„Látás mozgásban” a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjasok kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

2014. február 21., Budapest ... Tegnap este nyílt meg a 2013-as Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok beszámoló kiállítása az Iparművészeti Múzeumban. A fiatal tehetségek alkotói munkáját és szakmai fejlődését segítő ösztöndíjpályázatra beérkezett munkák elbírálásakor a leadott téma innovációs tartalmát, társadalmi és gazdasági jelentőségét vették figyelembe, de hasonlóan fontos szempont volt annak nemzetközi összehasonlításban is értékelhető újdonságtartalma.

A 2014. április 6-ig látogatható kiállításon kilenc fiatal tervező, Geréby Zsófia, Giba Ágnes, Hukaya Simon, Jani Zsuzsanna (2011-es ösztöndíjas), Juhász Ádám (2011-es ösztöndíjas), Kiss-Gál Gergely (2011-es ösztöndíjas), Lantos Tímea, Németh Krisztina és Somogyi Éva munkái tekinthetők meg.

A kiállítás megnyitóján a vendégeket Dr. Jékely Zsombor gyűjteményi főigazgató-helyettes köszöntötte; a kiállítást dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SzTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) elnöke, valamint Mascher Róbert DLA, designer, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület elnöke nyitották meg.

Dr. Bendzsel Miklós megnyitóbeszédében kiemelte, hogy az immáron negyed évszázados múltra visszatekintő díj az állandóságot, a folytonosság biztonságát jelenti, miközben alapvető értéknek tekinti az állandó megújulást, a változásokra való reflektálást. Az alapvetően kormányzati, felsőoktatási szervezetek által létrehozott és fenntartott öszöndíj stabilitásában az üzleti szféra is jelentős szerepet játszik. Ennek követendő példája a 2013-as pályázathoz csatlakozó, a magyar design kultúra világhírű képviselőjeként számon tartott Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. szerepvállalása, akik konkrét tervezési feladatot is hirdettek: a pályázóktól Herendi porcelánból, hagyományos és XXI. századi jegyeket ötvöző, stílusteremtő étkészlet tervezését várta.

Kiállítás ajánló
A Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok beszámoló kiállítása mellett, ugyanott tekinthető meg a 2013-as Kozma Lajos ösztöndíjasok tárlata is. A 2014. február 21. és április 6. Között látogatható kiállításoknak helyt adó Iparművészeti Múzeum (1091 Budapest, Üllői út 33–37.) hétfő kivételével minden nap 10:00 és 18:00 óra között várja a látogatókat.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj
A 25 éves múltra visszatekintő ösztöndíj eddig közel kétszáz fiatal alkotó számára biztosított lehetőséget az iskolák befejezése utáni, gyakran bizonytalan időszakban innovatív programok és projektek megvalósítására.

Az immáron a napjaink kívánalmainak megfelelő pályázat nyertesei a korábbinál magasabb ösztöndíjban (havi 150.000 forint) részesülnek, összesen 6 hónapon keresztül, melynek végén kiállítás keretében mutatják be az ösztöndíjasok munkájuknak eredményeit. A pályázatra jelentkezhetett minden fiatal, szakirányú diplomával rendelkező tervező-, illetve iparművész, aki Magyarország területén folytat alkotói tevékenységet.

A 2013-ban a Magyar Formatervezési Tanács nevében eljáró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével meghirdetett ösztöndíjpályázat finanszírozásában részt vett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

 

Fotó: Szikora Zsombor

 

További információ: www.sztnh.hu
További információ a média számára:
Fábics Natália (SZTNH, MFT részéről)
+36 30/924 42 24, fabics [169] arvenpr [961] hu