IDA - Nemzetközi Designszövetség

IDA - Nemzetközi Designszövetség

Az Icsid és az Icograda 2003-ban szövetségre lépett International Design Alliance (Nemzetközi Design Szövetség, IDA) néven. A szövetség célja a formatervezés kollektív képviselete, a formatervezés hasznosításának ösztönzése és értékének növelése a világszervezetekkel, nemzeti kormányokkal kiépített kapcsolatok révén. Az IDA nem külön szervezet, hanem az Icsid és az Icograda mint egyenlő felek által alapított és irányított, non-profit társaságként működő szövetség, amit az Icograda és az Icsid elnökei mint egyenrangú társelnökök vezetnek. Az IDA munkáját a két szervezet vezetősége által delegált Végrehajtó Bizottság vezeti, de a bizottság jogosult külső szakértőket is felkérni.

Az együttműködés első eredménye volt, hogy a két szövetség titkársága közös irodába költözött. Az új helyszínt pályázat útján találták meg - a nyertes Montreál városa felajánlotta, hogy tíz évre átvállalja a közös iroda költségeit. Az így megtakarított pénz tette lehetővé az IDA-projektek elindítását. A pályázat eredménye jól mutatja, milyen nagy befolyást gyakorolhatnak a formatervezés különböző ágazatai, ha egységesen lépnek fel.

A világszövetség néhány kiemelt projektje:

Formatervezési Világjelentés (World Design Report)
A formatervezésre vonatkozó, átfogó, világméretű, országokra lebontott, multidiszciplináris adatbázis létrehozását az Icograda főtitkára vezeti.

A Formatervezés Világfővárosa (World Design Capital)
Dr. Peter Zec, az Icsid jelenlegi elnöke kezdeményezte ezt, a városoknak a formatervezés és az innováció eszközeivel történő újrateremtését megbecsülő elismerést, melynek színvonalát és presztízsét a mögötte álló két világszervezet támogatása garantálja. A pályázati úton elnyerhető címet két évig viselheti egy-egy város. A formatervezés első világfővárosa, 2007-től 2008-ig, Torino lesz.