Beszámoló az ICSID taggyűlésről és a "Connecting '07" konferenciáról

Beszámoló az ICSID taggyűlésről és a "Connecting '07" konferenciáról

2007. október 17-20.

 

Kongresszus
Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (International Council of Societies of Industrial Design, Icsid) minden második évben tart közgyűlést. Ezt hagyományosan megelőzi egy nemzetközi kongresszus, amely a világ legnagyobb designeseményei közé tartozik. 2007-ben San Fransiscoban került sor a rendezvényre, az Amerikai Ipari Formatervezők Társasága (IDSA) szervezésében. Az ICSID utoljára huszonkét évvel ezelőtt, 1985-ben tartott kongresszust az USA-ban, Washingtonban.

 

A konferencia témája ezúttal: Fizikai, virtuális és kulturális kapcsolatok. Az esemény a címnek és a mottónak megfelelően azokat az összefüggéseket tárta fel, ami a design, az üzleti világ, a szolgáltatóipar, a technológiai innováció, illetve a társadalom között feszül. A kongresszust a designvilág legjelentősebbjei közé tartozó vállalatok és intézmények szponzorálták, köztük a BMW Group Designworks USA, Eastman Innovation Lab, General Electric, Herman Miller, IDEO, P&G, Samsung, Tupperware, Whirlpool és a BusinessWeek Magazin.
A világszervezet az idén ünnepelte alapításának 50. évfordulóját. Az amerikai szervezők deklarált szándéka volt, hogy a jubileumi kongresszust felülmúlhatatlan szakmai ünneppé teszik. Az elegáns helyszín a Nob Hill negyedben, a sztárelőadókkal megtűzdelt szakmai program és az elegáns kísérőrendezvények együttese teljesítette ezt a célt.
Az évforduló megünneplésére az első este került sor. Az Icsid leköszönő elnöke Peter Zec, beszédében visszatekintett az elmúlt 50 év eredményeire, és dinamikus jövőképet festett a szervezet jövőbeni szerepéről a globális kihívások között. A jubileum alkalmából egy rövidfilm készült, az "Icsid - 50 év a globális designközösség szolgálatában" címmel.
A következő három napon délelőttönként plenáris ülések, délutánonként párhuzamosan, 13 helyszínen szekcióülések voltak. Az előadásokat az egyetemi hallgatók állásbörzéje színesítette. A plenáris ülések sztárelőadóit Bill Moggridge, a legendás IDEO designstudió alapítója választotta ki. Olyan személyiségek szólaltak meg, mint Naoto Fukasawa, a Muji tervezője, vagy Richard Seymour, aki jelenleg Burt Rutan feltalálóval dolgozik együtt a Virgin Galactic űrhajó formatervén és belső kialakításán. A három nap programjából nem hiányoztak a fiatalok sem, köztük elsősorban Yves Béhar, a "százdolláros laptop" tervezője. A legérdekesebb előadások rövid összefoglalóját ld. a következőkben.
A designerek mellett más tudományterületek képviselői - statisztikus, biológus, közgazdász, kutatómérnök - is helyet kaptak a programban. A délutáni ülések között kiemelkedően érdekes volt a nemzetközi szekció. A kelet-európai szakmai eredményeket Várhelyi Judit, a Magyar Formatervezési Tanács képviselője mutatta be. A sikeres kongresszuson kétezren vettek részt.

Taggyűlés
A taggyűlést a kongresszust követő két napon, zárt körűen rendezték meg, a tagszervezetek részvételével. A vezetőség nevében, az elnök és a főtitkár beszámoltak az elmúlt két év eredményeiről, az Icsid 50. jubileumának programjáról és a "World Design Capital" projektről. A második nap, a vezetőségi tagok irányításával, négy csoportban, kötetlen formában vitatták meg a tagok az elkövetkező évek feladatait. A taggyűlés a tisztségviselők megválasztásával zárult. Az Icsid új vezetősége:

Elnök:

Carlos Hinrichsen, igazgató, Scool of Design, Instituto Profesional DuocUC of the Pontificia Universidad Católica de Chile

Alelnök:  

Mark Breitenberg, PhD., dékán, Art Center College of Design, Pasadena, USA 

Vezetőségi tagok:      

Wen-long Chen, elnök, Nova Design Co., Ltd., Taiwan
Leimei Julia Chiu, igazgató, International Design Centre Nagoya, Japán
Martin Darbyshire, formatervező, tangerine, Nagy-Brittannia
Brandon Gien, igazgató, Australian Design Awards, Ausztrália
Prof. Lorraine Justice, tanszékvezető, The Hong Kong Polytechnic University
Dr. Darlie O Koshy, vezérigazgató, Nemzeti Design Központ, India
Jae-Sin Shim, alelnök, LG Elektronics Inc., Korea
Kazuo Tanaka, elnök, GK Design Group, Japán
Judit Várhelyi, irodavezető, Magyar Formatervezési Tanács

Peter Zec, az Icsid elnöke megnyitja a kongresszust

Peter Zec, az Icsid elnöke megnyitja a kongresszust

Bill Moggridge, a Kongresszus házigazdája

Bill Moggridge, a Kongresszus házigazdája

 Carlos Hinrichsen, az Icsid új elnöke

Carlos Hinrichsen, az Icsid új elnöke

Peter Zec leköszönő elnök és Carlos Hinrichsen felvágják a jubileumi tortát.

Peter Zec leköszönő elnök és Carlos Hinrichsen felvágják a jubileumi tortát.