A Magyar Formatervezési és Design Management Díjak idei Díjazottainak kiállítása még egy hétig látogatható

Budapest, 2013. október 21. ... A Magyar Formatervezési Díjakkal és a Design Management Díjjal jutalmazott, valamint a kiemelt pályamunkákat bemutató kiállítás a Műcsarnokban a jelentős érdeklődésre való tekintettel meghosszabbított nyitva tartással, október 27-ig várja a látogatókat (K–Sze, P–V: 10:00–18:00, Cs: 12:00–20:00).

Az idén ötödik alkalommal meghirdetett Design Management Díjat a Cserpes Sajtműhely Kft. kapta. Az idei pályamunkák közül további hármat ítélt kiemelkedő színvonalúnak a bírálóbizottság: a Budapesti Közlekedési Központ, a Magyar Állami Operaház, valamint a Loffice anyagát.

A Magyar Formatervezési Díj termék kategóriájában idén két díjazottat hirdettek. A DSI Inhalo egy, a napjaink egészségtudatos világában igazi kincsnek számító sóinhalátor, mellyel kapcsolatban a zsűri tagjai azt fogalmazták meg, hogy a termék bizonyítja, "a formatervezés nem »szimpla formaalkotás«, hanem egy nagyon komplex folyamat". Szintén termék kategóriában vehetett át díjat Földi Petra esőkabát kollekciójáért, melynek darabjait az igazi tiszta, funkcionális designgondolkodás és magas minőségű anyaghasználat, a professzionális technikai kidolgozottság jellemzi.

Terv kategóriában Benedek Zsanett és Lakos Dániel Faces névre keresztelt, a számítógéppel hálószerűen modellezett térbeli formák alapelemeire, azaz a háromszögletű lapocskákra építő logikai játéka kapott díjat. Vizuális kommunikáció kategóriában pedig a mindenki által jól ismert A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét feldolgozó interaktív könyv.

Diák kategóriában a megrakott tábortűz hangulatát idéző LightMe világítóeszköz-család vehetett át díjat: erőssége – a bírálóbizottság véleménye szerint – a design teljességében rejlik, mely magában foglalja a szükséges elemek tervezését, a márkaépítésre tett javaslatot, valamint a gazdaságos csomagolást is. A DORA kerékpáros bukósisak, Filczer Balázs Dániel munkája ugyancsak a diák kategóriában bizonyított. Az ifjú designer munkája a napjainkban egyre terjedő kerékpározást teszi biztonságosabbá: egyszerűen használható, a legmesszebbmenőkig funkcionális, ugyanakkor esztétikailag is magas színvonalú megoldást kínál.

A korábbi évekhez hasonlóan 2013-ban is több szervezet ajánlott fel különdíjakat a Magyar Formatervezési Díj pályázathoz kapcsolódva. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság egyik különdíját Farkas Anna grafikus vehette át a tárgytervezésbe tett kirándulása, a varázslatos Starry Light by Anagraphic lámpa vizuális kommunikációjáért. A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság különdíját két Diák kategóriában benyújtott grafikai arculat megosztva kapta. A JAT projektért, vagyis a József Attila Terv projekt dokumentációs anyagáért Balázs Klára vehetett át díjat, míg az eredetileg grafikus diplomamunkaként készült, a magyar szuvenír-kínálatba izgalmas színt hozó Kis Hungarikumhatározókért Szabó Zsófia.

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség különdíjának odaítélésében kiemelten fontos szempont volt, hogy akár azonnal gyártásba kerülhető munkára hívja fel a figyelmet. A legfrissebb nemzetközi trendekbe jól illeszkedő Shin ökobútor család alkotója, Gyimóthy György minden részletében, alkotói és gyártói oldalról is átgondolt, magas színvonalú terve méltán kapta az elismerést.

A Magyar Formatervezési Tanács különdíját korábban a Budapesti Műszaki Egyetemen tanuló építészeknek, Varga Péter Istvánnak és Paunoch Renátának ítélte oda a bírálóbizottság a Zigza betonpad rendszerért. Egyetlen alapelem forgatásával, tükrözésével, rakosgatásával összefüggő, egyedi pad-csoport alakítható ki.

 

További információ: www.mucsarnok.hu, www.mft.org.hu

További információ a média számára:

Fábics Natália (SZTNH, MFT részéről)
Arven PR & Communications
+36 30/924 42 24
fabics [169] arvenpr [961] hu