A professzionális kerámiaművészet és kerámiaipar színterei Magyarországon konferencia

A Tradíció-Innováció kiállítás kísérő rendezvénye

Példaértékű együttműködés egy város, a városban működő gyárak, a művészeti szervezetek és a művészek között - erre láthattunk kitűnő példát Hódmezővásárhelyen.
November 18-án 11 órától a városháza dísztermében rendezték meg a Professzionális kerámiaművészet és kerámiaipar színterei Magyarországon című konferenciát.

Az egész napos rendezvényen a magyar kerámiaipar prominens képviselői tartottak előadásokat.
Hallhatták Péterné Marosi Katalint, a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóját, dr. Ködmön Istvánt, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. termelési igazgatóját, valamint a hódmezővásárhelyi kerámia- és porcelángyárak képviselőit: Beharoczki István vezérigazgatót az Alföld Edénygyár Zrt., illetve Antal Gábor igazgatót a Szilikátipari és Művészeti Kerámia Gyártó Kft. képviseletében. Ezen kívül jelen voltak az Imerys Tűzállóanyag Gyártó Kft. és a Villeroy & Boch Magyarország Kft. munkatársai is.

A délutáni szekcióban tartott előadást dr. Tószegi Zsuzsanna, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács elnöki főtanácsadója "Az innováció szerepe a XXI. század elején a kerámiaiparban és a művészetben Magyarországon" címmel.

Előadásának prezentációja itt tölthető le.

A jelenlévőknek Dr. Balla Gabriella művészettörténész, a Kerámia Osztály vezetője előadásában bemutatta, miket őriz az Iparművészeti Múzeum, mi a szerepe a kortárs művészetben.
A érdekes és hasznos információkat nyújtó konferencia egy Kerámiaművészeti Alkotótelepek Magyarországon című blokkal zárta programját. A Baranya megyei Alkotótelepek (Siklós), a Nemzetközi Kerámia Stúdió (Kecskemét) és a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium bemutatásával gazdagodhattak a résztvevők.