Megújul a Magyar Formatervezési Tanács

A nemzetgazdasági miniszter 2012. január 31-én nevezi ki a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) új tagjait. A kinevezés három évre szól, a testület a hazai formakultúra fejlesztését, versenyképességének növelését tűzi ki célul.

Az eddigi három ciklusnak megfelelően három évre nevezi ki dr. Matolcsy György a tanácsadó, illetve az érdek- és véleményegyeztetésre szolgáló testület tagjait. A megújult testület összetétele egyben tükrözi feladatait is, tagjai személyükben is kapcsolatot teremtenek az államigazgatás, a gazdasági szféra és a szakma között. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala - a szellemi tulajdon védelméért felelős országos hatáskörű intézményként - az alkotó és innovációs tevékenység ösztönzésére irányuló programjához kapcsolódóan, a hazai formatervezés helyzetének javítása és gazdasági jelentőségének fokozása érdekében vállalta fel közel egy évtizede a Magyar Formatervezési Tanács működtetését.

A megújult Magyar Formatervezési Tanács küldetése változatlan; a magyar nemzetgazdaság versenyképességének erősítése a formatervezés eszközeivel, a formatervezés értékteremtő képességének tudatosítása, valamint hagyományainak és új eredményeinek népszerűsítése. Célja, hogy létrehozzon egy átfogó stratégiai munkaprogramot, amelyben összehangolja a gazdaságpolitikai, innovációs, környezetpolitikai és oktatási célokat a formakultúra fejlesztésével. A tagok figyelemmel kísérik és értékelik a hazai formatervezés helyzetének, illetve gazdasági jelentőségének alakulását, és ennek alapján javaslatokat dolgoznak ki a hazai formatervezés fejlesztésére irányuló kormányzati stratégiára.

Az MFT több nemzetközi szervezet tagja: ICSID (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Tanácsa), BEDA (Európai Designszövetségek Irodája) - rajtuk keresztül képviseli Magyarországot a külföldi szakmai közéletben.

A Tanács elnöke dr. Bendzsel Miklós, tagjai pedig:

dr. Bauer András
tanszékvezető, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar

Cosovan Attila DLA
tervezőművész, ügyvezető igazgató, Co&Co Communication Kft.

Fodor Lóránt DLA
formatervező, egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Gulyás Gábor
ügyvezető igazgató, Műcsarnok Nonprofit Kft.

Halasi Rita Mária
esztéta, galériaigazgató, Ponton Galéria

Hammerstein Judit
helyettes államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Kultúráért Felelős Államtitkárság

dr. Hatos Pál
főigazgató, Balassi Intézet

dr. Kardon Béla
főosztályvezető, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Oktatásért Felelős Államtitkárság, Tudománypolitikai Főosztály

Kopek Gábor
egyetemi tanár, rektor, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

dr. Nikodémus Antal
főosztályvezető, Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs Főosztály

hab. Orosz István DLA
Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikusművész, Érdemes művész, grafikus, rajzfilmrendező, egyetemi tanár, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Nyugat-magyarországi Egyetem

dr. Simon Attila
vezérigazgató, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

dr. Takács Imre
főigazgató, Iparművészeti Múzeum

Várhelyi Judit
designszakember, az ICSID regionális tanácsadója