Design Hét Budapest 2013

A Design Hét Budapest fesztivál idén tizedik évébe lép. A jubileumi eseménysor 2013. szeptember 27. és október 6. között zajlik. A fesztivál védnöke és főszponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAvilon Nonprofit Kft.

A születésnapot két tematikus különkiadvány is emlékezetessé teszi ebben az évben: az egyik a nyár elején megjelenő, angol nyelvű Budapest Design Map, amely a város design értékeire irányítja a turisták figyelmét. A térkép több mint 100, tematikus csoportokba rendezett budapesti designvállalkozásról nyújt alapinformációkat. A másik az őszre tervezett Hungarian Design Yearbook 2013. Ez utóbbi olyan hiánypótló kiadvány, amely speciális, a világ nemzetközi trendjeit is figyelembe vevő tematika szerint mutatja majd be a figyelemre méltó hazai jelenségeket és fejleményeket.

2013-ban a vezető téma az Arts & Crafts lesz. A fesztivál a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik; vagyis a művészet, a design és a kézművesség műfaji határainak feloldódásával és az unikális craft technikák újszerű alkalmazásával.

Folytatva az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezést, 2013-ban Olaszország a Design Hét Budapest díszvendége. Az évről-évre közel 300 együttműködő partnerrel megvalósuló és 60ezer látogatót vonzó eseménysor keretében idén is sor kerül a Design Hét Budapest saját szervezésű programjaira: a nemzetközi és hazai anyagot felvonultató nyitókiállítás idén is a Design Terminál kiállítóterében várja majd a látogatókat, de lesz Nyitott Stúdiók, Vásárlási akció, Design Túrák és a gasztro programok sora is folytatódik, de a rendkívüli népszerűségnek örvendő, felnőtteknek és gyerekeknek szóló workshopok köre is tovább bővül.

Természetesen idén sem múlhat el az eseménysor sztárdesigner vendég nélkül, és a hazai design szakma legrangosabb díjait (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) 2013-ban is a fesztivál keretén belül adják át.