2013-as Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjpályázat a Herendi Porcelánmanufaktúra részvételéve

#clearbox-table {margin: 0 auto; position:relative;}

2013-as Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjpályázat a Herendi Porcelánmanufaktúra részvételéve

2013. március 25., Herend ... A mai napon dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának és a Magyar Formatervezési Tanácsnak az elnöke és Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója együttműködési megállapodást írt alá. Ez az első alkalom, hogy az üzleti szféra egy jeles képviselője ösztöndíj finanszírozása mellett, konkrét tervezési feladat kiírásával is részt vesz a Moholy-Nagy László Formatervezési Öszöntdíjpályázatban. A magyar design kultúra világhírű képviselőjeként számon tartott porcelánmanufaktúra a pályázóktól Herendi porcelánból, hagyományos és XXI. századi jegyeket ötvöző, stílusteremtő étkészletek tervezését várta.

A holnapi napon, 2013. március 26-án kezdi el munkáját a 2013-as Moholy-Nagy Öszöntdíjpályázatra beérkezett munkákat értékelő bizottság. A közel félszáz pályamunka elbírálása során figyelembe veszik a leadott téma innovációs tartalmát, társadalmi és gazdasági jelentőségét, ugyanakkor fontos szempont annak nemzetközi összehasonlításban is értékelhető újdonságtartalma. Az idei nyertesek névsorát a következő napokban hozzák nyilvánosságra.

A megállapodás aláírása kapcsán dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának és a Magyar Formatervezési Tanácsnak az elnöke elmondta, hogy „a Moholy-Nagy Ösztöndíjpályázat legfőbb célja a fiatal tehetségek önálló alkotói munkájának és szakmai fejlődésének segítésével továbberősíteni a hazai kreatív ipart, melynek ágazatai a bruttó hozzáadott érték 7,85%-át, valamint a bruttó kibocsátás 11 %-át adják. A Herendi Porcelánmanufaktúra a magyar design egyik tradicionális bástyája, ahol a hagyományok és az innováció, a jövő megoldásai tökéletes összhangban élnek, működnek együtt. A világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája, több mint 185 éves fennállásával híven bizonyítja a kreatív iparban rejlő gazdasági erőt, tökéletes példája az európai design-innovációs stratégia hagyományokra építő válfajának.” Az Elnök úr hozzátette: „A Manufaktúra részvétele mérföldkő az Ösztöndíjpályázat történetében, melyet reményeink szerint az állami és az ipari szektor hasonló együttműködéseinek sora követ majd.”

Az együttműködéssel kapcsolatban Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója a következőket mondta: „Alapelvünk, hogy a termékfejlesztésünkben mások kövessenek bennünket, s ne mi kövessünk másokat! Az egyedi vevői igények kielégítése mellett a Herendi Porcelánmanufaktúra termékfejlesztési tevékenységének fontos része a stílusteremtő termékfejlesztési munka. Erre szolgálnak a Manufaktúra által meghirdetett szimpóziumok, amelyek egyben jelzésértékű felhívások is a mai kor művészeti társadalma felé, hogy a közel két évszázados élvonalbeli Manufaktúra nyitott a porcelánba átfordítható új, innovatív gondolatok iránt, és szeretné bevonni napi művészeti fejlesztési tevékenységébe belső iparművészei mellé a Manufaktúrán kívüli szellemi kapacitásokat is. Ugyancsak a stílusteremtő termékfejlesztési munka része a Manufaktúra által meghirdetett ösztöndíjak, és más ösztöndíjakba való bekapcsolódás. Példaértékű a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal közötti együttműködés.”

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj

A közel harminc éves múltra visszatekintő ösztöndíjat a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) 2012-ben ismételten megújította. Az immáron a napjaink kívánalmainak megfelelő pályázat nyertesei a korábbinál magasabb ösztöndíjban (havi 150.000 forint) részesülnek, összesen 6 hónapon keresztül, melynek végén kiállítás keretében mutatják be az ösztöndíjasok munkájának eredményeit. A pályázatra jelentkezhetett minden fiatal, szakirányú diplomával rendelkező tervező-, illetve iparművész, aki Magyarország területén folytat alkotói tevékenységet.

A 2013-ban a Magyar Formatervezési Tanács nevében eljáró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével meghirdetett öszöntdíjpályázat finanszírozásában részt vesz az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

A Herendi Porcelánmanufaktúra jelenleg a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája. Termékpalettáját illetően több mint 16.000 formával és több mint 4.000 mintával rendelkezik, így lehetséges termékeink száma eléri a 64 millió darabot. Herend mind a mai napig kézműves módon állítja elő porcelán tárgyait. A Manufaktúra értékesítési hálózata több mint 50 országot foglal magában. Mára Herend a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájává vált; ha nyereséges működést, az export piacok számát, vagy a közel 900 fős munkavállalói létszámát tekintjük, ez bátran állítható.

Az 1826-ban alapított Herendi Porcelánmanufaktúra, több jelentős világversenyen bizonyította, hogy helye van a luxusiparban, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a New-York-i székhelyű Luxury Institute egyik felmérése szerint Herend volt a legkedveltebb luxus porcelánmárka az USA piacán, Herend a „Luxury Brand Status Index” (LBSI) szerinti besorolás alapján látványosan nyert olyan luxus márkák előtt, mint a Cartier, a Tiffany & Co. és a Rosenthal. Ugyancsak Herend nemzetközi márkaépítését igazolja, hogy a luxusipari vállalatokat tömörítő francia nemzeti luxus szövetség, a Comité Colbert tagjai közé választotta Herendet. A közel száz luxusmárkát összefogó szervezet tagjai közül (pl. Chanel, Louis Vuitton, Cartier) Herend az egyetlen magyar cég, amely tagja ennek a luxusmárka klubnak.

 

 

További információ: www.herend.com, www.sztnh.hu

További információ a média számára:

Natália Fábics
Fábics Natália (SZTNH, MFT részéről)
Arven PR & Communications
+36 30/924 42 24
fabics [169] arvenpr [961] hu

Jávorka Gyula, PR vezető
Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.
+36 88/523 146
gyula [961] javorka [169] herend [961] com