövőre pedig Helsinki lesz a világ designfővárosa. A 2014-es nyertes várost a kongresszus végén jelentették be: a Dublinnal és Bilbaóval vívott versenyből Fokváros került ki nyertesen, az első afrikai város, amelynek odaítélték a megtisztelő címet. A város polgármestere, Patricia de Lille a helyi lakosság és az afrikai kontinens nevében vette át a díjat.

Icsid taggyűlés
Október 21- 22.
A világszervezet kétévente, a kongresszust követően tartja közgyűlését, melyen az elnök és a főtitkár beszámolnak a vezetőség munkájáról. A világszervezet program-portfóliója egyre növekszik, a hagyományos Interdesign workshop mellé csatlakozott az Icsid 50. jubileumának alkalmából alapított "Design világnap", a designfőváros (World Design Capital) projekt és az idén először meghirdetett, a design jótékony hatására fókuszáló díj, a "World Design Impact Prize".
Mark Breitenberg elnök szerint az Icsid folyamatosan törekszik arra, hogy egyedi, erős identitást alakítson ki és így méltóan képviselje, kommunikálja a design egyre növekvő szerepét a világban. "Az Icsid jelenleg a kifutón van és felszállásra kész" - mondta az elnök. A WDC elismerés sikere, az új honlap és a titkárság bővítése megteremtette a további, dinamikus fejlődés lehetőségét.
Dilki De Silva főtitkár asszony elmondta, hogy a montreali székhelyű titkárság jelenleg hét fő állandó munkatárssal dolgozik. A szakmai partnerkapcsolatok bővülése szükségessé tette egy új, az Icsid történelmét és tevékenységét átfogóan bemutató kiadvány elkészítését. A kiadvány letölthető az Icsid honlapjáról
A projektek ismertetését az új tagszervezetek ratifikálása követte, majd ezt követően a vezetőségi helyekre pályázók mutatkoztak be. Az első nap a következő két év tisztségviselőinek megválasztásával zárult.
A második nap négy szekcióüléssel indult, a tagszervezetek szakmai profilja szerint. Az informális, kiscsoportos forma lehetőséget biztosít a tagoknak, hogy aktívan részt vegyenek a világszervezet kétéves, stratégia tervének előkészítésében, amit a vezetőség majd első ülésén véglegesít.
A workshop eredményeinek ismertetése után Alpay Er, az Isztambuli Műszaki Egyetem professzora bemutatta a 2013-as kongresszus programját és helyszínét, Isztambult. Mivel a Tajpejt követő kongresszusok ezentúl az IDA-szövetség égisze alatt zajlanak, a helyszínt nem a tagság, hanem az IDA-partnerek bizottsága választja ki, pályázat alapján. A 2015-ös helyszínre idén december 7-éig lehet még jelentkezni.
Az Icsid elnöki székét a következő terminusban a koreai Soon-In Lee foglalhatja el. Lee úr bemutatkozó beszédében köszönetet mondott a szervezet korábbi elnökeinek, felidézte az Icsid történetének néhány meghatározó pillanatát, és emlékeztetett rá, hogy a design fogalma kultúránként és gazdasági fejlettség szerint változik. Folyamatos kihívást jelent a világszervezet nemzetközi tekintélyének megőrzése, a szelektív partnerkapcsolatok és az Icsid program-portfoliójának fejlesztése. Mindezek mellett a világszervezet legfontosabb feladata a design emberi és környezeti hatásának, valamint társadalmi felelősségének felmutatása.

A 2011-2013. közötti időszak vezetőségének névsora a következő:
Elnök:            Soon-In Lee, Seoul Design Center (Dél-Korea)
Alelnök:         Brandon Gien, Good Design Australia (Ausztrália)
Vezetőség:    Michelle Berryman, formatervező, Echo Visualization (USA)
Bruce Claxton, formatervező, Motorola (USA)
Prof. Alpay Er, Istanbul Technical University (Törökország)
Tapani Hyvönen, formatervező, ED-Design (Finnország)
Prof. Mugendi M'Rithaa, University of Cape Town (Dél-Afrika)
Geetha Narayana, Srishti School of Art, Design and Technology (India)
Kohei Nishiyama, formatervező, Elephant Design (Japán)
Pierre-Yves Panis, formatervező, Legrand (Franciaország)
Nils Toft, formatervező (Dánia)

World Design Impact Prize
Az Icsid által alapított díj az életminőség javítása terén elért eredményekre, a humanitárius design problémamegoldó potenciáljára szeretné felhívni a világ figyelmét. Az elismerés nem az esztétikai értéket, hanem a pozitív társadalmi fejlődést generáló, innovatív, úttörő termékeket, szolgáltatásokat és programokat honorálja. A díjra az Icsid tagszervezetei tehetnek ajánlást, első évben csak a tagszervezetek szavazhattak. A pályázat rövidlistájára került munkák:
Bahikhaata - mikrokredit tervezőrendszer írástudatlan felhasználók részére (India)
Chulha - füstmentes kemence (Philips Design, India)
Community Cooker - közösségi főzőlap (Kenya)
Innovation Center - új termékek és szolgáltatások fejlesztése az alacsony jövedelmű társadalmi rétegek számára (Chile)
Jaipur Foot / Jaipur Knee / Jaipur Limb - helyi fejlesztésű, olcsó, mesterséges végtag (India)
N200 - Nokero szolárlámpa (Haiti)
Size China - Hong Kong Polytechnic University (Hong Kong)

A díj nyertesét Helsinkiben hirdetik ki a World Design Capital február 2-ai gálarendezvényén.