A €Design projekt megteremti annak lehetőségét, hogy a formatervezés hatását a makrogazdaság szintjén mérni lehessen

2014. június 30.

A "€Design - A design értékének mérése" kezdeményezés partnerei június 26-án mutatták be Brüsszelben az új európai projekt eredményeit, amelynek célja, hogy olyan irányelveket fogalmazzon meg, amelynek révén lehetővé válik a formatervezésnek, mint a termelés egyik gazdasági tényezőjének mérése, illetve annak megállapítása, hogy a formatervezés milyen hatást gyakorol az országok és régiók GDP-jére.

A projekt keretében megfogalmazott, részletes irányelvek egy új paradigmát jelöltek ki, amelyben a formatervezést a termelés szisztematikus gazdasági tényezőjeként pozícionálják, amely tényező segíti a növekedést és a munkahelyteremtést; emellett három új kérdést fogalmaztak meg és teszteltek, amelyek lehetővé teszik, hogy a formatervezést az innovációval kapcsolatos európai adatok gyűjtése céljából mainstream rendszerekbe lehessen integrálni; és végül létrehoztak egy európai értékelő rendszert, amely a projekt időtartama alatt összegyűlt eredmények széles körű terjesztését teszi lehetővé.

A projekt eredményeit lelkesen fogadta záró brüsszeli konferencián mind az Európai Bizottság, mind a statisztikus szakértők, valamint a formatervezést támogató tágabb közösség.

A Bozar – Palais des Beaux-Arts helyszínen előadott prezentációkat az alábbi személyek tartották: Bonifacio Garcia-Porras, az Európai Bizottság, Vállalkozáspolitika és Ipar Főigazgatóság vezetője; Isabel Roig, a Barcelona Design Center igazgatója és a €Design projekt koordinátora; Robin Edman, a SVID, Svédország ügyvezető igazgatója; Dr. James Moultrie, a Cambridge Egyetem munkatársa; Eusebi Nomen professzor, a BCD immateriális javakért felelős tanácsadója és Severin Filek professzor, a designaustria ügyvezető igazgatója.

A projekt irányelvei, a konferencián előadott prezentációk és az értékelő rendszer 2014. június 30-tól elérhetőek a www.measuringdesignvalue.eu honlapon.

A €Design projektet az Európai Bizottság, az ENISA (a spanyol Ipari, Energetikai és Idegenforgalmi Minisztérium), a Gazdasági és Regionális Növekedés Svéd Ügynöksége, és a Tudomány, Kutatás és Gazdaság Osztrák Szövetségi Minisztériuma finanszírozták.

 

További információk:

 

BCD Barcelona Design Center (projekt koordinátor)
Carles Barbero - Kommunikációs Igazgató
T. 93 218 28 22 / comunicacio [169] bcd [961] es">comunicacio [169] bcd [961] es / www.bcd.es

designaustria (projekt kommunikációs menedzser )
Judith Weiß - Projekt Menedzsment
T. 0043 1 524 49 49 / weiss [169] designaustria [961] at">weiss [169] designaustria [961] at
www.designaustria.at

 

Fotó: Barcelona Design Center