Versenyképesség és fenntarthatóság

"Versenyképesség és Fenntarthatóság Együtt" címmel tartott egész napos szakmai programot a Seed Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) közreműködésével, november 28-án. A szakmai fórum fókuszában a fenntartható design stratégiák,és az abban rejlő, még kiaknázatlan lehetőségek és legjobb gyakorlatok voltak, nemzetközi perspektívába helyezve.

A délelőtti szekcióban Holly Sárától (HITA) hallhatunk a nemzetközi piacra lépés lehetőségekről, állami és uniós támogatási programokról, projektekről, pályázati lehetőségekről, a vállalkozásfejlesztési hálózatokról, a HITA által szervezett képzésekről. Ezt követően Babilai Ildikó, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szakmai tanácsadója a formatervezett termékek oltalmi formáit ismertette. A szekciót Szabó Szilvia, a Tailor Marketing&Training szakértője zárta, aki a fenntarthatóság kommunikációs húzóerejét, a "zöld-marketing" különböző stratégiáit mutatta be.

A délutáni szekciót dr. Bauer András, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető tanára, az MFT tagjának előadása indította. Elemezte a Tanács által alapított, idén ötéves Design Management Díj elmúlt éveinek díjazottjait és kitüntetett vállalkozásait, bemutatva a design, a vállalat hosszú távú stratégiájába integráló szemléletet, ami a vállalkozások sikerességét eredményezte.

A konferenciát izgalmas kerekasztal-beszélgetés zárta, dr. Bauer András mellett további meghívott szakértők: Cserpes István, a Cserpes Sajtműhely Kft. tulajdonosa,; Cosovan Attila, a Co&Co Designcommunication Kft. tulajdonosa, az MFT tagja; dr. Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője és az MFT tagja,; Karsai Dina, a Designologist alapítója; Viszlay Zsuzsanna az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében és Diófási Gabriella, a Survive Enviro Nonprofit Kft munkatársa közreműködésével.

A résztvevők és a hallgatóság aktivitásának köszönhetően a konferencia tanulságos megközelítések összegzésével zárult, ami folytatásra érdemes további szakmai workshop kiindulópontját alapozhatja meg.