A Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj pályázatok eredményhirdetése az Iparművészeti Múzeumban

 

Sportos és „smart” ötletekkel tarolnak a designerek

Október 6-án az Iparművészeti Múzeumban adják át a design szakma legrangosabb hazai elismeréseit, 2014-es Design Management Díjat és az idén alapításának 35 éves jubileumát ünneplő Magyar Formatervezési Díjat.

A Magyar Formatervezési Tanács kezelésében, a nemzetgazdasági miniszter által immár 35. alkalommal meghirdetett díjat négy kategóriában – termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka – ítéli oda a hazai design legkiemelkedőbb teljesítményeiért a neves tervezőkből, szakemberekből álló bírálóbizottság.

Sporteszközökkel, a hazai gasztro-design remekeivel, „smart” megoldásokkal és a fenntartható életmódot támogató ötletekkel is találkozhatnak azok, akik idén ősszel ellátogatnak a Magyar Formatervezési Díjhoz kapcsolódó kiállításra. Magyar Formatervezési Díj, amellett hogy a hazai design szakma legrangosabb elismerése, arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a kreativitásra építkezve jelentős távlatok nyílhatnak hazánk kreatív ipara, de a gazdaság egésze számára is. A díjat idén 35. alkalommal adják át, ebből az apropóból pedig nyílik egy különleges kísérő-kiállítás, amely az elmúlt 35 év formatervezett tárgyaira reflektál. Ki ne emlékezne például a ’80-as évek ikonikus retró-televízióira, a Fabulon és HELIA-D kozmetikumok csomagolására, vagy a MARGARÉTA ventilátorokra.

A Magyar Formatervezési Díj mellett a Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díj idei díjazottja és további hat sikeres szervezet kerül reflektorfénybe a kiállításon. A hatodik alkalommal átadott Design Management Díjjal olyan vállalatok, szervezetek, intézmények munkáját ismerik el, amelyek a design-t stratégiailag alkalmazzák, és példaértékűen a versenyképességük növelésére tudják fordítani. A díj legfőbb célja, hogy a hazai környezetben is bemutassa, hogyan lehet gazdasági előnyt szerezni a kreativitásból, az innovációból és a design-gondolkodásból.

Az elismert pályamunkáknak az Iparművészeti Múzeum ad otthont. A kiállítás október 7. és november 2. között tekinthető meg (1091 Budapest, Üllői út 33-37. K–V: 10:00 – 18:00).

A díjátadó gála részeként, a szintén harmincöt éves jubileumát ünneplő Zsennyei Műhely eddigi történetét bemutató DESIGN 35, Zsennyei Műhely - 1978-2013 című, Dr. Szilágyi B. András és Lelkes Péter DLA Habil által jegyzett kötetet a szerzők, valamint Simon Károly, a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának elnöke és dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke ismerteti.