Világ Design Fővárosa - (WDC) 2016: Tajpej

Montréal (Kanada) – Az Ipari Formatervezési Tanácsok Nemzetközi Szüvetsége (Icsid) 28. közgyűlésén kihirdette a Világ Design Fővárosa cím (World Design Capital®, WDC) 2016-os nyertesét. Tajpej, a Kínai Köztársaság fővárosa az ötödik város, amely Torino (2008), Szöul (2010), Helsinki (2012) és Fokváros (2014) után kapta meg a megtisztelő elismerést.

Az eseményen részt vett Hsiungwen Chen polgármester-helyettes, aki Tajpej város önkormányzata nevében fogadta el a WDC jelölést.

"A pályázati felkészülés során rájöttünk, hogy, amint a designt kezdtük beépíteni a helyi kormányzásba, a város arca és az eddigi gondolkodásmódunk fokozatosan alakult át, valamint egyre magasabb szinten tudtuk kielégíteni polgáraink igényeit", nyilatkozta a polgármester-helyettes.

Minden városnak megvan a maga utánozhatatlan karaktere, amely alól Tajpej sem kivétel. Mindössze ötven év alatt Tajpej városa jelentősen megújult, amelynek eredményeként többek között fejlett közlekedési hálózat, szakorvosi ellátás és lüktető kulturális infrastruktúra épült ki. Az ‘Adaptive City – Design in Motion’ (Alkalmazkodó város – design mozgásban) program keretében Tajpej saját példáján keresztül fogja megmutatni a világnak azt, hogy miért fontos a városok számára az a képesség, hogy polgáraik szükségeleteihez alkalmazkodjanak. Történelme során akár saját elhatározásából vagy kényszerűségből, de Tajpej folyamatosan változott, és ennek köszönhetően a város Tajvan politikai, gazdasági, kulturális és technológiai szempontból is sikerese központjává vált.

A Tajpej város pályázatát górcső alá vevő zsűri olyan jeles szakemberekből állt, mint Soon-in Lee professzor, az Icsid elnöke; Patricia de Lille, Fokváros polgármestere; Ayse Birsel, a Birsel + Seck alapító tagja és kreatív igazgatója; Dr. Beatriz Garcia, a Liverpool Egyetemen működő Institute of Cultural Capital intézet Research in Cultural Policy & Impact kutatási programjának vezetője és a szociológia tanszék vezető kutatója; illetve Jens Martin Skibsted, a KiBiSi/Skibsted Ideation kreatív igazgatója és alapítója.

Az elkövetkező két évben az Icsid a tajpeji kivitelező szervezettel megvalósítandó szoros együttműködés révén kíván hozzájárulni a város 2016-ra tervezett WDC programjának sikeréhez. "Tajpej design által vezérelt város", mondta az Icsid elnöke, Prof. Soon-in Lee, "melynek igen provokatívként jellemezhető pályázati tervezetéből világosan kiderült számunkra, hogy a város programjának középpontjába a fenntarthatóság kérdéseit valamint a környezet jövő generációk számára való felelős megőrzését állította. Az innováció és a környezet iránt tanúsított tisztelet egyensúlya teszi lehetővé Tajpej számára azt, hogy a World Design Capital cím várományosaként komoly vezető design erőként ismerjék el."

Chen polgármester-helyettes eképp összegezte a cím elnyerését: "Következő feladatunk a WDC eszméjének valóra váltása és annak megvalósítása, hogy a tajpeji program a már meglévő ipari ökológia katalizátoraként további befektetési lehetőségeket valamint munkahelyeket teremtsen. "Cserében mi is több emberi erőforrást és piaci lehetőséget hasznosíthatunk majd helyi design iparágunk számára."

További információk: Natalie Dutil Icsid kommunikációs tisztviselő Tel.: + 1 514 448 4949/ 223 email: ndutil [169] icsid [961] org
Eduardo Caldera Petit Icsid Project Manager Tel.: +1 514 448 4949/ 224 email: ecaldera [169] icsid [961] org

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetségéről (Icsid)

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (Icsid) non-profit szervezet célkitűzése az ipari formatervezési szakma érdekeinek védelme és előmozdítása. Az 1957-ben alapított Icsid több mint 50 nemzetet közös platformja, amely lehetőséget biztosít tagjai számára nézeteik nemzetközi szintű kinyilvánítására. Alakulása óta az Icsid folyamatosan fejleszti az ipari formatervezési közösség elismertsége, sikeres működése és növekedése iránt elkötelezett diákokból és szakemberekből álló széleskörű hálózatát. A design szövetségek, a designt támogató szervezetek, oktatási intézmények, kormánytestületek és vállalatok együttműködése révén a design-oktatás és a terület fejlődésének előterében álló, átfogó és sokrétű rendszer jött létre.

www.icsid.org