Világ Design Fővárosa - (WDC) 2012

Magyar alkotások az "Everyday discoveries - International Design House Exhibition & Event" című nemzetközi kiállításon
2012. szeptember 6-16., Helsinki

 

Bizonyára sokak előtt ismert, hogy a Világ Design Fővárosa (World Design CapitalR - WDC) címet 2012-ben Helsinki nyerte el. A főváros és közeli települései - Espoo, Vantaa, Kauniainen és Lahti aktív közreműködésével - közel 250 programmal sokszínű és tartalmas rendezvénysorozatot kínálnak.

A szervező Design Forum Finland országonként egy designszervezetet kért fel a világ minden tájáról, hogy mutassák be hazájuk designeredményeit, a design helyzetét, szemléletét. Hazánkat a Magyar Formatervezési Tanács képviselheti a 2012-es Világ Design Fővárosa rendezvénysorozat egyik kiemelt programján, az "Everyday discoveries - International Design House Exhibition & Event" című nemzetközi kiállításon, melyre 2012. szeptember 6-16. között kerül sor a Helsinki Design Hét idején.

A nemzetközi kiállítás - amely egy felújított ipari parkban kap helyet - két fő részből, egy központi és egy országonként megjelenő szatellit kiállításból áll. A központi kiállításon minden nemzet képviselteti magát a megadott hat témában egy-egy tárggyal. A szatellit kiállításra az országok szabadon választott anyaggal készülhetnek, amely a szervezők által megadott négy fő téma - játék, történet, emlék, aktivitás - közül egy vagy több témához csatlakozhat.

A szatellit kiállítás modulokból épül fel, melyben minden egyes modul 2 szellemi alkotást foglal magába, amelyek közül az egyik a múlthoz, a másik a jelenhez kapcsolódik. Az egymás mellé komponált alkotások olyan párként értelmezendők, melynek tagjai a magyar szellemi tőke és kreatív potenciál folytonosságát szimbolizálnák, vagyis azt, hogy bizonyos kiemelkedő kreatív területeken (pl. kreatív gondolkodás, logikai játékok, kézműves hagyományok) mi, magyarok mindig is figyelemre méltót alkottunk, s amelyek nem pusztán egyszeri, egyedi teljesítmények voltak, hanem nemzetkarakterológiánk részei.

A hangsúly a folytonosságon, a szellemi teljesítmény jelenvalóságán, megélhetőségén van. A design szót a lehető legtágabb értelemben véve és a designt interdiszciplináris, vagyis a tudomány és a művészet határterületeit egyesítő műfajként értelmezve. A szelekciós szempont a kiemelkedő innovációs tartalom és a nemzetközi összehasonlításban is releváns eredmény volt.

A szatellit kiállítási installáció tervezésére és kivitelezésére - pályázat útján - a NumberNow Design alkotócsoportot kérte fel a Magyar Formatervezési Tanács, a kiállítás grafikai tervezésénél pedig Balogh Balázs működik közre. A nyertes pályamunka megtekinthető itt.

További információ a Világ Design Fővárosa és a Helsinki Design Hét programjáról:
www.helsinkidesignweek.com
http://wdchelsinki2012.fi/en

Magyar designerek munkáival egy másik helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők: a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban a WAMP szervezésében megvalósuló "Újragondolt szín"című tárlat keretében.

A június 15-étől szeptember 16-áig nyitva tartó válogatásban különféle területek progresszív alkotásaival találkozhat a nagyközönség, amelyek között több hazai és nemzetközi designdíjat elnyert tárgy is megtalálható. A tizennyolc fiatal designer munkáját - bútorokat, porcelánokat, ékszereket, táskákat és ruhákat - rendhagyó módón nem egy közös gondolati szál, hanem a vörös, a fekete és a fehér szín használata fogja össze.
A tárlat - amely a World Design Capital Helsinki 2012 designra fókuszáló majd' egy éves eseménysorozatra reflektál - a szeptember elején zajló Design Week Helsinki, valamint az augusztus 23-án megrendezésre kerülő helsinki Művészetek Éjszakája hivatalos programjának is részét képezi.

További információ: http://helsinki.balassiintezet.hu/index.php/hu/az-ujragondolt-szin és www.wamp.hu

 

 

A nyertes pályamunka fotói